Fotbalový svaz prodal sídlo pod cenou

Sabina Slonková
23. 7. 2007 10:30
Prodej lukrativního domu je zpochybněn

Praha - Fotbalový svaz, jehož aktivity jsou financované i ze státních dotací, prodal své historické sídlo pod cenou. Funkcionáři rozhodli, že lukrativní budovu v centru Prahy prodají firmě, která v konkurenci šesti dalších společností nabídla až pátou nejvyšší cenu.

Vyplývá to z dokumentů, které má Aktuálně.cz k dispozici. Průběh soutěže i jména uchazečů svaz doposud drží v přísném utajení, dokonce oficiálně nepotvrdil ani jméno výherce.

Neúspěšné společnosti nyní zvažují protesty. Průběh výběrového řízení kritizují i lidé z vedení svazu: tvrdí, že o vítězi bylo předem rozhodnuto.

Je miliardář, ale co když nemá peníze

Favoritem svazu se stala neznámá společnost Agropodnik Olešná, "eseróčko" s jedním jednatelem a dvousettisícovým základním jměním, za nímž ve skutečnosti stojí italští podnikatelé v realitách. Za dům v památkové zóně v Kozí ulici firma nabídla 120 miliónů a Výkonný výbor ČMFS tuto cenu akceptoval.

Dům ČMFS v Kozí ulici v Praze
Dům ČMFS v Kozí ulici v Praze | Foto: Tomáš Adamec

A nabídky, které fotbalový svaz nepřijal? Nejvyšší - 128 miliónů - předložila podle zjištění Aktuálně.cz zlínská kampelička Moravský peněžní ústav, která v Praze hledá své nové sídlo. Jako druhý se v pořadí nabídek umístil Unimex Group spadající pod jednoho z nejbohatších Čechů Jiřího Šimáněho, jinak též majitele největší tuzemské cestovní kanceláře Čedok. Miliardář byl připravený za dům byl zaplatit 125 miliónů.

I další dvě firmy nabídly víc než vítěz - český podnikatel řeckého původu a majitel pražských barrandovských teras Michalis Dzikos 121 miliónů a společnost BAL-REAL o třičtvrtě miliónů méně.

Vedení svazu s průběhem soutěže nemá nejmenší problém. Hájí se tím, že vyšší nabídky jejich právníci a realitní experti označili vesměs jako rizikové.

"Cena byla jen jedním z kriterií. Další byly třeba důvěryhodnost a schopnost prokázat solventnost. Pokud vím, tak například moravská kampelička, která předložila nejvyšší nabídku, nedoložila potvrzením od banky, že skutečně má k dispozici peníze na koupi domu," konstatoval místopředseda svazu Jaroslav Vacek.

Potvrzení o stavu účtu? Nestačí

Dále čtěte:
Autor fotografie: Tomáš Adamec

Zástupci kampeličky jsou argumentací svazu zaskočeni. "Mysleli jsme, že jsme nevyhráli proto, že někdo dal víc. To, že máme seriozní zájem i peníze na koupi domu jsme dostatečně doložili tím, že jsme jim předali výroční zprávu za loňský rok, z níž je zřejmé, že disponujeme potřebnými finančními prostředky a nebudeme si brát žádný úvěr," uvedl šéf správní rady družstevní záložny Radek Lapčík. "Projednáme to s právníky a zvážíme další postup, je to pro nás nová informace."

V případě Unimexu vedení svazu dokonce nestačilo ani potvrzení banky, že firma má na svých účtech částku přesahující tři sta miliónů korun.

Kvůli prodeji historického sídla, které fotbalisté původně získali darem od města, to vře i uvnitř fotbalového svazu. Funkcionáři se přeli nejen o to, zda vůbec budovu prodat, ale i jakým způsobem a za kolik. Jediný, kdo nakonec proti prodeji hlasoval, byl místopředseda svazu a dlouholetý kritik svých kolegů Jiří Kubíček.

"Průběh prodeje toho domu mi připomíná tunelování ze začátku devadesátých let. Navíc nechápu, proč se svaz budovy vůbec zbavuje. Není to rozhodně proto, že by potřeboval peníze," uvedl Kubíček.

 

Právě se děje

Další zprávy