Státní zástupce přijde o plat. Ukradli mu spis Krejčíř

Martina Macková
11. 10. 2007 9:50
Vrchní soud vynesl verdikt v kauze ukradených spisů
Krejčíř ve vazbě v JAR
Krejčíř ve vazbě v JAR | Foto: Reuters

Olomouc - Státní zástupce Milan Horváth, který ponechal v autě bez dozoru kufřík se čtyřmi spisy o případu podnikatele Radovana Krejčíře, přijde na tři měsíce o 15 procent svého platu. Vrchní soud v Olomouci ho tak potrestal kvůli tomu, že porušil své povinnosti a ohrozil důvěru ve státním zastupitelství.

Dokumenty, které se týkají nejznámějšího českého uprchlíka, zmizely z auta státního zástupce v květnu. Horvátha, který zastával na Nejvyšším státním zastupitelství místo šéfa odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, již stála ztráta spisu vedoucí funkci. Kárnou žalobu na něj pak podala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Spisy na chalupě

Milan Horváth si důležité dokumenty kvůli časové tísni vzal s sebou na chalupu. O den později je nechal v zaparkovaném voze.

"Jsme přesvědčeni, že práce soudních profesí vyžaduje práci se spisy i mimo pracoviště. To není výjimkou, že si berou spisy domů, neslyšel jsem, že by někdo za to byl stíhán," uvedl však soudce Vladimír Rutar. Senát tak neuznal názor Vesecké, že Horváth pochybil i tím, že si spisy vzal s sebou na chalupu, a vynesl mírnější trest, než nejvyšší státní zástupkyně navrhovala.

"Neporušil jsem žádné obecně závazné ani interní předpisy pro nakládání s takovými spisovými materiály. To, že jsem je měl na chatě, není v rozporu s předpisy," řekl ještě před dnešním soudem Horváth a soud mu dal zčásti zapravdu.

Oběť, či pachatel?

"Je otázka, nakolik je oběť okradení zodpovědná za tento čin. Ještě zvážím odvolání, řekl Horváth po vynesení verdiktu.

"Ty spisy byly dohledové, jsou to pomůcky státního zástupce. Byla to korespondence, ne důkazy ani plány taktického postupu. Neměl jsem je doma pro potěšení, ale musel jsem je studovat. Byl jsem právě dva měsíce v pozici ředitele odboru. Musel jsem nastudovat daleko více materiálů. Bez toho, že si je vezmu domů, to není možné," hájil se žalobce.

"Každý zástupce i soudce si nosí spisy domů, protože jinak to nejde, musí na nich pracovat. I originály trestních spisů nejen dohledové a dozorové spisy, není to nijak kriminalizováno," dodal. To potvrdila i žalobkyně. Zároveň ale upozornila, že se s nimi musí nakládat obezřetně.

Spisy ukradli dva mladí zloději z Brna, které policie dopadla hned dva dny poté. Začali totiž dokumenty nabízet médiím a sháněli i Krejčířovy obhájce, kterým chtěli papíry prodat. Oba už jsou obžalováni.

Milan Horváth z Nejvyššího státního zastupitelství
Milan Horváth z Nejvyššího státního zastupitelství | Foto: NSZ

Kufr zůstal v autě, děti plakaly

Horváth říká, že auto zamkl. Přiznal ale, že kufr v něm na necelou hodinu po příjezdu z chalupy nechal.

Děti plakaly, byly unavené, tak jsme je vzali s manželkou do náručí a odnesli domů. Všechna zavazadla i kufřík jsme nechali v autě. Zavřel jsem dveře a zamkl dálkovým ovladačem, slyšel jsem zacvaknutí, nic nenasvědčovalo, že by zůstalo otevřené," popsal Horváth. 

Zámky podle znalců ale nebyly otevřeny násilně. Ovšem posudky zároveň připouští, že je lze otevřít i bez poškození.

O pětačtyřicet minut později už Horváth prohledával celou ulici. Zloději odnesli z auta nejen spisy, ale i kabelku s hotovostí.

Ztráta části spisů ke Krejčířově případu nemohla podle vedení Nejvyššího státního zastupitelství narušit vyšetřování kauzy. Nešlo prý o důležité dokumenty. Policie už prokázala, že s loupeží nemá sám stíhaný podnikatel nic společného.

Jejich ztrátu ale nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká označila za zásadní pochybení a Horvátha za to z vedoucí funkce odvolala.

"Je ale jasné, že z toho budu vyvozovat minimálně kárnou odpovědnost, protože je to hrubé porušení bezpečnostních předpisů," komentovala již dříve Vesecká fakt, že státní zástupce nechal spisy v autě bez dohledu.

Jeden z dokumentů ze ztraceného kufru
Jeden z dokumentů ze ztraceného kufru | Foto: informacezbrna.cz

Česká policie Krejčíře stíhá za to, že se údajně pokusil ze státní společnosti Čepro vyvést peníze pomocí fiktivních pohledávek. Viní ho i z údajné přípravy vraždy celníka a další trestné činnosti.

Podnikatel uprchl z republiky při domovní prohlídce své vily. Pobýval na Seychelských ostrovech. Poté byl zadržen v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu odročil další projednávání žádosti České republiky o vydání uprchlého podnikatele na 15. října.

 

Právě se děje

Další zprávy