Čunkův náměstek na dotace má firmu na dotace

Sabina Slonková, Zuzana Kleknerová
2. 7. 2007 0:00
Vicepremiér v tom střet zájmů nevidí
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007.
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Klíčový muž ministerstva pro místní rozvoj, který má na starost finanční toky z Evropské unie, je současně většinovým vlastníkem společnosti, jenž klientům poskytuje rady, jak získat unijní dotace. Ministr a šéf lidovců Jiří Čunek v tom ale žádný problém nevidí a střetu zájmů se neobává.

Daniel Toušek se stal Čunkovým náměstkem letos v dubnu. S nástupem na ministerstvo sice vystoupil ze statutárních orgánů společnosti UTRIN, kterou poslední roky řídil, ale šedesátiprocentní podíl ve firmě si ponechal. Společnost UTRIN se přitom mimo jiné specializuje na poradenství pro projekty, které financuje Evropská unie ze strukturálních fondů.

"Pomůžeme Vám provést řízenou změnu i s možností zapojení místní samosprávy při realizaci rozvojových programů a projektů, financovaných zejména z prostředků strukturálních fondů," píše firma na svých webových stránkách.

Společnost mimo to poskytuje rekvalifikační kurzy pro manažery se zaměřením například strukturální či společnou zemědělskou politiku politiku EU.

Propojení s ministerstvem

Poradit, jak na evropské fondy, je také hlavní náplní webu Regio.cz, jehož je UTRIN odborným garantem. Regio.cz zpracovává i "účelové analýzy k dokumentům, zejména vládním a dotčených ústředních orgánů státní správy," které pak nabízí svým klientům.

UTRIN je navíc úzce spjat přímo s Ministerstvem pro místní rozvoj. V minulosti totiž získával unijní dotace z programu zvaného Technická pomoc, který má teď pod sebou právě Daniel Toušek.

Touškova firma například za peníze z Technické pomoci připomínkovala dokument Regionální operační program pro střední Moravu, v němž se mimo říká, na co půjdou v letech 2007-2013 evropské peníze ve Zlínském a Olomouckém kraji.

Na sklonku roku 2006 pak Touškův UTRIN získal zakázku na vypracování takzvaného operačního manuálu, který určí, jak s programem pro střední Moravu zacházet. V rámci Technické pomoci mohou české úřady i soukromé firmy v příštích sedmi letech získat celkem 7,3 miliardy korun.

Střet zájmů? To tak jen vypadá

Daniel Toušek, který se s vicepremiérem seznámil před pěti lety a vzájemný vztah v médiích označil za přátelství, uznává, že se ponecháním svého podílu ve firmě UTRIN vystavuje podezření ze střetu zájmů. Tvrdí ale, že jej to nijak neznepokojuje.

"Fakticky se totiž žádného střetu zájmů nedopouštím. Svou firemní činnost jsem předal synům a navíc od té doby, co jsem na ministerstvu, nebyla uzavřena jediná smlouva, který by se týkala problematiky čerpání peněz z Evropské unie," tvrdí Toušek.

A má zastání i u vicepremiéra Čunka: "Podíl si ponechal, víme o tom, dá se zkontrolovat, co přesně firma dělá a je to tak transparentní. Je to lepší, než kdyby dělal opičky a převáděl podíl na ženu nebo nějaké příbuzné. Na ministerstvu navíc pracuje dvanáct hodin denně, takže ani nevím, kdy by měl čas věnovat se něčemu jinému."

Stejné podezření, jiný přístup 

Není to přitom ani měsíc, co z obdobných důvodů a po kritice politiků, rezignoval na členství ve výboru pro evropské záležitosti poslanec ODS David Šeich. Lidové noviny totiž vypátraly, že poslanec vlastní firmu, která stejně jako Touškova společnost radí, jak získat peníze z evropských fondů.

Další případ, jak se politici doposud s podobnými případy vypořádávali: rodinné podnikání exministra Pavla Němce. Před lety se měl původně stát ministrem dopravy ve vládě Vladimíra Špidy, ČSSD ale nakonec s argumentem, že jeho rodina podniká ve stejné oblasti, prosadila pro Němce jiný ministerský post.

Angažmá náměstka Touška se nezdá ani stranickému kolegovi Čunka, europoslanci a dlouholetému členu Výboru regionů EU Janu Březinovi."Je to krajně neobvyklé. Měl by zvážit, zda by neměl správu svého podílu svěřit někomu jinému," míní Březina.

 

Právě se děje

Další zprávy