První body pro Grosse: našel 13 milionů na akcie

Sabina Slonková
2. 10. 2007 23:55
Nová fakta o zákulisí obchodu s akciemi
Jaroslav Tvrdík žertuje se Stanislavem Grossem na sjezdu ČSSD. Exministr obrany byl považován v ČSSD za "Grossova muže" v době, kdy politická hvězda mladého expremiéra stoupala. Oba muži měli ve své době velmi blízké vztahy k podnikatelce Libuši Barkové. Právě přátelství s touto ženaou uspíšilo Grossův politický pád. Tvrdík pracuje ve strukturách ČSSD dodnes.
Jaroslav Tvrdík žertuje se Stanislavem Grossem na sjezdu ČSSD. Exministr obrany byl považován v ČSSD za "Grossova muže" v době, kdy politická hvězda mladého expremiéra stoupala. Oba muži měli ve své době velmi blízké vztahy k podnikatelce Libuši Barkové. Právě přátelství s touto ženaou uspíšilo Grossův politický pád. Tvrdík pracuje ve strukturách ČSSD dodnes. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Stanislav Gross vyřešil obratem žádost slovenské společnosti Key Investment, která mu půjčila na mnohamilionový obchod s akciemi Moravia Energo, aby složil další jistinu. Během několika málo hodin přišlo slovenské firmě 13 miliónů korun z českého účtu v Commerzbank.

Bývalý premiér tak vyhrál další kolo souboje s magnátem Tomášem Chrenkem, v níž jde o to, komu budou patřit zmíněné akcie.

Gross coby soukromník rozehrál hru, na jejímž konci může být vstupenka do světa byznysu, nebo pád.

Na operaci s akciemi Moravia Energo, kterou Chrenek většinově ovládá, Gross už nemůže finančně tratit. Že by však bývalý premiér ve finále vyšel z duelu Chrenek-Gross jako vítěz se stovkou miliónů v kapse, je zatím nepravděpodobné.

Události posledních dní, jak je z rozhovorů s přímými či nepřímými aktéry příběhu sestavil deník Aktuálně.cz, vypovídají o expremiérovi dvě věci: transakci s akciemi má promyšlenou (nebo má dobrého rádce) a ani zdaleka neztratil svůj někdejší vliv.

První kolo 1:0

Úvodní část podnikatelské bitvy mezi Chrenkem a Grossem skončila v pondělí krátce po poledni. Nákup akcií firmy Grossovi částečně financovala Key Investments, která až do splacení třináctimiliónového dluhu (plus cca čtyř miliónů na úrocích) měla akcie v zástavě.

Aby ochránili své investice, přistoupili po událostech posledních dní zástupci Key Investments k razantnímu kroku: vyzvali Grosse, aby dozajistil akcie dalšími penězi.

Ve stejné době Tomáš Chrenek oznámil, že Grossovi nebude vyplácet dividendy a on tak nebude na splácení dluhu mít. "A očekávám, že se jeho investor na mě obrátí a bude mi je chtít prodat," věřil Chrenek.

Expremiér byl rychlejší, výzvu Key Investment o složení další jistiny vyřešil hned v pondělí. Chrenek tak musí znovu hledat nového Grossova mecenáše (který stojí za zmíněnými novými 13 miliony), zda by mu akcie neprodal.

Opět tajemství

I když Chrenkův atak Gross odrazil, otázky ohledně transakce opět nabyly. Už podruhé je na stole otázka, kdo bývalému předsedovi vlády finančně kryje záda: Kdo byl ochoten rychle složit třináct miliónů, aby Gross vyplatil Key Investments?

Při zjišťování prvního mecenáše byla situace jednodušší: do operace bylo zapojeno víc lidí a existovaly o ní stopy v podobě listin založených u obchodního soudu.

Identita nového investora je skryta důmyslněji. Z účtu, z něhož peníze přišly, nelze vlastníka vyčíst. Pokud se na to nezeptá policie, která se do případu vložila už minulý týden - chce zkoumat historii celého obchodu.

Odpověď zná i Stanislav Gross. Na otázky ohledně nového investora ovšem neodpovídá, s odvoláním na závazek mlčenlivosti tajil i původního mecenáše Key Investments.

Bude 100 milionů?

Grossův podíl v Moravia Energo sice není blokační, jedenatřicet procent mu ale dává šance, jak majiteli ztížit život i chod firmy. Strategie? Dostat z Chrenka za akcie co nejvyšší částku. V podnikatelských kruzích se spekuluje až o stomiliónovém požadavku, ani jeden ze dvou přímých účastníků však tuto informaci nepotvrdil.

I Chrenek má nástroje, jak Grossovi škodit. V krajním případě může navýšit základní jmění Moravia Energo a podíl tak značně znehodnotit. Tak, jak jsou v této chvíli pravidla nastavena, by však expremiér za své akcie zhruba dvě desítky miliónů stejně dostal.

 

Právě se děje

Další zprávy