Soud s Krejčířem bude ve středu, právník žádá kauci

Sabina Slonková, Jakub Antoš
24. 4. 2007 19:45
Krejčíř cestoval jako Egbert Jules Savy

Praha - Zatčeného Radovana Krejčíře čeká už příští středu první soud v Johannesburgu. Bude rozhodovat o tom, zda jej umístí do vazby. V ní si podnikatel počká na klíčový verdikt jihoafrické justice, zda jej vydá zpět do České republiky.

Termín soudu Aktuálně.cz potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová uvedla, že resort vyčkává na informace z Jihoafrické republiky, která by měla upřesnit přesný důvod přelíčení.

"Zatím se o tom můžeme jen dohadovat, že to je v souvislosti s předběžnou vazbou," uvedla Kuncová.

Právník žádá kauci

Obhájce podnikatele Radovana Krejčíře požádal soud o propuštění zadrženého na kauci. Informovala o tom Česká televize. Krejčíře zadržela jihoafrická policie v sobotu večer na mezinárodním letišti v Johannesburgu při jeho příletu do JAR, kde se podle televize chtěl trvale usadit.

Krejčířův právník televizi potvrdil, že zatčený podnikatel nemá vlastní celu, ale je umístěn ve vazební věznici s ostatními místními vězni.

Mezi důvody, kvůli kterým Krejčíř opustil své dosavadní působiště na Seychelských ostrovech, byly podle televize majetkové problémy. Údajně také chtěl přestěhováním zajistit lepší studijní příležitosti pro svého syna. K cestě ho ale prý mohly vést i rodinné neshody.

Krejčíř alias Egbert Jules Savy

Čtyři dny po zatčení Krejčíře začaly vyplouvat na povrch další detaily jeho "nepovedeného výletu" ze Seychelských ostrovů. Krejčíř neletěl do Johannesburgu přímou linkou. Na mezinárodní letiště O R Tamba přiletěl v sobotu v 17:15 z Madagaskaru.

Zpravodajský server IOL.co.za s odvoláním na místní policejní mluvčí napsal, že se Krejčíř prokázal falešným pasem na jméno Egbert Jules Savy. Informace serveru potvrdily Aktuálně.cz i české bezpečnostní složky s tím, že Krejčíř byl před svým zatčením na cestě několik dní.

Impuls k zatčení dostaly místní orgány prostřednictvím Interpolu. Podle náměstka české rozvědky Jana Berouna podnikatel cestu plánoval několik měsíců. "O to větší překvapení to pro něj bylo," komentoval zatčení Beroun.

Vydají ho? Úřady si věří

České ministerstvo spravedlnosti věří, že jihoafrické úřady Radovana Krejčíře do země vydají. Definivitní verdikt ale nepadne v nejbližších dnech, reálnější je několik týdnů až měsíců. "Nemůžeme na ně nijak tlačit," podotkla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Ministerstvo spravedlnosti prozkoumalo veškeré zákulisí Krejčířova případu a dospělo k závěru, že šance na vydání jsou velmi vysoké. Podle analýz v tom nehraje roli ani nevyjasněné občanství Radovana Krejčíře, který si před lety koupil občanství i na Seychelských ostrovech.

"Klíčové podle našeho názoru je, že jsme požádali o vydání na základě podezření z jeho trestní činnosti a byl vydaný mezinárodní zatykač. Nevíme, že by podobný zatykač uplatňovala nějaká jiná země. Stejně tak nemá pan Krejčíř občanství JAR, tudíž ty naše šance vidíme jako vysoké," uvedla mluvčí Kuncová.

Velvyslanec i advokát vyčkávají

Ministerstvo spravedlnosti nyní zasílá do Johannesburgu veškeré dokumenty potřebné k vydání. Na ně čeká i velvyslanec v JAR Jaroslav Siro.

"Zatím mě nekontaktovaly ani místní úřady, takže oficiálně od nich nemám potvrzené jeho zatčení. Ale domnívám se, že to souvisí s jeho cestou na falešný pas, který nebyl uvedený na české jméno, tudíž se s námi zatím nespojily," sdělil Aktuálně.cz Siro.

Ministerstvo zahraničí doplnilo, že průtahy mohla způsobit i Krejčířova žádost, aby jihoafrické úřady nekontaktovaly českou ambasádu. "Je možné, že si to nepřál," uvedla mluvčí resortu Zuzana Opletalová.

 

Právě se děje

Další zprávy