Němci podezřívají Kalouskova přítele z praní peněz

Sabina Slonková
26. 9. 2007 0:00
Vlivný zbrojař Háva má potíže s úřady

Praha - Německá kriminální policie podezřívá společnost Zenit, za níž stojí vlivný český podnikatel a ústřední postava kauzy grippeny Richard Háva, že se zapojila do praní špinavých peněz.

Vyplývá to z dokumentů, které němečtí policisté poslali úřadům do Prahy. Redakce Aktuálně.cz je má k dispozici.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:
Policie prověřuje stamilionové machinace při stavbě Temelína - čtěte ZDE

Richard Háva patří mezi přední české obchodníky se zbraněmi a disponuje vlivnými politickými kontakty. Jeho osobním přítelem je mimo jiné lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. Háva také původně financoval luxusní apartmán, v němž žije politikova rodina.

Přestupní stanice špinavých peněz

Němci na Hávův Zenit narazili při vyšetřování finančních a daňových machinací zástupců společnosti GIS v Severním Porýní-Vestfálsku. Firmu GIS vyšetřovatelé označili za takzvanou přepážku, která sloužila k vyvádění černých peněz z východní Evropy na švýcarská konta.

"Firma sloužila takřka výlučně kriminálním účelům, praní špinavých peněz. Dokonce lze předpokládat, že byla založena jenom z tohoto podnětu...Nezákonné manipulace a zastírání peněz v mezinárodním styku bylo praktikováno po dobu asi 15 let," napsali do jedné ze svých zpráv o stavu vyšetřování důstojníci Zemského kriminálního úřadu Severního Porýní-Vestfálska.

Foto: Ondřej Besperát
KAUZA GRIPENY: Projděte si články reportérů Aktuálně.cz mapující kauzu plánovaného nákupu a následného pronájmu gripenů pro českou armády. I zde se objevuje podezření z korupce a opět mezi hlavní postavy patří obchodník Háva.

Role Zenitu? Podle Němců klíčová

Mezi společnostmi, které na konta firmy GIS v devadesátých letech posílaly desítky miliónů, byl mimo jiné i Hávův Zenit. Právě roli Zenitu označují němečtí vyšetřovatelé v celém příběhu za klíčovou.

"Firma Zenit zaujímá na české straně exponované postavení: funguje jako ústřední a stěžejní bod pro organizaci toku peněz z Česka do Německa," napsali komisaři do Zprávy o šetření, kterou před časem poslali svým českým kolegům.

Kdo je Richard Háva

  • Zbrojař, který stojí za společností Omnipol či Zenit
  • Ústřední postava údajné korupce při transakci se stíhačkami grippen
  • Osobní přítel lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska
  • Ten kvůli Hávovi čelil podezření ze střetu zájmu. Ještě coby náměstek na ministerstvu obrany rozhodoval o zakázkách, které se týkaly i Hávy.
  • Háva také původně financoval apartmán Kalouskovy rodiny na pražském Veleslavíně
  • Policie ale dodnes nenašla důkaz, že jejich přátelství provázejí i úplatky

Česká policie potvrdila, že případ vyšetřuje. A to v rámci machinací s penězi vynaloženými na stavbu jaderné elektrárny Temelín. Na účty firmy GIS totiž přicházely i peníze od stavebních společností, které se na stavbě elektrárny podílely. I přes několikaměsíční vyšetřování ale česká policie dosud nikoho neobvinila.

"Případ je stále v šetření," uvedla Alena Vokráčková z protikrupční služby.

Richard Háva se odmítl o obchodních vztazích s firmou GIS bavit. Uvedl pouze, že se na žádném praní špinavých peněz nepodílel. "To už snad za těch patnáct let musíte vědět. Teď jsem na dovolené a skutečně se s vámi o tom nebudu bavit," prohlásil Háva.

Kdo je Vodní stavby?

Německé úřady svá podezření formulovaly zcela jasně: Na účty firmy GIS chodily desítky miliónů mimo jiné od společností z České republiky, a to jako platby za nikdy neuskutečněné kontrakty. Firma GIS si z peněz nechávala provizi pět až sedm a půl procenta a milióny pak dál postupovala na švýcarské účty takzvaných prázdných skořápek - nevýdělečných firem, které sloužily pouze ke krytí špinavých peněz.

Své podezření o fingovaných kontraktech německé úřady mimo jiné opřely o zabavenou korespondenci, kterou nalezly u zástupce firmy GIS Herberta Römera. GIS měl podle dokladů uzavřít smlouvu s českou společností Vodní stavby Temelín a inkasované peníze poslat na švýcarský účet firmy Dorbelec.

"Zde je zjevné vlastní plnění zakázky, totiž propašování finančních částek v rámci fingovaných obchodů," stojí ve zprávách německé policie.

Ačkoli Römer coby spolumajitel firmy GIS uzavírá kontrakt s Vodními stavbami Temelín, okolnosti projednává opět se Zenitem Richarda Hávy. Posílá mu dopis plný otázek: Kdo je Vodní stavby? Co dělá tato firma, ke komu patří? O kolik peněz se jedná? "Ve skutečnosti je mu firma zcela neznámá," podotkli němečtí kriminalisté.

Některé smlouvy jsou navíc zjevně o čtyři roky antedatované. Což opět odhalila korespondence majitelů firmy GIS. Torsten Römer 23.12. 1995 píše do Zenitu: "Protože je dopis antedatován, prosíme vás, abyste dbali na to, aby bylo v případě adresy naší firmy použito ještě staré poštovní směrovací číslo - 4330 Mülheim an der Ruhr."

K přechodu na nová poštovní směrovací čísla došlo na celém území Spolkové republiky Německo v roce 1995. Smlouva mezi GIS a Vodními stavbami Temelín přitom nese datum 29.11. 1991.

Osobním přítelem Richarda Hávy je mimo jiné lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek
Osobním přítelem Richarda Hávy je mimo jiné lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát

Kdo si přišel pro stamilióny?

Německé ani české úřady dosud nevyjasnily hlavní otazníky příběhu: A to původ peněz, které z Česka na účty německého GIS chodily, a kdo si je pak ve Švýcarsku vyzvedával.

V kontextu obchodních smluv a času Němci vyslovili podezření, že minimálně část z desítek miliónů pochází ze stavby jaderné elektrárny v Temelíně. "Existuje podezření, že peníze byly uvolňovány ze stavební fáze jaderné elektrárny vystavováním fiktivních účtů zahraničních podniků jako GIS, a tak byly současně transferovány do zahraničí," konstatuje zpráva německých kriminalistů.

Odpověď na otázku, kdo si peníze vyzvedával, může dát prověrka účtů švýcarských firem, na nichž milióny z Česka skončily. Firmu zakládal najatý švýcarský právník Christian Reiser. A kdo jej najal? To dosud ani Němci neprokázali a on sám je vázaný mlčenlivostí.

Při domovních prohlídkách se nicméně našel fax, v němž zástupkyně Hávovy firmy Zenit píše do německého GIS: "Odešly platby panu Reiserovi?...Pan Háva by chtěl navštívit pana Reisera a do té doby by platba už měla dorazit."

"Lze se domnívat, že Richard Háva odcestoval do Ženevy, aby převzal peníze postoupené prostřednictvím GIS do Švýcarska. K předání peněžní částky panu Hávovi ale nemají vyšetřovací orgány k dispozici žádné poznatky," konstatovali němečtí kriminalisté.

 

Právě se děje

Další zprávy