Policie viní armádní velitele z korupce

Pavel Baroch, Sabina Slonková
5. 3. 2007 13:43
Praha - Policie navrhla obžalovat osm bývalých vysokých důstojníků armády z korupce a manipulace s veřejnými zakázkami. Ve hře bylo půl miliardy korun.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na první pohled kauza obrovských rozměrů má ale jeden háček: policie se ji už snažila k soudu protlačit několikrát a vždy neúspěšně. Jednou dokonce soud konstatoval, že policisté na případu neodvedli dobrou práci.

Policie nyní proto poněkolikáté navrhuje státnímu zástupci, aby případ poslal k soudu. V příběhu figurují někdejší špičky resortu: zejména zaměstnanci tehdejší majetkové sekce ministerstva, pracovníci generálního štábu či útvarů vzdušných sil.

Šlo o zakázky na letištích

Obvinění celkem jedenácti osob - bývalých důstojníků armády a majitele soukromé firmy - pochází z konce devadesátých let minulého století. Policie je tehdy začala stíhat pro podezření, že falšovali výběrová řízení na opravu letištní techniky, na stavební úpravy letišť a na opravy tamního zabezpečení.

Vývoj kauzy

  • Září 1999 - Policie obvinila osm lidí kvůli nevýhodným armádním zakázkám z porušování povinností při správě cizího majetku. Obvinění údajně v letech 1997 a 1999 využívali bez právních důvodů možnosti oslovení jednoho zájemce při veřejné obchodní soutěži. Mezi spornými zakázkami byly i smlouvy na servisní údržbu a techniku letištního zabezpečení a na stavební úpravy
    letišť.
  • 5. října 2000 - Vyšetřovatelé obvinili jednoho bývalého a tři tehdejší vysoké armádní důstojníky z toho, že v rozporu se zákonem nevypisovali na velké zakázky výběrová řízení a zadávali je předem dohodnutému zájemci. Jednou z firem, které neoprávněně získaly armádní zakázku, údajně byla společnost Bohemia T.T.W. V únoru 2001 byl na firmu vyhlášen konkurz.
  • 7. května 2002 - Vyšetřování armádních zakázek skončilo návrhem na postavení 11 lidí (devíti bývalých zaměstnanců ministerstva obrany a dvou soukromých podnikatelů) před soud za porušování pravidel hospodářského styku. Obviněných bylo původně 12, jedna osoba během vyšetřování zemřela. Obvinění údajně v letech 1997 až 1999 obcházeli povinnost vyhlašovat veřejnou obchodní soutěž při zadávání zakázek. Zakázky za 482 milionů korun tak dostala vždy stejná soukromá firma.
  • 16. září 2002 - Městský soud v Praze stíhání zastavil a žalobci vrátil jeho návrhy k došetření. Žalobce podal proti usnesení stížnost k vrchnímu soudu.
  • 20. prosince 2002 - Vrchní soud definitivně vrátil případ policii a státnímu zástupci k došetření.
  • 5. března 2007 - Policie znovu navrhla obžalovat 11 lidí z korupce a manipulace s veřejnými zakázkami na úpravy letišť a opravy letištní techniky.

"Zakázky se týkaly všech letišť," uvedla mluvčí protikorupční služby Veronika Dumková.

Policie kromě odposlechů pracuje i s důkazy, podle nichž byla práce na mnoha zakázách vyhotovena dříve, než se vůbec vypsalo výběrové řízení a uzavřely smlouvy .

Všichni obvinění jsou podezřelí, že v letech 1997 až 1999 zmanipulovali veřejné zakázky asi za 482 milionů korun.

Trest? Až dva roky vězení

Za porušování závazných pravidel hospodářského styku jim hrozí dva roky vězení, za podplácení může soud uložit až pětiletý trest.

"Důkazy o manipulaci se zadáváním zakázek byly zjištěny i z materiálů ministerstva obrany, neboť obvinění například již na jaře umožnili provést ve vojenských objektech stavební práce a na konci roku pak provedli 'výběrové řízení' na dodavatele těchto prací," řekla Dumková.

Uvedla, že policie začala případ vyšetřovat už v roce 1999. "Bylo to na podnět vojenské policie," řekla Aktuálně.cz Dumková.

Jména obviněných i názvy firem nyní odmítla sdělit.

Z dřívějších článků v novinách vyplývá, že mezi obviněnými tehdy byl například šéf majetkové sekce ministerstva obrany či bývalý náčelník Leteckého technického zabezpečení vzdušných sil a majitel firmy Bohemia T.T.W., sám bývalý voják.

Foto: sh

Podezření na vůbec největší korupční případ v české armádě provází koupi, respektive pronájem letounů Gripen. Projděte si všechny články, které kauzi přineslo Aktuálně.cz

Údajná korupce a falšování výběrových řízení se podle policie odehrála v letech 1997 až 1999. V té době se na postu ministra obrany vystřídali tři muži: lidovec Miloslav Výborný, unionista Michal Lobkowicz  a sociální demokrat Vladimír Vetchý.

Proč ty dlouhé průtahy

I když policie čelila ostré kritice - ve své době i od politiků - že případ neúměrně protahuje, její vedení dodnes nepřiznalo za prodlevy vinu.

I nynější mluvčí protikorupční služby Dumková tvrdí, že vyšetřování se protáhlo také kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách. Spis se vrátil od soudu s požadavkem, aby vyšetřovatelé prověřili, zda i podle nových pravidel jde o trestný čin.

"Nechali jsme si vypracovat znalecký posudek, který potvrdil, že stále jde o trestný čin," řekla Aktuálně.cz Dumková.

 

Právě se děje

Další zprávy