Barbora Škrlová alias Anička se přihlásila v Dánsku

Red Dom, čtk
17. 6. 2007 11:11
Tajemná žena promluvila, jasno do kauzy však nevnesla

Kodaň - Na ambasádě v Kodani se v pátek přihlásila Barbora Škrlová alias Anička, jedna z postav případu týrání omiletého chlapce v Kuřimi. 

Žena, která se v pátek na českém velvyslanectví představila jako Barbora Škrlová, přišla s člověkem, kterého představila jako svého otce Josefa, s advokátem Zdeňkem Hrouzkem, bývalým policistou Josefem Kolinským, který se případu soukromě věnuje, a dvěma novináři z Lidových novin. 

Novinářům řekla, že je jí smutno po všech aktérech kauzy. Ovšem kromě Ondřeje.

"Mrzí mě, že řekl něco, co není pravda," řekla Škrlová. "Řekl, že tam byl zavíraný rok, ale tak to nebylo."

Celostátně hledaná

Dvaatřicetiletá Škrlová se vydávala za třináctiletou Annu, nevlastní sestru týraného Ondřeje z Kuřimi. Po zatčení matky byla spolu s ostatními "sourozenci" umístěna v brněnském zařízení pro ohrožené děti Klokánek, ale odtud 13. května utekla. Policie po ní tehdy vyhlásila celostátní pátrání.

Ventilačku v Klokánku dokáže otevřít i šikovné dítě. Tudy utekla třináctiletá Anička.
Ventilačku v Klokánku dokáže otevřít i šikovné dítě. Tudy utekla třináctiletá Anička. | Foto: Ludvík Hradilek

Otázkou však zůstává, proč se Škrlová nyní přihlásila na české ambasádě a z jakého důvodu k tomu přizvala novináře, kterých se údajně tolik bojí. Další otázkou je, proč vlastně do Kodaně přijel také bývalý policista z Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Josef Kolinský.

Vše nasvědčuje tomu, že všichni zúčastnění si v tuto chvíli chtějí vylepšit svůj mediální obraz a vyvrátit spekluace. Z informací, které se dosud dostaly na veřejnost, však jasno do případu nevnesl ani jeden z aktérů.

Žije u příbuzných a věnuje se hudbě

Foto: Ludvík Hradilek

Podle serveru lidovky.cz se Škrlová v dánském hlavním městě Kodani skrývá už měsíc a dál se odmítá vrátit do ČR. Podle svých slov, se bojí lidí a jejich reakcí.

Vše o případu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Škrlová, jež absolvovala Janáčkovu akademii múzických umění v oboru skladba, žije prý v Kodani u své příbuzné a komponuje, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová.

Škrlová žádá o pas

Žena s občanským průkazem na jméno Barbora Škrlová na ambasádě požádala o ověření podpisu a vystavení pasu. Ambasáda její podpis ověřila.

Pas podle Opletalové ambasáda ženě vystaví, jakmile obdrží oficiální žádost. Opletalová později upřesnila, že Škrlová o pas ještě oficiálně nepožádala, jen se zajímala o možnost jeho získání.

Kromě pasu požádala také o odebrání vzorku vlasů, které mají policisté použít k její identifikaci. Podle jejího advokáta žena obálku zalepila vlastními slinami.

"Chceme, aby bylo i z genetického materiálu prokazatelné, že je tu Barbora Škrlová. Její vzorky k porovnání policie má. Bude to důkaz, že je živá a potvrzení, o koho skutečně jde," vysvětloval Lidovým novinám advokát Zdeněk Hrouzek.

Ambasáda tuto obálku pošle do Česka.

Existuje Anna?

Na případ Barbory Škrlové, údajné Aničky, přišla policie poté, co před měsícem zadržela v Kuřimi na Brněnsku Kláru Mauerovou - ženu, která týrala svého sedmiletého syna Ondru. Mauerové nyní hrozí až 12 let vězení za to, že syna nahého a spoutaného zavírala do komory.

Reportéři hovoří se sousedkou paní Mauerové na sídlišti v Brně
Reportéři hovoří se sousedkou paní Mauerové na sídlišti v Brně | Foto: Ludvík Hradilek

Velvyslanectví se podle Opletalové hned při návštěvě ženy, jež o sobě prohlašuje, že je Škrlová, spojilo s vyšetřovateli případu a radili se o dalším postupu.

O tom, zda vůbec nějaká Anna existuje, se stále vedou spory. Prezident Václav Klaus sice před časem dostal dopis podepsaný Annou Mauerovou, mohl být ale sepsán někým jiným.

Foto: Ludvík Hradilek

Kriminalisté zjistili, že se za ni z nejasných příčin vydávala Škrlová. Podle některých dohadů mohla být osoba Aničky zcela vymyšlena s cílem získat falešnou identitu pro někoho dalšího. Některé zdroje uvádějí, že Škrlová a Mauerovi byli členy náboženské sekty vycházející z učení uskupení Poselství Grálu.   

 

Právě se děje

Další zprávy