Svědkyně online: Čunek mě neurazí

Eliška Bártová Eliška Bártová
9. 3. 2007 15:38
Online - Marcela Urbanová, korunní svědkyně, kvůli které je poprvé v historii stíhán český ministr ve funkci, odpovídala skoro dvě hodiny na dotazy čtenářů Aktuálně.cz.
Marcela Urbanová přišla na on line v červeném roláku.
Marcela Urbanová přišla na on line v červeném roláku. | Foto: Ludvík Hradilek

Schůzku v hájence, ve které žije se svým mužem, Urbanová odmítla. "Chci si hájit zbytky soukromí, které mi zbyly," vysvětlila. Na online rozhovor proto přijela svým stříbrným seatem do vsetínského hotelu.

Na dotazy čtenářů odpovídala klidně. Překvapil ji vysoký počet projevů podpory. Ve většině odpovědí se snažila zdůraznit, že ona není aktivní hybatelkou této kauzy.

"Já jsem trestní oznámení na pana Čunka nedávala," tvrdí Urbanová. "Reagovala jsem pouze na výzvu policie, abych podala vysvětlení."

Na to, zda ví, či neví, kdo tedy trestní oznámení dal, však odpovědět nechtěla.

Novinářům Aktuálně.cz popsala, jak přesně došlo k údajném pokusu ovlivnit její svědectví. První kontakt zprostředkovala její kamarádka a zároveň manželka jednoho z aktérů Vlastimila Zubíka.

"Volala mi, že by se se mnou její muž a pan Šmiřák rádi sešli," řekla Urbanová. "Domnívala jsem se, že potřebují poradit v pracovních záležitostech. Ale na schůzce mi sdělili, že někdo z nejvyyších míst má pro mě nabídku. Chtěla jsem vědět, kdo to je."

Druhý den se setkala i s panem Vaškůjem. Ten ji nabídl zaměstnání, finanční vyrovnání, dovolenou, pokud přistoupí na to, že celou tuto kauzu zmanipulovala policie a média. "Poznamenal, že příště už nemusí jít o přátelské nabídky," uvedla Urbanová. Pak údajně kontaktovala policii a ta už další schůzku monitorovala a poté její iniciátory zadržela.

V online rozhovoru Urbanová uvedla, že Čunek s Vaškůjem oslavil své narozeniny. Ten to ale ostře odmítl. "Byl jsem na horách se svoji rodinou," řekl Aktuálně.cz Čunek. "Nikdo geneticky nepříbuzný tam nebyl. Už se těm výmyslům musím smát."

Čunek na radnici v dne D byl

Urbanová také tvrdí, že v den, kdy podle ní šéf KDU-ČSL a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek převzal úplatek, se skutečně objevil na vsetínské radnici.

Foto: Ludvík Hradilek

"Minulý pátek se u policejního výslechu porovnávaly diáře pana Čunka s mým diářem, za účasti jeho obhájců bylo vše odsouhlaseno. Z diářů vyplývá, že pan Čunek část toho dne na radnici byl," odpověděla jednomu ze čtenářů Urbanová.

Bývalá sekretářka obvinila současného vicepremiéra Jiřího Čunka nejprve ze sexuálního obtěžování. V listopadu loňského roku pak také z převzetí půlmilionového úplatku od vsetínské realitní kanceláře H&B Real.

Na základě jejího svědectví policie Čunka i šéfa realitní firmy Petra Hurta obvinila z korupce.

Minulý týden vstoupila tato žena do kauzy znovu. Tentokrát policii oznámila, že ji tři vsetínští podnikatelé chtěli uplatit, aby změnila svoji výpověď proti Čunkovi.

Čunek jakýkoliv podíl na tomto odmítá, stejně tak trvá na tom, že všechna obvinění Urbanové jsou vykonstruovaná. V posledních dnech tvrdí, že v inkriminovaný den, kdy měl úplatek převzít, vůbec na městském úřadě nebyl. 

"Může Vás urazit mužský šovinismus? Po mé zkušenosti s panem Čunkem mě jeho rétorika vůči mé osobě vůbec nepřekvapuje," zareagovala Urbanová na dotaz čtenáře, zda se jí dotklo, jak o ní Čunek hovořil v televizní talkshow Jana Krause.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:04Autor: DROZD

Otázka: Dobrý den, víte jak se řekne drozd anglicky?

Marcela Urbanová: Dobrý den, jsem připravena odpovídat na vaše otázky.
Nevím.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:05Autor: David

Otázka: Jste taky, jako pan Čunek, věřící?

Marcela Urbanová: Mám víru v samu sebe. Jsem přesvědčena, že se svým svědomím se musíme srovnat každý sám.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:06Autor: [email protected]

Otázka: Dobrý den, moc Vám fandím. Stalo se mi něco podobného a neměla jsem sílu situaci řešit. Na hodně let jsem byla "paralyzovaná", neschopná si najít adekvátní práci svému vzdělání, naprosto bez sebedůvěry.

Marcela Urbanová: Děkuji za podporu. Mrzí mě, že Vás to potkalo. Vím, co jste prožívala.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:09Autor: Hana

Otázka: Chci Vám vyjádřit podporu.Dokud budeme všichni mlčet budou si politici dělat co chtějí.Morálně nemůžete prohrát.Držím Vám palce.

Marcela Urbanová: Překvapuje mě Vaše podpora i Vaše důvěra. Jsem si jista, že slušní lidé se musí ozvat. Zastupovat nás musí skutečně ti nejlepší z nás.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:18Autor: amrin

Otázka: Dobrý den paní Urbanová.
Chtěl jsem se Vás zeptet, proč všechny ty věci na Čunka nešly ven už v té době kdy se to stalo? Co Vás k tomu vedlo až teď. A co Váš přítel, prč starostovi nedal co proto, snad je to chlap..s pozdravem amrin, poschla kvalitne cz

Marcela Urbanová: V té době jsem byla existenčně závislá na příjmech od svého zaměstnavatele - města. V malém městě bych jen velmi obtížně našla se svojí profesí náhradu, vzhledem na fakt, že s radnicí přicházíme do styku všichni, ať už občané, nebo zástupci firem, radnici potřebujeme.
O úplatku jsem neměla důkaz, byla jsem přítomna nějaké situaci. Až když mě oslovila loni v listopadu policie, podala jsem vysvětlení, co je mi o věci známo. Důkazy a vyhodnocení té situace zajišťuje policie.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:21Autor: Starý Brůna

Otázka: Dobrý den, nechci nikoho urážet, ale Vaše chování připomíná chování "zhrzené milenky". Proto bych se rád zeptal, o co Vám vlastně jde? Chcete se za něco pomstít nebo jen zviditelnit se?

Marcela Urbanová: Zviditelnění touto formou bych hodnotila jako velmi nešťastné, v ničem mi neprospělo. Již v roce 2004 můj advokát písemně řešil s mým zaměstnavatelem, především panem Čunkem záležitost se sexuálním obtěžováním. Nikdo z radnice, ani pan Čunek, ani pan tajemník, věc nerozporovali, nejednali o ní se mnou, ani s mým právním zástupcem. Mým zájmem bylo vše řešit mimosoudně, bez jakékoliv medializace. V té době jsem chtěla jediné, převést na jinou práci v rámci úřadu. Ani v tom mi nebylo vyhověno. Ke zveřejnění záležitosti s obtěžováním se rozhodl pan Čunek, v rámci své předvolební senátorské kampaně.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:24Autor: mick

Otázka: Dobrý den, nechci Vás nějak urazit, ale mám pocit, že je to celé smyšlené, zvláště nařčení ze sexuálního obtěžování. To většinou podávají ženy, na kterých by nikdo neharašil a nebo ty co jsou odmítnuty.Věřím, že vše vyšetří policie.

Marcela Urbanová: Už jsem na to odpovídala. Pan Čunek již v roce 2004 mohl napsat mému advokátovi, který věc se sexuálním obtěžováním řešil, že lžu. Neučinil tak, nerozporoval to, o celé věci se mnou nehovořil. Ve funkci vedoucí jeho sekretariátu si mě ponechal až do podání mé výpovědi, ke které jsem přistoupila v roce 2005.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:26Autor: zrala zena

Otázka: Nebyla jste milenkou???
nebo naopak byla???
nevzal Vas do Prahy???
Co rikate na citat: "Co prospeje cloveku, kdyby ziskal i cely svet a dusi by ublizil?"

Marcela Urbanová: Nebyla. Nebyla. Do Prahy, ani nikam jinam, jsem s ním nikdy jet nechtěla.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:26Autor: David

Otázka: Nemáte chuť vstoupit aktivně do politiky?
Jaká strana je Vám nejsympatičtější?

Marcela Urbanová: V současné době nemám. Jsem pravicově orientovaná.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:28Autor: drn

Otázka: Dobrý den, co Vám pan Čunek provedl, že se mu takto uboze snažíte mstít? Co si od toho slibujete? Slíbil Vám za to někdo něco?

Marcela Urbanová: Co mi provedl pan Čunek nelze říci dvěma slovy. Nic si od toho neslibuji. Nikdo mi nic za to neslíbil, jsem sama za sebe.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:31Autor: H.V.

Otázka: K Vasemu vystoupeni jste urcite potrebovala hodne vnitrni sily.
Drzim Vam palce. Jak se k Vam nyni chovaji Vasi spoluobcane?

Marcela Urbanová: Děkuji za podporu. Každá taková podpora mi vnitřně pomáhá. Mí přátelé mi zůstali, teď jsem se přesvědčila o tom, že někteří své přátelské chování pouze předstírali. S otevřeným nepřátelstvím jsem se nesetkala.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:33Autor: Václav

Otázka: Je to msta za uraženou ješitnost ? Že Vás p. Čunek nechtěl ?

Marcela Urbanová: Stále stejné otázky, odpověď najdete výše.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:36Autor: Helena Obtočilová

Otázka: neveřím Vám ani slovo. Znám Vás velmi dobře paní Urbanová, nemyslete si.Už na škole jste podváděla a kradla.Vidím naprosto,že jste se nezměnila.Panu Čunkovi mohu vyjádřit maximální sympatie a podporu...jen mi vysvětlete,: Proč by pan Čunek se měl chlubit zrovna Vám. V hlavě má pořádek.Další vaše lež

Marcela Urbanová: Neznám Vás. Z indícií, které uvádíte, můžu potvrdit, že jsme se snad ani nikdy nemohly setkat. Podporu panu Čunkovi vyslovte online v jeho diskusi. Nemám ji jak tlumočit.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:37Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, paní Urbanová,
pokud se opravdu vše stalo tak, jak říkáte, držím Vám palce. Pokud se ale jedná o výmysl a pomstu, nebojíte se, že se Vám to všechno jednou vrátí? Nebojíte se svého svědomí?

Marcela Urbanová: Kdybych se bála svého svědomí, nikdy bychom spolu v tuto chvíli nediskutovali. Děkuji za podporu.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:38Autor: Darja Kubalova

Otázka: Držím vám palce a taky se ptám, proč jste to otevřela až teď a je pan Čunek člověk dvou tváří?Bohužel jsem se u některých křesťanů s tímto setkala.

Marcela Urbanová: Pan Čunek je člověk tisíce tváří.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:40Autor: Herodes

Otázka: Vaše jednání by bylo pochopitelné, kdybyste svá podezření bez zbytečného odkladu ohlásila příslušným orgánům. Bohužel dlouhý odklad svědčí podle mé spekulace o tom, že jste tak učinila, až když vám nevyšel pokus o vydírání, tj. získání souhlasu s Vaším podnikáním. V čem se mýlím?

Marcela Urbanová: Mýlíte se už v tom, že já jsem nepotřebovala ničí souhlas ke svému podnikání. Kavárnu jsem musela uzavřít ve chvíli, kdy město za více než milion korun zřídilo v téže nemovitosti hernu s nonstop provozem. Herna navíc měla o čtvrtinu nižší nájem, než my v prvním patře. Navíc měla vstup i reklamní poutače přímo z ulice, podmínky se pro nás staly likvidační.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:41Autor: Libuna

Otázka: Urazilo Vás jak se o Vás vyjádřil pan Čunek v pořadu Uvolněte se, prosím? Už tam bylo vidět,jaké má smýšlení o ženách.Nenechte se otrávit my Vám fandíme!

Marcela Urbanová: Může Vás urazit mužský šovinismus? Po mé zkušenosti s panem Čunkem mě jeho rétorika vůči mé osobě vůbec nepřekvapuje.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:43Autor: Tři kroky do tmy

Otázka: Myslíte, že to v politice dotáhnete daleko? Například do PS Parlamentu, nebo aspoň do vedení některé feminacistické organizace? Aspoň předpokládám, že to je hlavní cíl vaší *smear campaign* vůči panu Čunkovi.

Marcela Urbanová: Nejsme politicky aktivní.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:44Autor: Filip

Otázka: ČSSD se Zelenými shání ženu jako protikandidátku proti Václavu Klausovi do prezidentských voleb. Nevzala byste to, kdyby Vám takovou nabídku učinili?

