CzechInvest vybral nové šéfy a už je odvolává

Sabina Slonková
26. 6. 2007 11:30
Minulost stála křeslo prvního manažera

Praha - Jen pár týdnů vydržel ve vedení strategické státní společnosti CzechInvest manažer Pavel Jaroš. Poté, co deník Aktuálně.cz upozornil na jeho problematickou minulost, Jaroš musí z čela agentury odejít.

Další lidé, kteří jsou v kontaktu s šedou eminencí Zemanovy éry, poradcem Miroslavem Šloufem, či měli vazby do podnikatelského podsvětí a do státních firem se vrátili právě po vzniku vlády Mirka Topolánka, v CzechInvestu zatím zůstávají.

Podle informací Aktuálně.cz však Jaroš nebude jediný a následovat jej mají další manažeři. Kdo také řídí CzechInvest? ČTĚTE ZDE 

Premiér čeká na výsledek

Personální obměny v CzechInvestu se totiž kromě opozice nezamlouvají ani premiérovi Mirkovi Topolánkovi. "Premiér nařídil ministrovi průmyslu Římanovi, ať situaci řeší. Nyní sám čeká na výsledek," uvedla vládní mluvčí Jana Bartošová.

Odvolání Pavla Jaroše potvrdila mluvčí CzechInvestu Lucie Králová. "Ředitel CzechInvestu zaslal panu Jarošovi odvolání, je platné do deseti dnů," uvedla Králová.

Důvody, které k odvolání Jaroše vedly, ale agentura nesdělila. Oficiální stanovisko zní: Byl odvolán ve zkušební lhůtě.

Agentura však nemohla Jaroše rovnou propustit, je právě na nemocenské. "Nyní byl odvolaný a podle zákona jej v době nemocenské nelze propustit. Takže až mu skončí nemocenská, budeme to řešit dál," dodala Králová.

Říman: Nadšený nejsem

Pavel Jaroš udělal největší kariéru v době vlády Miloše Zemana, kdy se stal generálním sekretářem ministra zahraničí Jana Kavana. Jako svého nástupce si jej vybral tehdejší sekretář Karel Srba, který rezignoval kvůli nevýhodnému pronájmu budovy resortu v Moskvě.

Náměstek na MPO Luboš Vaněk
Náměstek na MPO Luboš Vaněk | Foto: MPO

Jaroš byl později spolu se Srbou obviněný z finančních machinací při rekonstrukcích ambasád, soud ale celou kauzu zastavil. Do státní správy se vrátil až s příchodem vlády Mirka Topolánka. Do CzechInvestu jej přivedl nový Římanův náměstek Luboš Vaněk. Oba muže kromě přátelství se Šloufem spojují i vazby na autora miliardového podvodu s bydlením Petra Smetku.

Ministr průmyslu Říman odmítl s redaktory Aktuálně.cz na téma personální změny v CzechInvestu před týdnem mluvit. V nejnovějším vydání týdeníku Ekonom ale tvrdil, že o minulosti vedoucích manažerů netušil a není tím nijak nadšený.

"Upřímně řečeno, čtyřikrát nadšený z toho, co jsem se dočetl, nejsem. Nevěděl jsem to. Kdyby se to týkalo jedné nebo dvou osob, tak neřeknu ani slovo, protože každý člověk, kterému je víc než 18 a byl v minulých letech v nějakých pozicích, mohl jít okolo něčeho, aniž by věděl, co z toho nakonec bude. Navíc tito lidé byli očištěni, nikdo nebyl odsouzen. Mně vadí hlavně jeden případ, a to je člověk, který byl v okolí Kavana," uvedl se zjevnou narážkou na Jaroše. 

Jaké budou konkursy?

Na post finančního ředitele po Jarošovi už agentura vypsala výběrové řízení. Jedním z premiérových požadavků přitom podle Aktuálně.cz bylo, aby nové soutěže narozdíl od těch dosavadních probíhaly transparentně.

Poté, co Říman odvolal předchozí vedení CzechInvestu, nové manažery agentura vybírala ve spěchu a ne příliš pečlivě. Ředitelé divizí prošli výběrovým řízením, ale to se klasickým konkursům obvyklým pro velké firmy podle odborníků příliš nepodobalo. Jak vypadaly konkursy? ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy