Soud už má druhou obžalobu Železného

ČTK
29. 12. 2005 15:53
Praha - Žalobce předal soudu druhou z celkem tří trestních kauz europoslance a bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného.

Železného zároveň s jeho někdejšími právníky obžaloval z pokusu o poškozování věřitele.

Státní zástupce dnes podal obžalobu na čtyři obviněné, řekl ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka.

V souvislosti s kauzou poškozování věřitele - společnosti Central European Media Enterprises (CME), která je staronovým majitelem Novy, byla proti Železnému postupně vznesena čtyři obvinění. Kromě něj policie stíhala právníky Aleše Rozehnala, Ondřeje Kuchaře a Editu Panuškovou, nyní Janečkovou. Čtveřici teď hrozí dva roky až osm let vězení.

Europoslanec zatím obžalobu neobdržel, její podání po téměř sedmi letech od trestního oznámení však považuje za absurdní a účelové. Železný nemohl nikdy krátit věřitele, jelikož jeho majetek vždy zůstával podstatně vyšší, než byla jakákoli pohledávka, sdělila ČTK asistentka europoslance Edita Gargelová s tím, že zákon v takovém případě krácení věřitele vylučuje. "Ostatně hodnotu jeho majetku, zejména nesporného podílu v TV Nova, ocenil kdysi ve své nabídce i sám věřitel na několikanásobek případné pohledávky," zdůraznila Gargelová.

Trestné činnosti se podle žalobce dopustili v době od 26. dubna 1999 do počátku roku 2001. "Poté, co společnost CME uplatnila u Mezinárodního arbitrážního soudu nárok na zaplacení dlužné částky 23,350.000 $ s příslušenstvím, podnikali po předchozí domluvě právní kroky k převedení movitého a nemovitého majetku obviněného Železného na nově zakládané právnické osoby," popsal Omelka s tím, že Železný s tímto převedeným majetkem nadále disponoval. Obvinění machinacemi zneprůhledňovali pohyb majetku Železného. Znemožňovali tím naplnění předběžných opatření soudů směřujících k uspokojení uvedené pohledávky, dodal Omelka.

Původně čelili Železný a jeho bývalý právník Rozehnal dvěma obviněním kvůli poškozování věřitele - CME. Jedno se týká miliardové transakce s lichtenštejnskou nadací Astrona Foundation. V této souvislosti byl Železný vyšetřován kvůli pokusu o těžký podvod i v Lichtenštejnsku. Tamní úřady ale předaly stíhání do Česka. Druhé obvinění souvisí s podezřelými převody majetku Železného na několik společností. V nich figurují Ondřej Kuchař a Edita Janečková z Rozehnalovy kanceláře.

V pozdějším, třetím obvinění kvůli poškozování věřitele jde o podezření, že Železný v roce 2000 zmenšil hodnotu svého majetku o téměř 77 milionů korun. Podle policie se svou tehdejší manželkou smluvně zmenšili rozsah společného jmění o pohledávku vůči společnosti Tanzberg Mikulov ve výši přes 150 milionů korun. Každému tehdy zůstala polovina pohledávky.

Ve čtvrtém případě je Železný zároveň s Rozehnalem stíhán za pokus o poškozování věřitele kvůli odstranění a znehodnocení výše obchodního podílu Železného v CET 21 v roce 1999.

V dalších dvou samostatně vyšetřovaných kauzách čelí europoslanec obvinění z krácení daní. V jedné je zároveň s Čechoameričanem Georgem Novotným stíhán za daňové úniky za 6,8 milionu korun kvůli dovozu obrazů z ciziny. Obžalobu začne v lednu projednávat pražský městský soud.

V další kauze policie viní Železného, Rozehnala a akcionáře CET 21 Fedora Gála, Josefa Alana, Vlastimila Venclíka a Petra Hunčíka z toho, že při převodu obchodního podílu ve společnosti CET 21 ošidili stát o desítky milionů korun. Policejní vyšetřování tohoto případu spěje již také k závěru.

Posun ve všech třech případech přineslo až nedávné rozhodnutí Evropského parlamentu, který Železného zbavil poslanecké imunity.

 

Právě se děje

Další zprávy