Policie vyšetřovala Čunka tendenčně, řekl žalobce

Ondřej Besperát
7. 8. 2007 15:14
Je to oficiální: Čunek je nevinen
Osvobozen, vyslechl si oficiálně Čunek
Osvobozen, vyslechl si oficiálně Čunek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jihlava - Jiří Čunek si chvíli po desáté vyslechl verdikt, na kterých čekal osm měsíců.

Státní zástupce Arif Salichov, který dozoroval vyšetřování jeho kauzy, svolal tiskovou konferenci a na ní řekl: Zastavil jsem trestní stíhání Jiřího Čunka.

Konference se odehrála za nebývalých opatření: Salichov vykázal z místnosti kameramany a poté i fotografy, zakázal jakýkoli audio-vizuální záznam, natož přímý přenos, který chystala ČT24.

Důvody, proč utnul kauzu Čunek, pak vysvětloval nepřetržitě dvě hodiny. Na úplný závěr řekl: "Podle zákona mám právo rozhodnout v souladu se svým vnitřním přesvědčením. A já mám závažné pochybnosti o vině obviněných. Jsem přesvědčen, že skutek se nestal a trestní stíhání jsem zastavil."

Ve své řeči ostře kritizoval práci policie. "Tak tendenčně a jednostranně vedenou věc směřující k závěru o vině jsem ještě nezažil," řekl Salichov.

Policisté podle něj sbírali jen ty důkazy, které mluvily v neprospěch Jiřího Čunka. Ty, které mu mohly pomoci, záměrně opomíjeli.

Arif Salichov odmítl na konferenci mluvit, dokud kamery nezhasly.
Arif Salichov odmítl na konferenci mluvit, dokud kamery nezhasly. | Foto: Ondřej Besperát

Urbanová? Ta se mstila

Proti Čunkovi svědčila jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová, která tvrdila: S úplatkem se mi pochlubil. S Čunkem měla nicméně dlouhodobě napjaté vztahy, obvinila jej mimo jiné ze sexuálního obtěžování.

Salichov dnes upozornil, že její výpověď byla v rozporu s ostatními svědectvími v případu. Ženu označil za nedůvěryhodnou.

"Vedl jsem s ní dlouhý výslech a nepřesvědčila mě...," řekl Salichov. "Není pochopitelné, proč podala oznámení o úplatku až v říjnu 2006, když k němu mělo dojít už 11. února 2002. Navíc - když její pracovní poměr na radnici skončil 30. června 2005," řekl Salichov s tím, že se o úplatku nezmínila ani v žádné z dřívějších výpovědích na policii, kam šla kvůli sexuálním obviněním vůči Čunkovi.

"Nevěřím jí," řekl státní zástupce.

Deník Aktuálně.cz již včera citoval z usnesení, kterým Salichov vicepremiéra zbavil obvinění z korupce. V něm se píše, že se Urbanová chtěla Čunkovi podle všeho pomstít.

