Analýza: Čunek měl jít před soud. I kvůli sobě

Sabina Slonková
8. 8. 2007 16:22
Pět klíčových otázek zůstalo bez odpovědi
7. února 2007: Senát zbavil Čunka imunity a vydal jej k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá, že jako vsetínský starosta vzal úplatek. Ze 72 senátorů bylo pro vydání 38, minimum bylo 37. Hlasovalo se veřejně, Jiří Čunek krátce po hlasování řekl, že navzdory stíhání ze svých veřejných funkcí neodstoupí.
7. února 2007: Senát zbavil Čunka imunity a vydal jej k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá, že jako vsetínský starosta vzal úplatek. Ze 72 senátorů bylo pro vydání 38, minimum bylo 37. Hlasovalo se veřejně, Jiří Čunek krátce po hlasování řekl, že navzdory stíhání ze svých veřejných funkcí neodstoupí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vyšetřování Jiřího Čunka skončilo, vicepremiér byl jednou provždy zproštěn obvinění korupce. Nejasnosti a otazníky v celém příběhu však zůstaly. A bez soudu lze odpovědi očekávat už jen ztěží.

Vyšetřování navíc provázely výjimečné a ne zcela obvyklé kroky ze strany státních zástupců, policistů i politiků. A zpovídat se za ně má nyní jen jediný vyšetřovatel.

Zcela nezpochybnitelná a jasná fakta jsou v příběhu vlastně jen dvě.

Čunkova bývalá sekretářka z vsetínské radnice Marcela Urbanová policii loni na podzim nadiktovala do protokolu, že byla u toho, když dnešní vicepremiér a šéf lidovců před pěti lety převzal půlmiliónový úplatek od firmy H&B Real.

Policie z bankovních účtů dohledala, že v té době firma vybrala půl miliónu korun a jen o dva tisíce korun méně Jiří Čunek obratem vložil na své konto. A Čunka obvinila z přijetí úplatku.

Žalobce Arif Salichov ale svědectví Urbanové ve finále označil za nevěrohodné - podle něj byly v její výpovědi rozpory - a bankovní účty neuznal jako důkaz o Čunkově vině. Firma ukládala a vybírala podobné částky ve stejné době opakovaně a důkaz, že nešlo o Čunkovy úspory policie nenašla.

Co dál vyvolává pochyby?

1. Kdo vyšetřování odstartoval a proč                   

Foto: Aktuálně.cz

Urbanová si na údajnou korupci vzpomněla po pěti letech ve chvíli, kdy se z komunálního politika Čunka stal senátor a šéf lidovců, který rozhodoval, zda půjde strana do vlády s ODS nebo se domluví se sociálními demokraty.

Na policii se přitom neobracela sama, ale prostřednictvím advokáta a někdejšího ministra ODS Jiřího Nováka.

Spekulací, kdo za Čunkovým stíháním stojí, se za poslední týdny objevilo několik.

Podle první jde o pomstu Urbanové, která má s Čunkem dlouhodobě napjaté vztahy. Další verze hovoří o spiknutí uvnitř lidové strany, jejímž některým vlivným politikům Čunkovo loňské zvolení předsedou KDU-ČSL nebylo po chuti.

Poslední dvě verze obviňují z rozpoutání kauzy ODS či ČSSD. Občanští demokraté podle těchto spekulací rozpoutali aféru z obavy, že se Čunek dohodne na vládnutí s ČSSD. Sociální demokracie to zas měli udělat na "revanš" za Čunkovo rozhodnutí spojit se s ODS.

Pro žádnou z teorií se neobjevil jediný důkaz, žalobce Salichov vidí za vším pomstu ze strany Urbanové.

2. Majetkové poměry Čunka                                   

Foto: Aktuálně.cz

Jiří Čunek sice tvrdí, že půl milionu, který policie označila za úplatek, byly jeho celoživotní úspory, veřejně to nijak nedoložil. Po svém obvinění tvrdil, že to detailně rozkryje až policii a do ukončení případu nechtěl podrobnosti ze svého rodinného rozpočtu zveřejňovat.

Jenže policie do médií pustila informaci, že Čunek nic nevysvětlil ani při výslechu. Neoficiálně dokonce policisté tvrdili, že v jeho majetkových poměrech panují velké nesrovnalosti.

3. Proč vznikla "záchranná" mise                          

Foto: Aktuálně.cz

Na Čunkovu obranu veřejně vystoupil kontroverzní podnikatel Roman Vaškůj, který navštívil klíčovou svědkyni Urbanovou a nabízel jí peníze. Policie tvrdí, že chtěl, aby změnila výpověď. Vaškůj tvrdí, že naopak chtěl dokázat, že Urbanová je úplatná.

Vaškůjova mise každopádně Čunkovi uškodila. Důkaz, že by o Vaškůjově návštěvě u Urbanové vicepremiér předem věděl, se nikdy neobjevil. Vaškůje ale zastupovala v jedné z kauz advokátka, která dočasně poskytovala právní služby i rodině vicepremiéra.

4. Manipulace ze strany policie                              

Foto: Aktuálně.cz

Nově přidělený žalobce Arif Salichov, který nakonec Jiřího Čunka obvinění zprostil, podrobil práci policie drtivé kritice. Původní vyšetřovatel podle něj postupoval podjatě, nevyužíval důkazy svědčící ve prospěch Čunka a torpédoval vše k tomu, aby byla podaná obžaloba.

Vyšetřovatel Milan Šošovička nadto nadstandarně komunikoval s klíčovou svědkyní Marcelou Urbanovou, dával jí k dispozici části spisu a ona se tak mohla připravit na příští výslech.Vyšetřovatel ve svém postupu nespatřuje žádné pochybení, detaily ale rozebírat nechtěl.

Vysvětlení, proč policie a původní žalobce postupovali v případu tak, jak postupovali, se tak neobjevilo. Salichov si myslí, že šlo "jen" o to, že se úřady zprvu upnuly na špatnou verzi příběhu - Čunek je vinen - a odmítaly vidět vše, co do jejich teorie nespadalo.

 

5. Bitva žalobců                                                    

Foto: Aktuálně.cz

Odstartovala ji Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, když nechala vyměnit žalobce Radima Obsta a následně i vyšetřovatele Šošovičku. Argumentovala, že Obstovi podle zákona případ vůbec nepříslušel a vyšetřování označila za podjaté.

To samé nyní konstatoval i Salichov.

Proti jejich názoru ale stojí stanovisko Obsta, že vyšetřování probíhalo zcela v souladu se zákonem a policie pracovala dobře. To samé veřejně oznámila i krajská státní zástupkyně v Ostravě Zlatuše Andělová.

Proč mají žalobci na jeden případ odlišné názory nikdo z justice neosvětlil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy