Čunkův právník: Podezření je absurdní

Sabina Slonková, Eliška Bártová
4. 3. 2007 16:10
Praha - Policie zatkla tři muže kvůli podezření, že se pokusili ovlivnit výpověď klíčové svědkyně v kauze Čunek - jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové.
Těžko odhadnout co probíhalo v hlavě Jiřího Čunka krátce poté, co jej ve středu Senát vydal trestnímu stíhání. Dnes už je jeho případ dál: od policie má obvinění, dostává se pod stále větší tlak politiků.
Těžko odhadnout co probíhalo v hlavě Jiřího Čunka krátce poté, co jej ve středu Senát vydal trestnímu stíhání. Dnes už je jeho případ dál: od policie má obvinění, dostává se pod stále větší tlak politiků. | Foto: Ondřej Besperát

Policie má podle informací Aktuálně.cz podezření, že muži v minulých dnech oslovili bývalou spolupracovnici Jiřího Čunka Marcelu Urbanovou a nabízeli jí peníze výměnou za pomoc pro vicepremiéra.

Urbanová ale vše ohlásila policii, která nyní aktéry příběhu zadržela. Jeden z nich už byl propuštěn, u dalších dvou se rozhoduje, zda budou obviněni.

Čunkův právník Eduard Bruna dnes pro ČTK označil podezření policie za absurdní. Svědkyně vypovídá od počátku stejně a při změně výpovědi by jí hrozilo stíhání kvůli křivé výpovědi, řekl agentuře Bruna.

Policie stále odmítá s k novému vývoji v Čunkově případu cokoli říci s odvoláním na embargo vydané přerovskými žalobci, kteří mají kauzu na starosti. Informace odmítl podat i odpovědný státní zástupce.

Čunek: Nepotřebuji, aby Urbanová měnila výpověď

Jiří Čunek se o nejnovějším vývoji v kauze dozvěděl od redaktorky deníku Aktuálně.cz a byl jím evidentně zaskočen. Zkazili jste mi večer, řekl v první reakci.

"Opět to háže vinu na mě. Nevím, proč bych něco takové dělal, jsem přesvědčen o své nevině. Nepotřebuji, aby paní Urbanová měnila výpověď," řekl Čunek.

Právě Urbanová je hlavním svědkem policie proti vicepremiérovi Čunkovi. Mimo jiné tvrdí, že se jí ještě jako starosta Vsetína pochlubil s přijetím úplatku.

"Důkazů mám dost. Nemám zapotřebí, aby někdo uplácel paní Urbanovou," zdůraznil pro Aktuálně.cz Čunek.

Zadržen i Roman Vaškůj

Mezi nyní zadrženými muži je i známý obchodník s LTO Roman Vaškůj. Policie pracuje podle zjištění Aktuálně.cz s verzí, že právě on kontaktoval Urbanovou a nabízel jí peníze, když začne vystupovat ve prospěch Čunka.

Při zatčení se ale u Vaškůje žádné peníze nenašly. Vaškůj při výslechu na policejní stanici popřel, že by po Urbanové chtěl, aby změnila výpověď.

Tvrdí, že mu šlo jen o získání informací, které by naopak Jiřího Čunka očistily.

Televize Nova uvedla, že Vaškůje v kauze LTO zastupuje advokátka Jana Rejžková, která vedle právníka Eduarda Bruny pracuje zatím i na Čunkově kauze.

Čunek slibuje nové důkazy

Jiří Čunek deníku Aktuálně.cz řekl, že Vaškůje nezná. Tvrdí, že má nový důkaz, který prokáže, že realitní firmu H&B Real nijak nezvýhodnil.

Byť policie bere jako hlavní tu verzi, že chtěl kdosi ovlivnit Urbanovou, vyloučena není podle informací Aktuálně.cz ani verze opačná: někdo chtěl Čunkovu pozici ještě víc zhoršit a připravil akci Vaškůj tak, aby to vypadalo, že tým kolem vicepremiéra chtěl korumpovat hlavní svědkyni.

Je si toho vědom i sám Čunek. "Z té informace jsem rozmrzelý, nevím, co nebo kdo za tím je."

Policie Čunka podezírá z toho, že v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty.

 

Právě se děje

Další zprávy