Další Husákův problém: žena

Sabina Slonková
17. 3. 2007 0:00
Praha - Policejní prezident Vladislav Husák má velké potíže s bezpečnostní prověrkou. Kariéru mu významně ohrožuje jeho přítelkyně.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nejvýše postavený policista v zemi nyní čelí dosud nejvážnějšímu podezření. Spočívá v tom, že od něj unikaly citlivé informace k podnikatelskému podsvětí.

Jednoznačný důkaz proti Husákovi - například záznam odposlechu nebo svědectví - se zatím neobjevil. Podle zjištění  Aktuálně.cz však číhá na policejního prezidenta větší hrozba. A tou je jeho blízká přítelkyně.

Potíže s prověrkou

Policejní šéf totiž požádal o prověrku na nejvyšší stupeň utajení. A Národní bezpečnostní úřad, který uděluje prověrky pro práci s tajnými informacemi, zkoumá i Husákovo soukromí.

"Ta přítelkyně tam hraje roli. Prověřuje se, nakolik může ohrozit jeho způsobilost seznamovat se s přísně tajnými dokumenty a prověřují se i její kontakty," uvedl úředník obeznámený s průběhem Husákovy prověrky.

Utajovaná přítelkyně přitom sama o sobě nemusí být důvodem, proč Husák porvěrku nemůže dostat. Současně musí totiž existovat riziko, že přes ni může být ženatý úředník vydíratelný nebo že právě přes ni mohou unikat tajné informace.

"Obecně také platí, že musí být jistota, že prověřovaný člověk někoho dalšího nevyužívá jako vrbu, přes kterou se citlivá data mohou dostat do nepovolaných rukou," říká Iveta Jordanová z nevládní organizace Růžový panter, která se dlouhodobě věnuje problematice bezpečnostních prověrek.

A právě Husákovu přítelkyni  Jitku Mitiskovou, někdejší pracovnici sekretariátu ministra, policisté podle deníku Právo podezřívají, že přes ni unikly informace o odposlechu důvěrníka expremiéra Grosse Pavla Přibyla.

Vladislav Husák ustál svou loňskou aféru s ďábelsky rychlou jízdou. Nespolehlivost při nakládání s utajovanými informacemi je nebezpečná ještě víc.
Vladislav Husák ustál svou loňskou aféru s ďábelsky rychlou jízdou. Nespolehlivost při nakládání s utajovanými informacemi je nebezpečná ještě víc. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Její role se prověřuje," potvrdil již citovaný úředník Aktuálně.cz

Husák: Nic jsem neprozrazoval

Sám Vladislav Husák se ke své prověrce, přítelkyni a riziku úniku tajných dat nevyjádřil.

"Ačkoli by vám pan prezident velmi rád odpověděl - a teď jsem ho přímo citoval - nemůže vám sdělit vůbec nic, co se této bezpečnostní prověrky týká, protože veškeré tyto informace podléhají utajení. Ke všem ostatním záležitostem se pan policejní prezident vyjádřil ve svém prohlášení," sdělil mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

V oficiálním prohlášení se pouze ostře ohradil proti podezření, že by měl cokoli společného s jakýmkoli únikem tajných dat.

Na existenci Husákovy utajované přítelkyně loni v květnu přišel deník Blesk. Vyfotil policejního šéfa, jak se s ní prochází v Karlových Varech ruku v ruce. "No tak, to snad...K tomu se vám nebudu vyjadřovat," citovali tehdy Husákovu reakci novináři.

Policejní šéf byl na výslechu

Kromě NBÚ, na jehož žádost sbírají o Husákovi informace tajné služby i policie, vyšetřuje policejního šéfa i inspekce ministra vnitra. A to kvůli telefonátům s bývalým Zemanovým poradcem Miroslavem Šloufem.

Ty se odehrály loni krátce před tím, než začalo zatýkání v akci Biolíh. Po telefonátech pak následovaly rozhovory Šloufa s klíčovým aktérem kauzy lobbistou Františkem Vybíralem.

Podle MF Dnes Husák čelí podezření, že do podsvětí kvůli jeho telefonátům se Šloufem unikly informace o plánované policejní akci. Ta se však uskutečnila bez nejmenších komplikací a nikdo se zatčení nevyhýbal.

Husák v pátek absolvoval výslech na inspekci. Ani ten nepřinesl do případu významný zvrat. Ministr vnitra tedy vyčkává na výsledky vyšetřování. Pokud i ty budou negativní, rozhodne o dalším osudu policejního šéfa právě jeho bezpečnostní prověrka.

"Nebudu nyní podnikat žádné kroky, vyčkám na závěry vyšetřování," uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy