Kauza: O čem vypovídají odposlechy?

Martina Macková
22. 2. 2007 13:02
Praha - Inspekce ministra vnitra sbírala informace o kontaktech žurnalistů. O závažnosti kauzy hovořil on-line ředitel Aktuálně.cz Jakub Unger. Uvnitř: ANKETA
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Inspekce ministra vnitra sledovala několik měsíců pracovní rozhovory dvou novinářů.

Televize Nova ve svém zpravodajství citovala vyšetřovací spis, který bezdůvodné sledování novinářů dokládá.

Inspekce spis založila kvůli pátrání, odkud vloni před volbami unikla do médií takzvaná Kubiceho zpráva. Policejní důstojník Jan Kubice v ní poslancům - na uzavřeném jednání - dokládal svá slova o politické manipulaci citlivých kauz.

Vyšetřování této věci přitom nakonec skončilo verdiktem: Nebyl spáchán žádný trestný čin.

Inspekce ministra vnitra přesto dva novináře - Sabinu Slonkovou z Aktuálně.cz a Jana Hrbáčka z veřejnoprávního Českého rozhlasu - nejen odposlouchávala, ale podle nejnovějších informací současně zjišťovala údaje o jejich kontaktech. A to nejen v době úniku zprávy do médií, ale i několik měsíců zpět.

Do soukromí i pracovních kontaktů reportérky Aktuálně.cz inspekce nahlížela přesto, že s únikem Kubiceho sněmovního materiálu prokazatelně neměla nic společného.

Odsudek od politiků i syndikátu

Ke svému jednání zvolila inspekce nejjednodušší cestu.

Reportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková
Reportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková | Foto: Aktuálně.cz

S posvěcením státního zástupce a soudce si od mobilního operátora vyžádala seznam jejich hovorů od loňského ledna. Inspektoři tak měli detailní přehled, s kým žurnalisté po několik měsíců - mimo jiné v předvolebním období - komunikovali.

Akce skončila až loni v říjnu kvůli prozrazení. V té době už policie reportéry přímo odposlouchávala.

Předseda Syndikátu novinářů i koaliční politici považují tuto praxi, která se odehrávala za éry ministra Františka Bublana, za skandální.

"Je to šokující zjištění," sdělil Aktuálně.cz předsedy Syndikátu novinářů Miroslav Jelínek. "Absolutně s takovým případem nesouhlasíme. Novinář není odpovědný za to, že někdo prozradí státní tajemství, má poskytovat informace veřejnosti. Nemůže ho někdo pronásledovat za to, že něco prozradil," dodal syndik. 

V kostce
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V kostce

Podobně mluví i poslanec za ODS Jan Vidím, který je členem sněmovní komise pro kontrolu odposlechů: "Taková praxe je zcela nepřípustná. Nemůže to mít žádnou souvislost s Kubiceho zprávou."

Vysvětlení bude požadovat i lidovec Pavel Severa: "Nezdá se mi, že by tento postup byl normální. Musí se vysvětlit, jestli jednali v rámci zákonů."

"Podle tohoto postupu musel být zájem vysledovat hovory všech, kteří přišli s Kubiceho zprávou do styku, tedy i politiků," dodal poslanec. Výpisy hovorů politiků podle TV Nova inspekce také dostala k dispozici.

Redakce Aktuálně.cz si bude na chování policejních důstojníků oficiálně stěžovat. "V každé vyspělé zemi Evropské unie by podobná událost měla vážný dopad, a zodpovídali by se odpovědní politici i policisté. Myslím, že by tomu tak mělo být i v Česku," uvedl ředitel Aktuálně.cz Jakub Unger.

Proč chtějí vysvětlení?

Podezření politiků i syndikátu, že policie při své práci na kauze Kubice překročila své pravomoci, se opírá o několik faktů:

1) Kubice vystoupil se svou zprávou před poslance koncem května, inspekce bez zdůvodnění shromažďovala údaje o rozhovorech žurnalistů pět měsíců zpátky.

2) Redaktorka Aktuálně.cz Sabina Slonková v den, kdy Kubice se svou zprávou vystoupil ve sněmovně, nebyla v práci a měla volno. Kubiceho zprávu redakce Aktuálně.cz použila z internetových stránek Českého rozhlasu. (Dokumenty naleznete ZDE)

3) Inspekce pak začala odposlouchávat rozhovory obou žurnalistů až na podzim, tedy tři měsíce po zveřejnění zprávy.

