Němci: O penězích za Temelín vědělo i politbyro

Sabina Slonková
27. 9. 2007 14:50
Praní špinavých peněz z Temelína začalo v roce 1986

Praha - Německé úřady, které vyšetřují podezření z praní špinavých peněz při stavbě Temelína, mají za to, že machinace s černými milióny začaly už za komunismu a za dohledu tehdejší totalitní politické garnitury.

A domnívají se také, že tato spolupráce německé firmy GIS a jejích českých obchodních partnerů, probíhala nejméně patnáct let. Podle německé policie až do konce roku 1999.

Z účasti na legalizaci černých peněz Němci mimo jiné podezřívají i firmu Zenit, za níž stojí podnikatel Richard Háva.

Právě Zenit - ještě coby státní podnik - začal podle zjištění Aktuálně.cz spolupracovat s Německou společností GIS již za komunismu. A spolupráce přetrvala i po jeho pádu.

Obchody bez politického dozoru? Nemožné

"V době uzavření smlouvy mezi Zenitem a GIS měla Česká republika ještě socialistické státní zřízení a byla členem Varšavské smlouvy. Tím byla vším jiným než svobodnou obchodní a hospodářskou zónou. Potud se směl takovýto kontrakt, právě se západním podnikem, uskutečnit pouze v součinnosti s tehdejšími politickými veličinami, respektive cestou ovlivňování za pomoci odpovídajících úplatků," napsali komisaři ze Zemského kriminálního úřadu Severního Porýní a Vestfálska ve zprávě o stavu vyšetřování, kterou poslali českým úřadům.

Gustáv Husák se stal na dlouhých dvacet let nejmocněnšjím mužem v Československu (samozřejmě po moskevských vládcích)
Gustáv Husák se stal na dlouhých dvacet let nejmocněnšjím mužem v Československu (samozřejmě po moskevských vládcích) | Foto: Aktuálně.cz

Verzi politického dozoru potvrzují i historici a badatelé. "Obecně je jasné, že podniky, které byly v kontaktu se zahraničím, sledovaly bezpečnostní složky a prošpikovaly je svými tajnými spolupracovníky. Tehdy byla centrálně řízená a plánovaná ekonomika a z toho vyplývá, že stát tyto aktivity kontroloval," uvedl Petr Koura z archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra.

Pokud se Němcům podaří jejich verzi prokázat, bude to první odhalený případ svého druhu: firma využívaná už komunisty k mezinárodním finančním machinacím sloužila ke stejným účelům i po změně politického režimu.

Němečtí kriminalisté jsou přesvědčeni, že firma GIS byla založena jen proto, aby se přes ní vyváděly peníze z Východní Evropy na švýcarská konta: "Firma sloužila takřka výlučně kriminálním účelům, praní špinavých peněz. Dokonce lze předpokládat, že byla založena jenom z tohoto podnětu."

Podle Finančního úřadu Mülheim tvořily plných 95% obratu provize z propašovaných peněz.

Podepsala se smlouva a začalo se stavět

A co se tedy v bývalém Československu, jemuž vládli Gustáv Husák, Miloš Jakeš a další, a později už v demokratické republice odehrávalo?

V době, kdy začala spolupráce Zenitu a dalších českých firem se společností GIS, do Německa začaly přicházet miliónové platby. Dohoda mezi Zenitem a GIS byla sepsaná v lednu 1986. Shodou okolností ve stejné době byla v komunistickém Československu zahájena výstavba jaderné elektrárny v Temelíně.

ČTĚTE VÍCE: Policie prověřuje stamilionové machinace kolem Temelína

Aktuálně.cz již informoval, že podle německé policie část z černých peněz přicházela na účty GIS právě od firem podílejících se na stavbě. Němci konstatovali, že fakturovaná práce nebyla nikdy odvedená a šlo o fiktivní transakce.

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Aktuálně.cz

Tyto platby přicházely do Německa až do konce roku 1999. A podle německých kriminalistů v pozadí stála společnost Zenit, s jejímiž zástupci firma GIS řešila detaily jednotlivých plateb a smluv.

Richard Háva za Zenit i za svou osobu jakýkoli podíl na praní špinavých peněz popřel. "To už snad za těch patnáct let musíte vědět," prohlásil s narážkou na opakovaný zájem bezpečnostních složek o jeho osobu.

Policie i tajné služby Zenit i Hávu vyšetřovaly mimo jiné i v letech, kdy do Německa směřovaly z Česka desítky miliónů. Vyšetřování se týkalo hlavně podezření, zda ke zbrojním zakázkám na ministerstvu obrany Hávovi nepomáhá přátelství s tehdejším armádním ekonomickým náměstkem a dnešním ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Policie ale dodnes neprokázala, že by jejich přátelství provázely úplatky.

V době, kdy podle německé policie české firmy vyváděly do Německa černé peníze, Richard Háva investoval i do rozlehlého apartmánu na Veleslavíně. Ten dnes obývá Kalouskova rodina. Policie i tento případ vyšetřovala a stejně jako ve všech předchozích konstatovala: Nejsou důkazy o nezákonnostech.

O příběhu s bytem ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy