Muž, který zprostil Čunka: Nejsem politický kašpárek

Sabina Slonková
8. 8. 2007 11:03
Rozhovor se státním zástupcem Arifem Salichovem
Žalobce Arif Salichov
Žalobce Arif Salichov | Foto: Ondřej Besperát

Jihlava/Praha - Státní zástupce Arif Salichov zprostil vicepremiéra Jiřího Čunka obvinění z korupce. Obratem si za to od opozice vysloužil nálepku politického sluhy. Salichov ale jakékoli postranní politické úmysly rezolutně odmítá. Tvrdí, že nemohl jednat jinak.

"Důkazy, které by stačily k obžalobě, prostě ve spise nebyly," řekl Salichov v exkkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz

A: Podrobil jste práci policie zdrcující kritice, podle vás vyšetřovala případ tendenčně. Co ji k tomu vedlo? Byla práce policie motivána politicky?

Takové informace nemám. Vyšetřování bylo zkrátka vedeno tak, aby za každou cenu byla prokázána vina Jiřího Čunka.

Kloním se k tomu, že na samotném počátku policisté přijali jenom jednu vyšetřovací verzi - že je vinen - a tomu přizpůsobovali další provádění důkazů. Vyšetřování bylo jednostranně vedené, brali v úvahu jen důkazy v jeho neprospěch. Advokáti například navrhovali deset svědků, ale policie nejenže většinu z nich ani nevyslechla, ale ani procesně nerozhodla, že jejich výslech zamítá. Ignorovali je.

A: Když vycházím z vaší verze, tak úřady někoho stíhaly třičtvrtě roku, aniž by měly důkazy. Proč nepřišla náprava hned?

To je otázka pro všechny, kdo ten případ dozorovali přede mnou. Je to otázka na ty, kteří nad nimi měli dohled, a i pro Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Svým povinnostem dle mého nedostáli.

A:Předpokládám, že by tedy měli být potrestáni jak policisté, tak žalobci?

Já jsem vyslovil svůj právní názor. Nyní jej bude přezkoumávat Nejvyšší státní zastupitelství, a jestliže se s ním ztotožní a bude jej sdílet, pak je na nich, aby přijali nějaká opatření.

A:Co vás na tom příběhu nejvíc překvapilo?

Jednostrannost vyšetřování a nahrávání jedné straně. Musím říct, že jsem to za třicet let praxe ještě nezažil.

Žalobce Arif Salichov
Žalobce Arif Salichov | Foto: Ondřej Besperát

A pak také nesmírná politizace té věci, která vyvrcholila po mém rozhodnutí. Pánové Paroubek a Filip je zkritizovali, aniž by znali spis. Nevím, co je vede k takto příkrým odsudkům.

A:Na veřejnost může působit poněkud temně, když těsně před ukončením vyšetřování přijde zásah shůry, vymění se žalobce a vyšetřovatel, kteří chtěli Čunka poslat před soud. A pak vy dojdete úplně k opačnému závěru. Vylučujete, že v tom hrála roli právě politika?

Jednoznačně. Podívejte, je mi šestapadesát, nedělám žádnou kariéru, nemám žádné ambice a nemohl bych fugovat jako nějaká figurka nebo kašpárek, kterým budou politické síly manipulovat. Rozhodl jsem podle svého nejlepšího svědomí, abych si zachoval svůj kredit. Důkazy tam prostě nebyly.

A:Zkritizoval jste práci policie, obdobně ji dříve zhodnotila i nejvyšší státní zástupkyně. Naopak dva další žalobci práci policie označili za svědomitou. Jak si to vysvětlujete?

Žalobce Arif Salichov
Žalobce Arif Salichov | Foto: Ondřej Besperát

Já můžu odpovídat za svůj právní názor, který byl takový, jaký byl.

A:Přesto, myslíte, že to důvěryhodnosti justice prospívá, když se státní zástupci rozdělí na dva tábory a zcela identické důkazy hodnotí zcela odlišně?

K vnější prestiži to rozhodně nepřispívá.

A:Přemýšlel jste o tom, že by bylo i v zájmu Jiřího Čunka, aby se případ dostal před soud? Tam by se veřejně mohly rozptýlit mimo jiné i všechny pochyby, o nichž se teď bavíme.

Neuvažoval jsem tak. Bral jsem to jako jakoukoli jinou kauzu bez ohledu na tu mediální smršť kolem a musím znovu zopakovat: Důkazy, abych mohl Jiřího Čunka obžalovat, prostě ve spise nebyly.

 

Právě se děje

Další zprávy