Dále čtěte
Autor fotografie: sh

Dále čtěte

Chronologie případu

16.1.2007 Policie požádala Senát, aby zbavil Jiřího Čunka imunity. A to kvůli případu z února 2002, kdy měl coby vsetínský starosta přijmout úplatek ve výši půl milionu korun. Částku si uložil na svůj účet u banky jen krátce poté, co si realitní firma H&B Real - která na Vsetínsku podniká na trhu s byty - stejnou částku vybrala. 17. 1. 2007 Jiří Čunek oznámil, že je nevinný a vzdá se své senátorské imunity, aby mohla policie celou věc prošetřit. 28.1. 2007 Čunek poprvé ukázal doklady, kde vzal půl milionu korun. Má jít o náhradu pojištěných úspor u zkrachovalé Universal banky. 7. 2. 2007 Čunek byl o dva hlasy vydán k trestnímu stíhání. Sám pro vydání nehlasoval - ač dříve řekl, že se imunity vzdá sám. 9. 2. 2007 Čunek byl obviněn z úplatkářství. Proti obvinění okamžitě podal stížnost. 14. 2. 2007 Lidovci Čunka podrželi: Nepřejí si jeho odchod ani ze stranických funkcí, ani z vlády. Tento postoj během jara a léta strana několikrát zopakuje. 28. 2. 2007 Státní zástupce zamítl stížnost Čunka proti obvinění z korupce. 3. 3. 2007 Policie zatkla tři muže kvůli podezření, že se pokusili ovlivnit výpověď klíčové svědkyně v kauze Čunek - jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové. Mezi nyní zadrženými muži je i známý obchodník s LTO Roman Vaškůj. 5. 3. 2007 Premiér Mirek Topolánek poprvé veřejně připustil, že aféra Čunek škodí celé vládě. 27. 3. 2007 Pokračuje vyšetřování. Ze zjištění Aktuálně.cz plyne, že policie začala prověřovat všechny velké zakázky a investice, které ve městě proběhly za dobu starostování Jiřího Čunka. 16. 5. 2007 Inspekce ministra vnitra začala ověřovat podezření, že vyšetřování kauzy Jiřího Čunka bylo zmanipulované. 28. 5. 2007 Deník Aktuálně.cz odhalil, že vyšetřující policista a klíčová svědkyně si spolu dopisují o kauze Čunek. Policista Milan Šošovička konzultoval s Urbanovou proti předsedovi lidovců některé otázky, jež mohou padnout při oficiálním výslechu. 31. 5. 2007 Olomoucká policieobvinila několik svědků z křivé výpovědi ve prospěch vicepremiéra Čunka. 1. 6. 2007 Marcela Urbanová požádala policii o ochranu, cítí se ohrožená. 8. 6. 2007 Nejvyšší státní zastupitelství odebralo kauzu Čunek žalobci Radimu Obstovi z okresního zastupitelství v Přerově. Případ převzal náměstek jihlavského okresního státního zástupce Arif Salichov. Salichov vzápětí odvolal vyšetřovatele Šošovičku. 22. 6. 2007 Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká ostře kritizovala dosavadní vyšetřování kauzy: Kriminalisté podle ní shromažďovali důkazy o finanční situaci rodiny Čunka nezákonně. 27. 7. 2007 Salichov vedl klíčový výslech celé kauzy, snažil se ověřit věrohodnost Urbanové a vyjasnit rozpory mezi její výpovědí a svědectvím dalších lidí. 7. 8. 2007 Žalobce Arif Salichov oznámil, že zastavuje vyšetřování celé kauzy. Neexistuje podle něj důkaz, že Čunek úplatek vzal. Klíčovou svědkyni Urbanovou označil za nevěrohodnou, práci policie za tendenční.

Speciál

Dnes to Salichov upřesnil: zmínil kavárnu, kterou Urbanová provozovala ve Vsetíně po odchodu od Čunka. Žádala - bezúspěšně - od radnice snížení nájemného. "Zdá se, že si myslí, že právě Jiří Čunek její žádosti zabránil," řekl Salichov. Ze zloby pak mělo vzejít obvinění o úplatku.

Úplatek? Ale kdeže?

Státní zástupce odmítl i další důkaz, na kterém policie stavěla: výpisy z bankovních účtů. Ty měly prokázat, že ve stejné době, kdy zástupci H&B Real vyzvedli z firemního účtu půl milionu, Jiří Čunek na své konto vložil částku jen o dva tisíce nižší. Stalo se to přesně v době, kdy podle Urbanové Čunek přijal úplatek.

"Společnost H&B Real vybírala opakovaně z banky částku mezi 450-500 tisíci, byla to obvyklá praxe," řekl Salichov.

Ve tři odpoledne se poprvé oficiálně vyjádřil Čunek. Znovu připomněl, že od začátku trval na své nevinně, ale mnozí to nechtěli slyšet. "Presumce neviny platí pro nás všechny, presumce viny je špatná metoda... To už teď můžu říct z pozice člověka, který to má za sebou."

Čunek: "To, co se dělo tři čtvrtě roku, jsem bral jako prohru, jako selhání systému, který u nás je. Jsem přesvědčen, že pokud bych nebyl senátorem a předsedou politcké strany, tak by kauza vůbec nezačala:"

Strany vládní koalice jeho očištění uvítaly: Trestní stíhání kabinet drolilo. Premiér Mirek Topolánek (ODS) dokonce prohlásil, že pokud pošle žalobce Čunka před soud, ve vládě jej nenechá. V důsledku to mohlo znamenat odchod lidovců, kteří jednoznačně stáli za svým bossem.

"Pan premiér je rád, že i přes velký mediální tlak po celou dobu ctil v případu vicepremiéra Čunka presumpci neviny, což se ukázalo jako jediná správná cesta," tlumočila stanovisko Topolánka mluvčí vlády Jana Bartošová.

Opozice naopak rozhodnutí Salichova kritizovala. Jiří Paroubek jej označil za útok na demokracii v zemi.

 

 

Právě se děje

Další zprávy