Poslanec Doležal obviněn z korupce

Redakce DOM, ČTK
2. 1. 2006 12:13
Praha - Policie obvinila poslance ODS Vladimíra Doležala z korupčního jednání. Viní ho, že pomáhal přijímat úplatek.

"Můžeme potvrdit, že mu dnes bylo doručeno obvinění," řekla ČTK Jana Šedivá z protikorupční služby.

Policie se zahájením stíhání čekala na souhlas Poslanecké sněmovny, která Doležala na její žádost zbavila 20. prosince imunity. O rozhodnutí poslanců čtěte ZDE.

Doležal nařčení z podílu na korupci opakovaně odmítl.

Vladimír Doležal
Vladimír Doležal | Foto: http://dolezalv.cz/

Policie ho podezírá, že žádal od podnikatelů pro radního Prahy 10 Tomáše Hrdličku (ODS) 800 tisíc korun. Radní je předsedou komise územního rozvoje, která těmto místním podnikatelům zamítla možnost další činnosti na pozemcích městské části. Peníze měly údajně rozhodnutí komise zvrátit.

Hrdlička byl kvůli podezření z korupce obviněn již dříve, páchání trestné činnosti ale také odmítá. Na dřívější tiskové konferenci řekl, že nikdy o úplatek nepožádal a ani mu prý nikdy nebyl nabídnut.

S poslancem Doležalem a s podnikateli, jichž se kauza týká, se ale prý sešel. "Původně jsem měli jednat o nějaké politické záležitosti, že budou přítomni i podnikatelé jsem předem nevěděl," tvrdí.

Na podzim 2004 požádali provozovatelé tržiště a autobazaru v  areálu střední školy ve Vršovické ulici o prodloužení nájemní smlouvy. Komise územního rozvoje to podle Hrdličky odmítla s tím, že jejich aktivity nejsou v souladu s územním plánem. Souhlasit s umístěním staveb nakonec podle starosty Milana Richtra uložil městské části nadřízený orgán - magistrát. Městská část podle něj dala odvolání k ministerstvu pro místní rozvoj.

Deník Aktuálně.cz jako první upozornil, že policie má nahrávky schůzek podnikatelů s Doležalem. (Podrobnosti o schůzkách čtěte ZDE.) Ze zjištění redakce vyplývá, že podnikatelé se s poslancem měli scházet vesměs v pražských restauracích.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy