reklama

Soud znovu odročil spor o jednu větu

Brno Patnáctiletý spor tří bývalých studentů architektury s jejich bývalý učitelem se znovu protahuje a neskončí ani tento týden.

Místo rozhodnutí o tom, zda se mají či nemají tři bývalí studenti brněnské architektury Martin Laštovička, Jiří Slezák a Zdeněk Hirnšnál omluvit někdejšímu učiteli na fakultě a předsedovi místní organizace KSČ Janu Snášelovi, byl soud znovu odročen.

Soudce Dušan Schinzel jednání odročí kvůli stížnosti, kterou tři bývalí studenti poslali k Ústavnímu soudu. V ní označili soudce Schnizela za podjatého a požádali o přednostní projednání.  Podjatost podle nich ukázal Schinzlův rozhovor pro týdeník Respekt, kdy celou kauzu komentoval.

"Rozhodl jsem o zrušení naplánovaného jednání v této věci. Vyčkáme na nález Ústavního soudu k podané stížnosti. Kdy se k němu vyjádří, to není zatím známo," uvedl dnes Schnizel, který už v roce 2004 nařídil omluvu Snášelovi. Spor se k němu vrátil po zásahu Ústavního soudu.

Nejdelší soud še táhne už třináct let

Všichni tři architekti jako zástupci studentů po listopadu 1989 vyjádřili nedůvěru a přidali k tomu hodnocení, že je arogantní, demagogický a kariéristický. A Snášel, který tvrdí, že jej výroky studentů poškodily, je za to zažaloval. A tento spor je jedním z nejdelších soudních sporů v zemi.

První verdikt v této kauze přitom padl už v roce 1992, kdy soud Snášelovu žalobu zamítl. Po Snášelově odvolání soudy v roce 1999, 2002 a 2004 rozhodly o tom, že se bývalí studenti mají omluvit, proti tomu se zase odvolala trojice architektů.

O případu už rozhodovaly také Nejvyšší i Ústavní soud. Druhý jmenovaný už v prosinci minulého roku řekl, že účastníkem sporu na straně studentů může být i Vysoké učení technické, pod které fakulta architektury spadá. To předtím soudy nechtěly připustit.
Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku už přitom v říjnu letošního roku přiznal každému z žalovaných pět tisíc eur (asi 150 tisíc korun) jako náhradu za průtahy v soudních řízeních.#reklama

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama