Nový bod pro Krejčíře: Bortí se další z obvinění

Sabina Slonková
7. 9. 2007 18:05
Státu se nedaří dokázat podnikateli okradení Čepra
Krejčíř ve vazbě v JAR
Krejčíř ve vazbě v JAR | Foto: Reuters

Praha - Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř si pomalu může připsat další bod ve vleklém souboji se státními úřady: policii chybí důkazy, že skutečně zorganizoval pokus o okradení státní firmy Čepro o miliardy korun.

V lepším případě - z pohledu státu - chystají úřady podle zjištění Aktuálně.cz zmírnění právní kvalifikace. V tom horším by mohl být Radovan Krejčíř obvinění úplně zproštěn.

Případ může ovlivnit verdikt o vydání Krejčíře z JAR

Obě varianty přitom posilují Krejčířovu pozici v soudním líčení, během něhož jihoafrická justice rozhodne, zda vyhoví českým úřadům a vydá podnikatele zpět do země.

Soudce už přitom jednou práci české policie kritizoval, a to když Krejčíře pouštěl na svobodu na kauci. Prohlásil, že síla obvinění, které proti Krejčířovi policie vznesla, se mu nezdá dostatečná.

Kauza, v níž proti Krejčířovi chybí dostatek důkazů, se rozjela loni v létě. Policie tehdy zatkla bývalého šéfa Čepra Tomáše Kadlece, jeho náměstka a dva podnikatele. Všechny obvinila, že se pokusili okrást strategickou firmu o miliardy korun pomocí smluvních pokut. Detaily případu ČTĚTE ZDE

Za organizátora pak policie označila právě Krejčíře, kterého stíhala jako uprchlého. Všichni proto byli obvinění i ze zločinného spolčení.

Myslet si můžeme své, ale důkazy chybí

Nyní se ale podle zjištění Aktuálně.cz ukazuje, že shromážděné důkazy proti Krejčířovi u soudu nemohou obstát.

"Nepovedlo se prokázat, že to skutečně zorganizoval on, byť si o tom můžeme myslet své. S největší pravděpodobností z toho případu vypadne. Ti ostatní v tom zůstanou, ale jejich obvinění bude překvalifikováno na mírnější trestný čin," uvedl státní úředník detailně obeznámený s případem.

Souvislosti
Autor fotografie: čtk

Policie kauzu nekomentuje. Státní zástupce Radim Daňhel, který práci policistů dozoruje, zatím o Krejčířově vyvinění odmítá spekulovat. Připustil ale, že se chystá změna trestného činu, za který jsou muži stíhaní.

"Určitě k nějaké změně právní kvalifikace dojde, ale jaké, to je zatím předčasné říkat," uvedl žalobce Daňhel.

Vyšetřování dalšího ataku na Čepro pokračuje

Pokud Krejčíř z této kauzy skutečně vyvázne, budou úřady rozhodovat ještě o dalším ataku na Čepro, za kterým podle nich podnikatel také stál. Jde o tři roky starý případ, kdy se kdesi v Čepru "ztratily" soudní obsílky, a firma tak bez boje prohrála soudní spor o tři miliardy.

Policie zachránila státní peníze na poslední chvíli, do Čepra kriminalisté dorazili dvě hodiny před exekutorem. Vyšetřování této kauzy pokračuje a verdikt, zda poputuje k soudu, padne zřejmě až příští rok.

Detektivové přitom byli přesvědčeni, že když se Krejčířovi pokus s obsílkami nepodařil, zkusil peníze vytáhnout z Čepra jinak. A to právě pomocí výše zmíněného příběhu smluvních pokut.

Tehdy poprvé policie obvinila také bývalé manažery Čepra kvůli podezření, že Krejčířovi pomáhali. Obviněný bývalý šéf Čepra Tomáš Kadlec i další muži verzi policie ostře odmítli. Trvají na tom, že o žádný podvod vůbec nešlo a rozhodně nebyli ve spojení s Krejčířem.

Faktem ale je, že policie dodnes nebyla schopna osvětlit loňské zjištění Aktuálně.cz, podle něhož Kadlecovi v době útoků na Čepro složil dva miliony na účet Krejčířův blízký spolupracovník.

 

Právě se děje

Další zprávy