Aktuálně.cz vyhrálo spor s Topolánkem

ČTK
28. 3. 2007 10:30
Praha - Společnost NetCentrum se nemusí omlouvat premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) a jeho spolupracovníkovi Marku Dalíkovi.
Marek Dalík
Marek Dalík | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nemusí ani ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz odstranit záznam jejich rozhovoru z telefonních odposlechů, které byly pořízeny při vyšetřování údajného pokusu o korupci bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky.

Rozhodl tak dnes pražský městský soud, který zamítl žalobu Topolánka a Dalíka na ochranu osobnosti.

Jejich právní zástupce Petr Toman ČTK řekl, že se proti rozsudku odvolají.

Zveřejněním záznamu části odposlechu hovoru Topolánka s Dalíkem na Aktuálně.cz se zabývají i pracovníci Inspekce ministra vnitra a policisté.

Zjišťují, odkud odposlechy do médií unikly. Uvnitř policie ani na státních zastupitelstvích zatím viníka nevypátrali. Prověřování ale pokračuje, protože žalobci zrušili rozhodnutí o odložení případu.

Indicie o tom, že odposlechy Topolánka míří do médií, existovaly již nějakou dobu před zveřejněním. Topolánkův právník tehdy veřejně varoval média, že pokud se k nim odposlechy dostanou a zveřejní je, vystavují se riziku stíhání.

Server Aktuálně.cz přitom uvedl, že odposlechy obdržel od anonymního odesílatele. Přepisy odposlechů se objevily i v denním tisku.

Policie v roce 2004 obvinila Dalíka a lobbistu Jana Večerka z toho, že Kořistkovi z pověření ODS nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Žalobce je nejdřív odmítl vzít do vazby a pak jejich stíhání zrušil. Celý případ, ve kterém se mezi odposlouchávanými ocitl i Topolánek, nakonec skončil odložením.

 

Právě se děje

Další zprávy