Výslechy v kauze Čunkova žalobce začaly

Eliška Bártová Eliška Bártová
12. 3. 2007 20:00
Praha - Protikorupční policie začala s výslechy kvůli bezpečnostní prověrce státního zástupce Obsta. Ten dozoruje vyšetřování kauzy Jiřího Čunka.
Jako první podával vysvětlení senátor Jaromír Štětina. Právě on upozornil na to, že Obst byl napojen na StB a získal tak neoprávněně prověrku
Jako první podával vysvětlení senátor Jaromír Štětina. Právě on upozornil na to, že Obst byl napojen na StB a získal tak neoprávněně prověrku | Foto: Aktuálně.cz

Jako první v pondělí podával vysvětlení senátor Jaromír Štětina. Právě on upozornil na to, že Radim Obst byl napojen na StB a získal tak neoprávněně prověrku.

"Uvedl jsem zdroje, ze kterých tyto informace pocházejí," řekl senátor Štětina po pondělním výslechu. "Stěžejní jsou svazky Silon, Špunt, Dýka a Hrob."

Roli ale podle Štětiny mohou hrát i další dva svazky, které má k dispozici bývalý disident a důstojník BIS Vladimír Hučín, ze kterých však nemůže podávat informace, aniž by porušil mlčenlivost.

Tyto svazky dokumentující levicový extremismus na severní Moravě a údajně také propojení přerovského státního zástupce Radima Obsta a jeho rodičů s StB zachránil Hučín před zničením. Podle Štětiny se právě proto Obst podílel na šikanování a likvidaci Hučína.

"Je znepokojující, že právě tento Radim Obst dozoruje případ vicepremiéra Jiřího Čunka," řekl Štětina.

Obstova prověrka

Senátorovy obavy vyslyšela minulý týden Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká a nařídila státnímu zastupitelství Prahy 5, aby prověřilo, zda má Obst prověrku oprávněně.

Protikorupční policie v pondělí zahájila výslechy, tento týden přijde na řadu také Hučín a bývalý ředitel olomoucké BIS Petr Částečka.

"Nejrychlejší by bylo, kdyby si premiér Topolánek, který má tu možnost, ony spisy vyžádal," říká Štětina. "Jasně by se ukázalo, jakou Obst tehdy sehrál roli."

 

Právě se děje

Další zprávy