Státní miliardy rozdělují aktéři korupčních kauz

Martina Macková a Sabina Slonková
12. 6. 2007 16:02
CzechInvest je v krizi, tvrdí opozice

Praha - Do strategické vládní agentury, která rozděluje miliardy a má přehled o všem, co se týká investic v Česku, nastoupili lidé, kteří byli v minulosti spojeni s velkými korupčními kauzami a s kontakty do podsvětí.

Dva noví ředitelé instituce byli dokonce stíháni; pro nedostatek důkazů však nakonec osvobozeni. Jednoho z nich - Vladimíra Nešpůrka - nadto protikorupční služba ve svých záznamech vede jako spolupracovníka skupiny kolem zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

Personální zemětřesení v CzechInvestu vyvolal ministr Martin Říman (ODS) po svém nástupu do funkce, když odvolal generálního ředitele Tomáše Hrudu. Celkem z agentury odešlo - či je na odchodu - 139 zaměstnanců. Lidem z agentury se nelíbil způsob odvolání Hrudy a také důvody, které Říman uvedl.

Hovořilo se také o možném zpolitizování agentury. Říman ale tvrdí, že za odvoláním jsou porušení zákona, které odhalila ministerská kontrola. Ministerstvo však dosud žádné trestní oznámení na bývalé vedení nepodalo. "Zvažuje se možnost provést další doplňující a hlubší šetření," uvedl dnes tiskový odbor úřadu.

Agentura se stále ještě potýká s odchody zaměstnanců. Opozice chce vysvětlení, sněmovna proto právě začala projednávat bod, který se konkrétně situace v CzechInvestu týká.

"Destrukce CzechInvestu je tak katastrofální, že organizace není dnes funkční. Ohrožuje to investiční projekty i budoucí a také čerpání peněz z evropských fondů do oblasti podnikání," dodal Urban. Ministr ale říká, že agentura funguje bez větších problémů a chystá personální audit, který skončí do měsíce.

Srbův nástupce a ambasády

Finančním ředitelem CzechInvestu se stal Pavel Jaroš. Ten byl před pěti lety jako generální sekretář ministerstva zahraničí obžalován kvůli předraženým rekonstrukcím českých ambasád ve vůbec prvním procesu hospodářské korupce.

Jaroš byl vyšetřován společně s dalšími lidmi kvůli tomu, že měl organizovat výběrová řízení tak, aby je vyhrála předem dohodnutá firma. Cena zakázky se podle svědectví navyšovala o úplatky, které si pak mezi sebe skupina rozdělila.

Karel Srba , Eva Tomšovicová u soudu
Karel Srba , Eva Tomšovicová u soudu | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Hlavou manipulovaných řízení měl být Karel Srba, tajemník někdejšího ministra Kavana, dnes uvězněný na dvanáct let za přípravu vraždy. Právě Srba ho doporučil do funkce a ministr Kavan jej bez konkurzu přijal.

Jaroše odvolal až lidovecký ministr Cyril Svoboda, který začal prověřovat hned dvanáct veřejných soutěží. Problémy ministerstvo našlo u minimálně sedmi rekonstrukcí.

Soud ale řešil pouze zakázky v Keni, Alžírsku a Chorvatsku. Případ navíc stál na jediné výpovědi Evy Tomšovicové, která udala samu sebe. 

Před rokem soud rozhodl, že se obžalobě nepodařilo korupci týmu kolem Srby prokázat. "Je to od počátku jen komplot," uvedl tehdy Jaroš.

Tomšovicová byla později společně se Srbou odsouzena za přípravu vraždy.

Soud: Za předražené zakázky Srba nemohl - ČTĚTE ZDE

Policista, co velel v Afghánistánu

Vladimír Nešpůrek je dnes ředitelem odboru rozvoje investičních projektů agentury CzechInvest. Před lety byl kriminalista, který odhaloval závažné hospodářské delikty.

Také Nešpůrek byl obviněn z korupce. Jeho případ policie a soudy řešily šest let, v roce 2002 soud konstatoval, že mu chybí důkazy, aby Nešpůrka s jeho kolegou odsoudil. Jediný svědek, šéf České banky, po kterém měli policisté chtít statisícový úplatek, odmítl vypovídat.

Sám předtím vydírání oznámil.

Kauza policistů vyvolala i politickou při, když je tehdejší ministr spravedlnosti za ODS Jiří Novák obvinil, že mají spojení na špičky sociální demokracie. Miloš Zeman, který v té době šéfoval opoziční ČSSD, kontroval, že je možné i to, že policisté byli na stopě rozsáhlé korupce vedoucí až ke špičkám zcela jiných politických stran než sociální demokracie.

S domorodci.
S domorodci. | Foto: Armáda ČR

Nešpůrek poté vyvolal poprask, když jako stíhaný odjel na misi do Afghánistánu a armádě to zatajil. Dokonce tam velel četě, která střežila českou polní nemocnici.

Sejdeme se s Tlustým u Nešpůrka

Nešpůrka zmiňují i záznamy protikorupční služby, která se roky věnovala skupině kolem zavražděného mafiánského bosse Františka Mrázka. Nešpůrek byl s členy skupiny v kontaktu, detektivové jej dokonce vyšetřovali, že pro Mrázka zařizoval u svých bývalých kolegů z policie "beztrestnost". Důkazy ale nenašli.

Nešpůrek přitom podle protikorupční služby před pěti lety v srpnu například půjčoval blízkému spolupracovníkovi Mrázka Igoru Šafrankovi dům, kde se pak konala schůzka s pozdějším ministrem financí za ODS Vlastimilem Tlustým.

"Z uvedených informací je zřejmé, že z 10. na 11. 8. proběhlo "jednání", pravděpodobně v domě Nešpůrka, kterého se zúčastnili Šafranko, dvě ženy a Tlustý. Na základě dříve získaných informací, ze kterých vyplývá, že si zájmové osoby důležitá jednání dokumentují, je pravděpodobné, že tomu tak bylo i v tomto případě. Z rozhovoru Šafranka s Mrázkem dále vyplývá, že se na tomto "jednání" chystal Mrázek "něco" dát Tlustému. Od tohoto "jednání" si Šafranko s Tlustým tyká," stojí v policejní analýze odposlechu, která loni před volbami unikla od policie do médií.

Nešpůrek nepopírá, že se s Mrázkem mohl během jeho života znát i stýkat, rozhodně ale vylučuje, že by pro něj pracoval. "To je lež. Nevylučuju, že jsme se někde potkali a mluvili spolu, ale žádné informace jsem mu neprodával ani pro něj podobné věci nedělal," uvedl Nešpůrek.

Jsou to odborníci

Vedení CzechInvestu potvrdilo, že oba muži se do svých funkcí dostali přes řádné výběrové řízení. Nový generální ředitel je považuje za odborníky a jejich minulosti se neobává.

Foto: Czechinvest

"Pánové Nešpůrek a Jaroš jsou odborníci, kteří plně splňují požadavky na výkon své funkce v agentuře CzechInvest. Jejich odborné a jazykové znalosti jsou na vysoké úrovni a svými pracovními zkušenostmi přispějí k profesionálnímu fungování agentury. Oba pánové jsou bezúhonní a pan Jaroš má navíc od poloviny prosince loňského roku prověrku NBÚ na stupeň přísně tajné", řekl Aktuálně.cz generální ředitel agentury CzechInvest Roman Čermák.

"Jestliže tam do vysokých manažerských funkcí, odkud se má rozdělovat 80 miliard, nastupují takoví lidé a my o tom máme důkazy, je to podivné," řekl Aktuálně.cz stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD).

Podle bývalých pracovníků CzechInvestu budou mít noví manažeři přístup ke strategickým informacím, s nimiž je možné manipulovat. "Agentura disponuje databází podnikatelských nemovitostí a volných ploch, má k dispozici údaje o podnikatelích, kteří žádají o dotace a samozřejmě ví o zájmu investorů. Informace se pak dají využít, jak bude třeba a pro určité skupiny lidí," řekl bývalý pracovník, který si nepřál být jmenován.

"Situaci nepovažujeme za nestandardní. Oba mají čistý trestní rejstřík, a to je podmínka pro práci ve státních službách," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

 

Právě se děje

Další zprávy