BIS tiše zaplatila, aby dostala zpět své tajemství

Sabina Slonková
19. 10. 2007 23:05
Obhajoba tajné služby dostává trhliny

Praha - Civilní kontrarozvědka vynaložila stovky tisíc korun, aby dostala zpět přísně tajné informace, které ze služby vynesl její bývalý pracovník. Obhajoba BIS, že tajná data nebyla vyzrazena nepovolaným osobám, tak dostává vážné trhliny.

Ředitel BIS Jiří Lang ve čtvrtek potvrdil informace deníku Aktuálně.cz, podle nichž služba před více než dvěma lety přišla o strategická data. Lang ovšem poslance z kontrolní komise ujišťoval, že tajné informace byly "jen" ohroženy, ale ne vyzrazeny. Srozumitelně řečeno: Lang tvrdí, že informace utekly k lidem, kteří je nijak nezneužili.

Tato verze má ale podle zjištění Aktuálně.cz několik slabin.

BIS totiž minimálně jednomu z lidí, k nimž se data dostala, zaplatila. Za to, že jim informace na CD předá zpět. Jistotu, že dotyčný člověk vydal vše a nemá v záloze schované kopie, ale BIS dodnes nemá.

Několik hodin poté, co deník Aktuálně.cz zveřejnil tuto zprávu, oznámil šéf BIS Jiří Lang, že se na objekt tajné služby střílelo. A to zrovna v okamžiku, kdy tam poslanci jednali právě o úniku tajných dat.

Budova BIS
Budova BIS | Foto: Ludvík Hradilek

Z miliónu sto tisíc

Mluvčí BIS Jan Šubert
Mluvčí BIS Jan Šubert | Foto: Ludvík Hradilek

"Pro tohoto člověka byl vyčleněn nejméně milión korun," potvrdil státní úředník obeznámený s případem.

Kolik z toho nakonec dostal, není jasné. Zdroje z BIS totiž naznačují, že pracovníci služby mají potíže s vyúčtováním peněz. Dotyčný člověk totiž dostal za CD s informacemi jen zlomek z vyčleněného miliónu (sto tisíc) a zbytek se poděl - neznámo kam.

BIS otázky ohledně finanční stránky celé operace nechala bez komentáře. "Nebudeme zveřejňovat nic nad rámec prohlášení, které jsme poskytli po zasedání komise pro kontrolu BIS," uvedl mluvčí služby Jan Šubert.

Komisi se však BIS nezmínila ani slovem, že by své ztracené informace zpět kupovala. "O tom jsme nebyli informováni," uvedl šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc.

Klíčové otázky bez odpovědí

I přes veřejná ujišťování BIS, že se vlastně - až na obrovský únik - nic nestalo, zůstávají klíčové otázky příběhu nevyjasněné.

Tak například: ředitel služby Lang oznámil, že data vynesl konkrétní bývalý pracovník služby. Pokud to ale BIS ví, jak je možné, že do dnešního dne na tohoto pracovníka nepodala trestní oznámení? Státní zastupitelství se případem začalo zabývat z vlastní iniciativy.

Vysvětlení je dvojí. Buď BIS ve skutečnosti nemá důkazy, kdo data vynesl ven, a tím pádem nemůže podat trestní oznámení - to by ale znamenalo, že vůbec nemůže tušit, kde všude se data ocitla, když ani neví, kdo je vynesl, a nemůže tak zmapovat jejich pohyb. Nebo důkazy má, ale ve skutečnosti toho člověka z nějakého důvodu kryla.

"To je věc, kterou zatím nemáme objasněnou. Berte to tak, že jsme si ve čtvrtek vyslechli pouze stanovisko ředitele služby a vyšetřování bude dále pokračovat," uvedl šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Tejc.

Bílá místa pokrývají i minimálně dva roky, během nichž služba podle vlastních slov netušila, že své tajné informace postrádá. BIS totiž tvrdí, že na ztrátu přišla s dvouletým zpožděním. Ani poslancům šéf BIS nevysvětlil, kde bere jistotu, že data nebyla zneužita, když o nich služba dva roky vůbec neměla přehled.

 

Právě se děje

Další zprávy