Kauza týrání: Česko porušilo úmluvy OSN

Eliška Bártová Eliška Bártová
21. 5. 2007 19:00
Pospíšil chce zakázat zveřejňování údajů o obětech
Džamila Stehlíková míní, že Česko porušilo Úmluvu OSN
Džamila Stehlíková míní, že Česko porušilo Úmluvu OSN | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kuřimská kauza možného týrání malého chlapce ukázala, že Česko se s podobnými případy neumí vypořádat.

Ministři Jiří Pospíšil a Džamila Stehlíková dnes kritizovali mimo jiné i fakt, že byly zveřejněny detailní informace o týraném chlapci.

Pospíšil proto chce prosadit novelu Občanského soudního řádu a Trestního řádu, tak aby bylo zakázané podobné údaje zveřejňovat.

"Je evidentní, že to je téma společensky citlivé. Ministerstvo se rozhodlo připravit samostatnou novelu upravující poskytování informací o obětech trestné činnosti," uvedl ministr.

Novela by měla oběti zločinů mladší 18 let chránit stejně, jako nyní chrání mladistvé pachatele. To znamená, že nikdo nesmí zveřejnit žádnou informaci se jménem nebo jinou identifikací oběti. Za porušení zákona by hrozila pokuta 50.000 korun. Návrh měl být podle Pospíšila součástí rozsáhlé novely trestního řádu. Nyní se ale rozhodl předložit ji jako samostatnou novelu. Vláda by o ní mohla jednat ještě v létě a na půdu parlamentu by se měla dostat na podzim. Pokud zde bude schválena mohla by začít platit na začátku příštího roku.

Z dnešního mimořádného zasedání vládního Výboru pro práva dětí vyplynulo, že Česko porušilo minimálně dva články Úmluvy o právech dítěte OSN.

"Došlo k řadě pochybení, které vyšetřuje nejen policie, ale i jednotlivé resorty," řekla dnes ministryně Džamila Stehlíková.

"Vzhledem k tomu, že to není evropský orgán, tak nám nehrozí sankce," řekla Aktuálně.cz Stehlíková. "Ale každopádně dojde ke ztrátě mezinárodní prestiže. A bude po nás žádáno, abychom situaci napravili."

Akční plán

Podle závěrů výboru stát porušil článek 19, ve kterém se zavazujeme, že učiníme všechna opatření k ochraně dětí před násilím.

Představitelé výboru nechtěli hovořit o konkrétních osobách či institucích, které chybovaly. "K tomu nemáme dost validních informací," vysvětlila Stehlíková. "Ale každý resort řeší jednotlivá pochybení po vlastní linii."

K nápravě tohoto stavu by mělo sloužit především sjednocení sociální ochrany pod jeden resort a jeden úřad. Podle návrhu vládních reformních kroků by tato instituce měla začít fungovat od roku 2009.

Výbor uvítal, že chce ministerstvo školství více kontrolovat děti a rodiny, které vzdělávají své ratolesti doma. Ministerstvo zdravotnictví by mělo podle výboru proškolit lékaře, aby násilí včas uměli rozeznávat.

"Vytvoříme akční plán pro prevenci násilí na dětech," uvedla dnes Stehlíková. "Předložíme ho vládě, ta rozhodne o tom, jaké konkrétní legislativní kroky z toho vzejdou."

Druhotná viktimizace

Výbor a ministryně jako první konstatovali, že k pochybení došlo nejen před odhalením případu, ale také po něm.

Česko tak porušilo i třetí článek Úmluvy OSN. Podle něj musí být pro stát, soudy i veřejné instituce prioritní zájem dítěte. I v tom však české orgány selhaly.

Marie Vodičková:
Marie Vodičková: | Foto: Ludvík Hradilek

"Tím, že byly zveřejněny záběry dětí, jejich adresy, došlo k jejich druhotné viktimizaci," řekla Stehlíková. Podle ministryně má negativní vliv na jejich stav, ale i budoucnosti, spekulace, které se objevují v médiích, a které vypouštěli i představitelé institucí, které se o děti mají starat.

"Nechci mluvit konkrétně, ale pokud paní Vodičková hovořila o dětech a formulovala nepodložené hypotézy, tak i tímto došlo k porušení Úmluvy," řekla Stehlíková.

Ředitelka Fondu ohrožených dětí, do jehož zařízení byly děti umístěny, do médií bez podložených informací uvedla, že Ondřeje týrala celá rodina, a že Anička byla také obětí týrání, nebo, že k útěku jí někdo musel pomoci.

Dnes také zopakovala svoji hypotézu o pomoci při útěku. A uvedla také, že je možné, že Anička není Aničkou, nýbrž jinou osobou.

"Bylo dobře, že jsme média informovali. Je dobře, že se ukázalo, co ten chlapec prožíval, dítě ale nemělo být identifikováno," řekla dnes Vodičková. "My jsme se snažili o změnu jeho identity tím, že jsme ho ostříhali."

Dětský ombudsman na obzoru?

Tento případ odhalil podle výboru i další nedostatky v české legislativě. Zatímco dětští agresoři mají zajištěnou ochranu osobnosti, nesmí být zvěřejněna jejich jména, bydliště, tváře, u dětských obětí toto nikdo neřeší.

"Neprodleně budeme jednat s ministerstvem spravedlnosti, aby v tomto směru upravilo trestní řád," řekla také Stehlíková. "Česko také musí ratifikovat dodatky k Úmluvě, které se toho týkají, a kterou už schválila většina členských zemí."

Výbor pro práva dítěte chce také do konce roku iniciovat vznik úřadu dětského ombudsmana.

 

Právě se děje

Další zprávy