Poslanci řešili spojení Čunkova ex-žalobce s StB

Jakub Antoš
13. 6. 2007 20:52
Před komisí vypovídal Hučín. Tvrdí, že Obst měl kontakty s StB
Vladimír Hučín podpořil Čunka na demonstraci.
Vladimír Hučín podpořil Čunka na demonstraci. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Minulý pátek odebrala nejvyšší státní zástupkyně Radimu Obstovi případ vicepremiéra Jiřího Čunka. Kvůli procesní chybě. Dnes večer členové komise pro BIS zkoumali, zda je tvrzení bývalého zpravodajského důstojníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína pravdivé.

Hučín a s ním i bývalý ředitel olomoucké expozitury BIS Petr Částečka poslancům ukázali dokumenty, které v devadesátých letech sami zpracovávali, když se zabývali levicovým extremismem na severní Moravě.

Štětina: Jde o nezvratné důkazy

Ty podle senátora Jaromíra Štětiny dokazují komunikaci mezi Obstem a lidmi z StB. Podle něho také získal neoprávněně bezpečnostní prověrku.

"Podle mých informací dnes Vladimír Hučín poslancům předal nezvratné důkazy o tom, že státní zástupce Mgr. Radim Obst dostal bezpečnostní prověrku neoprávněně," říká Štětina.

Předseda komise a bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc po jednání, které skončilo před devátou hodinou, deníku Aktuálně.cz řekl, že žádné nové usnesení komise nepřijala. "Budeme se dál seznamovat se spisy pana Hučína a zkoumat, zda se zakládají na pravdě. Nechceme ale suplovat roli jiných orgánů," upozorňuje Tejc.

Spíše mediální bublina, říká poslanec

Tejc už před jednáním řekl, že Hučínovy materiály nejspíš žádné závažné a převratné skutečnosti obsahovat nebudou. "Myslím, že jde spíše o mediální bublinu."

Senátor Štětina považuje fakt, že měl Čunkův případ dozorovat právě Obst za důkaz, že má kauza politické pozadí. Žalobce se vůči těmto výrokům ohradil a zvažuje proti Štětinovi právní kroky.

Stálá komise pro kontrolu činnosti BIS se už informacemi Vladímíra Hučína zabývala dříve. Tehdy za poslanci přišel senátor Štetina a požádal je, aby ho vyslechli.

"Pan Štetina před časem vypustil do médií informace o minulosti pana Radima Obsta. Poté nás požádal, abychom ho vyslechli. Nicméně během našich rozhovorů se ukázalo, že neměl žádné konkrétní informace. Odkazoval nás na Vladimíra Hučína," řekl poslanec Jeroným Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy