Grossův nákup akcií financovali Slováci

Sabina Slonková
1. 10. 2007 13:15
Než premiér zaplatí, akcie drží firma
Prvního prosince vypovídal Stanislav Gross před sněmovní vyšetřovací komisí. Popřel, že by se nechal uplácet v souvislosti s prodejem petrochemické společnosti Unipetrol.
Prvního prosince vypovídal Stanislav Gross před sněmovní vyšetřovací komisí. Popřel, že by se nechal uplácet v souvislosti s prodejem petrochemické společnosti Unipetrol. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Nákup akcií elektrárenské společnosti Moravia Energo financovala bývalému premiérovi Stanislavu Grossovi slovenská finanční a poradenská firma. Společnost Key Investments o.c.p. drží akcie do té doby, než jí Gross splatí svůj dluh.

Vyplývá to ze zjištění deníku Aktuálně.cz, který pátral po okolnostech celé transakce.

Zhruba třetinový podíl společnosti Moravia Energo koupil bývalý předseda vlády od svého známého a někdejšího náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory. Nákup financovala slovenská společnost Key Investments, které tak Gross dluží podle informací Aktuálně.cz kolem 17 miliónů korun včetně úroků. Firma obchoduje s akciemi a zabývá se finančním poradenstvím.

Gross: Nepotvrzuji, ani nevyvracím

Foto: Repro z webových stránek společnosti

Stanislav Gross ani zástupci slovenské společnosti Key Investments nechtěli ke společnému obchodu cokoli říkat, výslovně jej ale nepopřeli.

"Nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit, protože jsem přijal závazek mlčenlivosti. Jen mohu říci, že to není mé přání neprozradit financující instituci. Ušetřilo by mi to nesmyslné spekulace, že není možné, aby to nějaká instituce profinancovala a že to tudíž musí být nějaká levárna. Ušetřil bych si tu nenávistnou hysterii," prohlásil Gross.

Podobné je i stanovisko předsedy představenstva slovenské firmy Key Investments Luboše Fuzáka: "Nebudeme to komentovat."

Koupím, ale za dvacet

Většinový vlastník firmy Energo Moravia Tomáš Chrenek veřejně tvrdí, že by se Grosse coby akcionáře rád zbavil. "Kazí to byznys, firma už přišla o dvanáct klientů," uvedl Chrenek.

Za akcie je ochoten Stanislavu Grossovi vyplatit dvacet miliónů. Pokud by to expremiér přijal, na obchodu by vydělal zhruba dva milióny. Gross ale chce víc, podle informací Aktuálně.cz o desítky miliónů.

Sám Gross ale o okolnostech obchodu mluvit nehodlá, nezveřejnil tedy ani to, za kolik by akcie prodal. A sám Chrenek říká: "Osobně jsem s ním o tom nemluvil, nevím, kolik by chtěl."

Podle svých známých Gross akcie Moravia Energo koupil proto, aby na nich vydělal. Chrenek se totiž podle jedné z verzí rozhádal s bývalým akcionářem Sýkorou. Chrenek se jej chtěl zbavit, ale nabídka Sýkoru neuspokojila a tak akcie prodal Grossovi s tím, aby na majoritním vlastníkovi vymohl vyšší sumu.

 

Právě se děje

Další zprávy