4) K použití odposlechů navíc inspekce dle zákona neměla sáhnout: odposlechy jsou totiž jako vyšetřovací prostředek přípustné výhradně na zvlášť závažné trestné činy, kdy nelze důkazy opatřit jiným způsobem.

"Tam musel být jiný zájem, když chtěli vědět, s kým novináři od ledna telefonují. Na to se budeme muset zeptat," reagoval na informaci o postupu inspekce poslanec Vidím.

Spolu s novináři inspekce nechala odposlouchávat rozhovory dnešního ministra vnitra Ivana Langera, dalších dvou politiků, samotného Jana Kubiceho a jeho dvou podřízených.

Odposlechy žádný důkaz nepřinesly.

Za sledování novinářů byl zodpovědný tehdejší ředitel inspekce ministra vnitra Miroslav Borník. Svůj post už musel opustit. Žádné další tresty za odposlechy nepadly.

Ministerstvo vnitra je dodnes přesvědčeno, že inspekce v celém případu postupovala zcela v souladu se zákonem: "Bylo to oficiální. Státní zástupce akceptoval požadavek inspekce. A soudce vydal příkaz. Zákony byly dodrženy," řekl Aktuálně.cz Radek Holý z ministerstva vnitra.

PTEJTE SE

Vážení čtenáři,

on line deník Aktuálně.cz byl první, který zveřejnil vážná podezření o prorůstání mafie do státní správy, která měl šéf ÚOOZ Jan Kubice. Tuto kauzu pro vás sledujeme od samého začátku.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Inspekce ministra vnitra proto nasadila na reportérku Aktuálně.cz odposlechy. A co víc, zpětně kontrolovala, s kým byla dlouhé měsíce před celou aférou v kontaktu.

Proč je toto zjištění tak závažné? A o čem vypovídá? Jak si může stát takové chování dovolit?

I o tom jste si mohli promluvit on-line s Jakubem Ungerem, ředitelem MediaCentra, pod které Aktuálně.cz spadá.

Jakub Unger začal odpovídat ve 13:00. Odpovědi čtěte ZDE:

Odpovězeno: 22. 02. | 13:05Autor: Oto

Otázka: Dobrý den,
uvažujete v souvislosti se sledováním Sabiny Slonkové o trestním oznámení na inspekci, státního zástupce, případně soudce?

Jakub Unger: Dobrý den všem.
Nechceme bojovat s úřady, myslíme, že to není naše role. Ale byl bych rád, kdyby třeba ministr vnitra vysvětlil, co lidé z jeho inspekce dělat mohou a co ne. Ostatně, sám opakovaně sliboval, že se na kontroverzní věci alá odposlechy podívá.

Odpovězeno: 22. 02. | 13:07Autor: Antonín Šuppler

Otázka: Pane Ungre, domnívám se, že k odposlechům dochází stále častěji a dále, že k nim dochází i neoficiálně, tedy "mimo oficiální policejní složky", např. pomocí bezpečnostních agentur. Je možné zjistit, zda je telefon, např. někoho z redakce odposloucháván? Máte v redakci nějakou rušičku? Pěkný den

Jakub Unger: I vám pěkný den! Jestli se dá zjistit, zda je telefon odposloucháván? Rada našich "bezpečnostních expertů" v redakci :-) zní: Zjistit to lze, tyto služby nabízejí nejrůznější bezpečnostní agentury. Je ale třeba vybrat si takovou, k níž máte skutečně důvěru. Někteří "experti" inkasují desítky tisíc za prohlídky kanceláří a zjišťování telefonních odposlechů, ale v praxi nic neudělají.
Rušičku v redakci nemáme - už tak je tu dost rušno...

Odpovězeno: 22. 02. | 13:13Autor: Milan Joska

Otázka: Co všechno mohou a co nesmí novináři? (příkladně-ostouzení
p.Svobodové po smrti manžela)

Jakub Unger: Novináři nemohou o nic víc, než kterýkoli jiný profesionál ve svém oboru. Mají se snažit odvádět co nejlepší práci podle pravidel, která pro jejich branži platí. Redaktoři Aktuálně.cz mají tato pravidla zakotvena jako závazek v Etickém kodexu (najdete na http://aktualne.centrum.cz/redakce-aktualne/ )
Tragédie Svobodových bylo téma pro bulvár, což Aktuálně.cz není. Pokud si myslíte, že v českém bulváru občas neplatí žádná pravidla, souhlasím s vámi. Bohužel, polistopadová novinařina je ještě stále moc mladá.

Odpovězeno: 22. 02. | 13:17Autor: františek dobrota

Otázka: Jsem rád, že se prokázala "nezávislost" novinářky Slonkové, kdy si mnohokrát volala s Kubicem. Připadá Vám normální stav, kdy je ředitel ÚOOZ Kubice v prokázaném kontaktu s kdejakou máničkou z ulice ? ? ? V tomto případě se "zaplacenou" novinářkou Slonkovou ? ? ? Přeji hezký den.

Jakub Unger: Zdravím, teď jste to trefil - neskrývám, že i já mám podezření, že Sabina Slonková je zaplacená... Funguje to na měsíční bázi, mzdu vyplácí společnost NetCentrum s.r.o. (jinak firma, pod níž Aktuálně.cz patří).

Odpovězeno: 22. 02. | 13:23Autor: Normální občan

Otázka: Proč se projevuje ze stran levice taková nenávist vůči paní redaktorce S. Slonkové? Děkuji za odpověď.

Jakub Unger: Nevím, jestli Sabinu někdo nenávidí, natož abych uměl odhadnout, že ji nenávidí "zleva" nebo "zprava". Umím si představit, že Sabina během své kariéry pár lidí nepotěšila - byli nalevo, napravo, nahoře i dole. Holt má to svoje otravné pracovní heslo: "Lhát, krást, podvádět se přeci nemá!"

Odpovězeno: 22. 02. | 13:24Autor: Miroslav

Otázka: Význam mlžného pojmu "lidová demokracie" známe. Komunisté jím eliminovali zákonnou opozici a rozhodli, že národní výbory(čtu MV)budou "dbát o veřejnou bezpečnost a zřídí si sobě podřízený úřední (politický) aparát" Vrací nám Košic. program dnešní "pseudodemokraté"??? Díky

Jakub Unger: Nestrašte

Odpovězeno: 22. 02. | 13:27Autor: Hrabal

Otázka: Může se soudce a státní zástupce při výkonu svého povolání dopustit trestného činu zneužití pravomocí veřejného činitele? Byla v ČR již takováto záležitost souzena?

Jakub Unger: Může, soudci i státní zástupci patří mezi veřejné činitele. V minulosti již někteří byli souzeni za zneužití svých funkcí. Asi si vybavíte třeba kauzu soudce Jiřího Berky, podezřelého ze zmanipulování konkursů.

Odpovězeno: 22. 02. | 13:32Autor: Jindřich

Otázka: Bez ohledu na stav zákonů v tomto státě, nepopírá činnost policie, v tomto případě její inspekce, základní principy demokratického státu a jeho ústavy? Nejedná se o zločinné spolčení?

Jakub Unger: Pokud mám mluvit o našem konkrétním případu, spíš bych za tím viděl snahu využít příležitost. Prolustrovat si, s kým si investigativní novinář poslední půlrok volal - to je přeci tak lákavé... Váš dotaz o zločinu a trestu myslím míří spíš na ministra vnitra.

Odpovězeno: 22. 02. | 13:35Autor: EVA

Otázka: Dobry den, zajimalo by me, zda bude potrestan i nekdo z tehdejsich politickych spicek CSSD? Nezamete se to pod koberec, jak je dost casto zvykem?

Jakub Unger: Pomůžu si citátem. "Chtěl bych vidět soudce v naší zemi, který by povolil odposlechy na Sněmovnu nebo dokonce na novináře." (exministr vnitra za ČSSD František Bublan loni v září, poté, co se poprvé objevila zpráva, že policie "napíchla" novináře a politiky).
Tak co myslíte, bude někdo potrestán?

Odpovězeno: 22. 02. | 13:40Autor: fido

Otázka: V loňském roce jsem byl v telefonickém kontaktu s panem Čunkem. Pokud při vyšetřování jeho kauzy přijdou na tyto hovory, tak jsem schopen je bez problémů vysvětlit a nemám s policií žádný problém. Proč tedy tolik řečí kvůli ničemu ? ? ?

Jakub Unger: Proč myslíte, že ty rozhovory máte vůbec vysvětlovat? Udělal jste něco nekalého? Porušil zákon? Já jsem toho názoru, že pokud ne, nemá žádný úřad natož policie právo se o vaše telefonáty zajímat.

Odpovězeno: 22. 02. | 13:42Autor: arnošt

Otázka: Zajímalo by mne, kolik dnů před zveřejněním Kubiceho zprávy jste měli tento dokument k dispozici ? Asi dlouho, když v den zveřejnění si p. Slonková vzala raději dovču a šla na koupák.......