Marcela Urbanová: ČSSD už má kandidáta a Zelení si také poradí beze mě.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:45Autor: bronx

Otázka: Myslite si, ze tak verici clovek jako je Cunek by mohl lhat?

Marcela Urbanová: Lež zůstává lží, ať jí řekne člověk věřící, či nevěřící.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:52Autor: pel

Otázka: Dobry den pi. Urbanova, jako vse, i vase kauza ma 2 pohledy: 1. Nebojite se jit politikovi po krku a treba i bojovat s vetrnymi mlyny-mate muj obdiv. Ale 2. Proc az po 5 letech? Maly vsetinsky starosta by media zajimal tak 1 den, ale ministr se da medii vlacet mesice? Co z toho mate vy???

Marcela Urbanová: Ad 1. Někdy cítím bezmoc, že jsem v tom sama. Pan Čunek je obklopen týmem lidí, má přístup k médiím. Mnohem jednodušeji se tak ovlivňuje veřejné mínění.
Ad 2. Již jsem odpovídala.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:53Autor: Mona

Otázka: Nenechte se zastrašit .Jste-li v právu , moc Vám držím palce. Spravedlnost by měla platit pro všechny , ne jen pro nás méně známé. Pravda někdy vítězí !

Marcela Urbanová: Děkuji.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:54Autor: Jiří

Otázka: Mohu Vám dosvědčit,že jste mě sexuálně obtěžovala.Mám na to dva svědky.Dělala jste mi návrhy,které se nedají jen tak přejít. Vzpomínáte na květen minulého roku? Počítám,že až skončí kauza Čunek,podám na Vás trestiní oznámení.

Marcela Urbanová: Beze všeho.

Odpovězeno: 09. 03. | 12:56Autor: t

Otázka: Dobrý den.Myslíte,že pokud máte pravdu,se Vám podaři ji obhájit proti této politické mašinérii.

Marcela Urbanová: Snad žijeme v právním státě, kde si jsme všichni rovni. Zákony, věřím, platí pro všechny stejně.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:01Autor: Ladislav

Otázka: Myslíte si, že lze nějak prokázat, že ve Vámi označený den převzetí úplatku se Čunek opravdu zdržoval na radnici a jaký je Váš názor na údajné doklady Čunka, které mají prokazovat, že se Čunek v uvedený den na radnici nezdržoval?

Marcela Urbanová: Minulý pátek se u policejního výslechu porovnávaly diáře pana Čunka s mým diářem, za účasti jeho obhájců bylo vše odsouhlaseno. Z diářů vyplývá, že pan Čunek část toho dne na radnici byl.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:02Autor: Roman

Otázka: Nedávno jste v jedné vsetínské hospůdce prohlásila, že Čunka dostanete do lochu. Že máte tu moc. Co jste tím myslela?

Marcela Urbanová: To, co říkáte, je nesmysl.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:04Autor: sobotka

Otázka: Jak je to s neúspěšným podnikáním Vašeho přítele? A kdo zaplatí případné jeho (Vaše) dluhy když to Čunek odmítl zaplatit z městského rozpčtu? A jen pro pořádek je mi jedno jestli bral, ale není mi jedno, že s tím lezete ven až když se Vám to hodí a ne okamžitě po zjištění. To o Vás mnohé vypovídá.

Marcela Urbanová: Pane Sobotko, o neúspěšném podnikání mého muže nic nevím. Své dluhy si platím sama. Co se týká zmařené investice (kavárna) řeší s městem můj advokát od května loňského roku.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:05Autor: Jonatán

Otázka: Jak se cítíte jako někdo, kdo díky své neschopnosti(nebo spíše všehoschopnosti) ničí život nejen panu Čunkovi, ale rovněž jeho ženě? Přeji Vám co nejrychlejší procitnutí a snad i odpuštění toho, co jste doposud napáchala.

Marcela Urbanová: Tento pocit neznám a nemám.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:06Autor: vladimir

Otázka: Nebojite se protizaloby a eventuelniho trestniho stihani za krive obvineni ???

Marcela Urbanová: Nikoho jsem křivě neobvinila.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:07Autor: martin

Otázka: K podání vysvětlení na PČR ohledně úplatku jste byla vyzvána nebo jste jej šla hlásit bez výzvy? Kdy a na základě čeho jste byla vyzvána? Kdy jste podání vysvětlení ohledně úplatku na policii poprvé podávala?

Marcela Urbanová: K podání vysvětlení ohledně předání finanční částky jsem byla vyzvána koncem roku 2006.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:08Autor: Stanislav Birgl

Otázka: doufám,že jak tady někdo píše, se nedostanete ani na vrátnici parlamentu.Opovažte se kandidovat a být zvolená. Takových jako vy je dostatečně.Ještě jsem neviděl křivější charakter než jste vy. Možná by jste si mohla potřást levicí...Navíc,u čeho skončil váš Čunkem zmařeny černý podnikatelský plán?

Marcela Urbanová: Nerozumím Vaší otázce.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:08Autor: BoxThule500

Otázka: Dobry den! Nedokazu posoudit, zda li se kauza tocici kolem Vas a pana Cunka zaklada na pravde.. kadzopadne, jestli mluvite pravdu, dokazu si predstavit kolik usili, premahani se a odvahy stalo to, abyste vystoupila na verejnost.. drzim Vam palce, preji hodne stesti, sily a nervu!!!

Marcela Urbanová: Děkuji Vám.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:15Autor: jarda bonk

Otázka: Dobrý den ,jak se díváte na možnou realitu , že p. Čunek bude sproštěn obvinění a Vás už nikdo nikdy nezaměstná jako sekretářku z důvodů nespolehlivosti a neloajality vůči svému nadřízenému . děkuji

Marcela Urbanová: Po sedmileté spolupráci s panem Čunkem v pozici nadřízeného si troufnu tvrdit, že už asistentku nebudu nikdy jako profesi vykonávat.
Paradoxně jsem při ukončení pracovního poměru v roce 2005 dostala od města Vsetín v zastoupení tajemníkem úřadu velmi dobrý pracovní posudek. A to přesto, že v roce 2004 můj advokát řešil se starostou města záležitost s jeho sexuálním obtěžováním.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:16Autor: Jarda63

Otázka: Dobrý den. Byl jsem minulý týden v jedné firmě ve Vsetíně. Ptal jsem se vsetíňáků na kauzu Čunek. Přišlo mi , že více podporují p.Čunka než Vás. Říkali,že jsou vděční za vyřešení romské otázky a jestli bral na radnici úplatky , tak určitě ne víc než ti ostatní.Co vy na to ? Děkuji.

Marcela Urbanová: Podle mého názoru pan Čunek romskou problematiku nevyřešil, pouze ji odsunul z centra města.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:19Autor: Qak

Otázka: Dobrý den, fandím Vám, že jste si ty úplatky nenechala pro sebe. Harašení, tam nikdo nezjistí, kdo má pravdu, ale i když prohrajete soud, tak jste u mě pravdomluvná. Výpovědi p. Čunka jsou pro mne nevěrohodné.

Marcela Urbanová: Děkuji Vám, každé vyslovení podpory mi pomáhá.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:19Autor: lada

Otázka: paní já Vám nevěřím ani slovo,ale obdivuji Vaši "odvahu" se takto medializovat.
Co z toho máte?
Pana Ćunka si vážím a ve všem vidím jen obyčejnou závist.

Marcela Urbanová: Medializace nebyla mým úmyslem, nic jsem jí nezískala.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:20Autor: The

Otázka: Paní Urbanová, věřím Vám, protože vím jak to tady v ČR chodí. Nenechte se zatrašit a stůjte si za svým.

Marcela Urbanová: Děkuji.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:29Autor: Renek

Otázka: Dobrý den paní Urbanová, jak jsem si pročítal ty otázky na Vás, je vidět, že jsou lidi pěkně zmatený. Problém vidím v tom, že nevidíme žádný posun policie ve vyšetřování a pak dochází ke spekulacím. Prostě v tom nemáme jasno. Předložila jste 100% důkazy?

Marcela Urbanová: Já jsem pouze podala na policii vysvětlení, co je mi známo o předání finanční částky. Vše ostatní podléhá trestně právnímu řízení, jenž je vedeno policií a dozorováno státním zastupitelstvím.

Odpovězeno: 09. 03. | 13:41Autor: Dušan

Otázka: Nemáte náhodou někde důkaz toho, že se pan Čunek zná s panem Vaškůjem?

Marcela Urbanová: Důkazy prověřuje policie. Údajně i to, že pan Vaškůj s panem Čunkem strávili společně víkend při oslavě narozenin pana vicepremiéra.
Děkuji za položené dotazy i za vyslovenou podporu. Nikdo z nás neví, kde se mu zkříží cesty osudu.

 

Právě se děje

Další zprávy