Policie odhalila muže, který zkopíroval Vratné láhve

red dom
15. 9. 2007 0:14
Jde o dvaadvacetiletého technika
Otec a syn Svěrákovi měli na festivalu v hlavní soutěži svůj film Vratné lahve. Byl úspěšný i ve Varech - vyhrál divácké hlasování a Zdeněk Svěrák získal zvláštní uznání poroty za scénář.
Otec a syn Svěrákovi měli na festivalu v hlavní soutěži svůj film Vratné lahve. Byl úspěšný i ve Varech - vyhrál divácké hlasování a Zdeněk Svěrák získal zvláštní uznání poroty za scénář. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Policie zatkla muže, který nelegálně zkopíroval film otce a synů Svěrákových Vratné láhve. Jde o technika firmy, kde si nechal Jan Svěrák vyrobit DVD filmu pro potřeby Ministerstva kultury. Informuje o tom server iDnes.cz. 

Již dříve policie zadržela pětatřicetiletého muže z Prahy-východ, který snímek ńabídl ke stažení na internetu. Dosud však nebylo jasné, jak se k filmu dostal.

Nyní se policisté domnívají, že mu jej předal porávě dvaadvacetiletý technik, který si DVD odnesl domů a vypálil z něj kopie pro své příbuzné a kolegy z práce.

Jediná kopie

Kopie filmu, který byl v době svého uvedení do kin komerčně nejúspěšnějším tuzemským snímkem, se po internetu rychle šířila. Obchodní společnost "Biograf Jan Svěrák s.r.o." přitom nechala v té době vyrobit pouze jednu kopii Vratných lahví. Na DVD nosiči ho vypálila v nejvyšší možné kvalitě a označila vodoznakem proti kopírování s nápisem "Pouze pro potřeby Ministerstva kultury ČR - nekopírovat."

Ilegální kopie, která se šíří po síti, vznikla právě z tohoto DVD. Oficiální verze se diváci dočkají 15. října,

"Jsem šťastný, že policie dokáže v tom internetovém houští najít zloděje a není to tedy jen anonymní džungle," řekl serveru k případu Jan Svěrák. Ten již dříve prohlásil, že bude usilovat o náhradu škody.

"Oddělení hospodářské kriminality vyšetřuje případ jako trestný čin porušování autorských práv," potvrdila v prohlášení, které k případu vydala správa pražské policie, mluvčí Iva Knolová.

Oběma mužům hrozí až pět let vězení.

Související články:

 

Právě se děje

Další zprávy