Odposlechy: Inspekce obelhala soudce

Sabina Slonková
29. 3. 2007 12:55
Praha - Úřady začaly oficiálně vyšetřovat aféru s neoprávněnými odposlechy politiků, podnikatelů a dětí. Hlavní podezření míří na inspekci ministra vnitra.
Ministr vnitra Ivan Langer opět slibuje: Vyšetřím to
Ministr vnitra Ivan Langer opět slibuje: Vyšetřím to | Foto: Ludvík Hradilek

To, že bylo vyšetřování v případu odposlechů zahájeno, oznámil dnes ministr vnitra Ivan Langer.

Je to tři dny poté, co Aktuálně.cz upozornilo, že inspekce ministra vnitra při vyšetřování kauzy Kubice neoprávněně odposlouchávala a sledovala komunální politiky či žáky základní školy.

Právě vyšetřování má odpovědět na otázku, kdo je za nestandardní vpád do soukromí více než dvacítky lidí odpovědný.

Chyby, nebo zvůle?

Kauza odposlechy
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kauza odposlechy

  • O závažnosti zjištění, že policie pomocí odposlechů zjišťovala, jaké kontakty mají novináři a s kým si povídají, jste mohli on-line hovořit s ředitelem Aktuálně.cz Jakubem Ungerem. On-line rozhovor naleznete ZDE. 
  • Redakce Aktuálně.cz si na chování policejních důstojníků oficiálně stěžovala, kauzu začalo prověřovat státní zastupitelství. Více o vyšetřování čtěte ve článku "Odposlechy novinářů? Zasahuje žalobce" ZDE. 

Kauza odposlechy

Inspekce loni nechala sledovat a odposlouchávat řadu lidí, kteří s Kubiceho aférou neměli nic společného, včetně tehdy desetileté dcery olomouckého primátora a jejího spolužáka. Jejich čísla v oficiálních dokumentech vydávala za čísla ministra Ivana Langera. Další čísla skryla například pod jméno poslance Jana Vidíma.

Nyní se ukazuje, že to udělala úmyslně a podezření z tohoto nezákonného postupu nyní padá zejména na inspekci ministra vnitra. Šéf policejního útvaru pro odposlechy Tomáš Almer totiž prohlásil, že inspekce věděla, komu většina čísel patří.

Přesto to v žádostech o odposlech určených soudci zatajila. "Zjišťovali jsme to pro ně. Šlo celkem o 46 čísel, 33 jsme přiřadili jména," uvedl Almer.

Pětadvacet místo osmi

Inspekce však soudu tvrdila, že jde jen o osm jmen. Ostatních pětadvacet čísel tedy odposlouchávala v rozporu se zákonem.

Za chod inspekce byl tehdy odpovědný ministr vnitra František Bublan. Aktuálně.cz však v rozhovoru sdělil, že necítí žádnou vinu. "Nevěděl jsem o tom," tvrdí.

Inspekci v té době řídil Miroslav Borník, který už kvůli aféře musel loni opustit svůj post. Stejně jako hlavní vyšetřovatel případu Jaroslav Hlaváč.

Úřady ale budou prověřovat i postup státního zástupce a soudce, kteří kroky inspekce posvětili. Žalobce Michal Zachystal i soudce Jan Novotný na dotazy Aktuálně.cz odmítli sdělit, zda věděli, koho ve skutečnosti nechali poslouchat.

"Nemohu vám k případu nic říkat," uvedl soudce Novotný.

Co kontrolovala Vesecká?

Nová odhalení v případu odposlechů zcela odporují tomu, jak případ vyšetřila Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Loni v říjnu vše uzavřela se závěrem, že na odposleších nebylo nic neoprávněného.

Prostřednictvím svého mluvčího sdělila, že její prověrka neodhalila žádné pochybení. "Postup byl shledán jako zákonný a odůvodněný," uvedl loni v říjnu mluvčí nejvyšší státní zástupkyně.

Proti odposlechům v kauze Kubice se ohradila také Advokátní komora. "Odposlouchávat telefony advokáta, který poskytuje právní služby řadě klientů, s nimiž nutně projednává jejich záležitosti i po telefonu, je nezákonné, a proto nepřípustné," uvádí se v prohlášení, které podepsal tajemník komory Ladislav Krym.  

 

Právě se děje

Další zprávy