Jakub Unger: Bohužel, dokument jsme k dispozici neměli. Do této chvíle je na našich stránkách s odkazem na zdroj, který zprávu přinesl: ČRo1-Radiožurnál (www.izurnal.cz). Podívejte se sám, proklik je v tomto článku výše

Odpovězeno: 22. 02. | 13:52Autor: odborar

Otázka: Zdá se Vám normální, aby na ministerstvu pro místní rozvoj v roli ministra seděl člověk, který byl ve statutárních orgánech společnosti, která šla do konkurzu a navíc z té doby neumí vysvětlit odkud vzal 2,5 milionu? Nemyslíte, že takoví lidé by měli být ze státní správy vyřazeni zákonem?

Jakub Unger: obecně: krach firmy a špatná schopnost argumentovat jsou věci které vám jistě zkomplikujou život, ale nemůžou být zakázány zákonem - obě jsou to přeci zcela legální záležitosti.
je tudíž každého věc, jestli si i s takovým handicapem troufne stoupnout před dav, jakým jsou voliči (odpovídám obecně, protože vy jste se neptal na p. čunka, že ne? :-)

Odpovězeno: 22. 02. | 13:56Autor: Tater

Otázka: Jak dlouho,už policie provádí neoprávněné odposlechy novinářů,politiků i ostatních občanů.Kdo vydal k těmto odposlechům příkaz,kdo je za ně odpovědný a jak bude za to potrestán ?! Proč státní zástupci nezakročili ?!

Jakub Unger: V tomto konkrétním případě justice žádost inspekce ministra vnitra posvětila, na základě jakých podkladů, nevím. Ale zkuste www.langer.cz

Odpovězeno: 22. 02. | 14:01Autor: lubánek

Otázka: Vážený pane. V den zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy a v následujících dnech se policisté Kubice, Vlas a Hruška dušovali, že se s novinářkou Slonkovou a Hrbáčkem neznali a nejsou v kontaktu. To samé tvrdili i ve vztahu k poslanci ODS Vidímovi. A vidím a všichni vidíme, jak to doopravdy bylo..POLITIKA!

Jakub Unger: Ti pánové o kterých se zmiňujete nikdy nic takového neřekli, pokud vím. Pokud se pletu, pošlete mi prosím ty citáty? ( [email protected] ). A že se někdo s někým zná = že už se někdy setkali? Pro vás politika, pro mě běžná věc

Odpovězeno: 22. 02. | 14:04Autor: ph

Otázka: Zdá se, že rozsah zneužívání celého potlačovacího aparátu k prosazování politických a ekonomických zájmů se za posledních řekněme 10 let kvalitativně zvýšil (nehledě na nárůst informací o něm). Které konkrétní kroky byste Vy osobně viděl jako nezbytné, aby se mu do budoucna zcela zamezilo?

Jakub Unger: Pro mě jsou klíč lidé. Až budou na zmiňovaných postech sedět profesionálové, kteří pro svou práci mají odborné i člověčí předpoklady, nikdo nic zneužívat nebude. A pak samozřejmě kvalitní šéf - je to přeci on, kdo si sestavuje tým, hodnotí ho, hlídá jeho práci. To pomůže české policii a justici víc než tisíc nových zákonů.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:07Autor: zlinman

Otázka: Zajímalo by mne proč jsou novináři nějaké výjimky? Pokud je podezření z TČ, měl by se šetřit každý a novináře nevyjímat. Ale za přesných okolností Nebo snad Krejčířovi stačí prohlásit se novinářem a bude v pohodě?

Jakub Unger: Když si přečtete článek výše, zjistíte, že k podezírání Sabiny Slonkové z "TČ" v této věci nebyl důvod. Inspekce to dobře věděla.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:11Autor: alžběta pravá

Otázka: Pozorně jsem četla Kubiceho zprávu a jsou tam např. rozhovory lobbistů, kterých se v ČR odehraje desítky denně, kteří nedokázali prosadit svůj zájem (biolíh). Vytvořit z komára velblouda se Sabině skutečně povedlo. Pracuje tak poctivě asi jen před volbami, že ???

Jakub Unger: Pracuje poctivě pořád. Ostatně, poslední dva roky je v této zemi "před volbami" pořád...

Odpovězeno: 22. 02. | 14:12Autor: Wolmar

Otázka: A to, že Kubiceho lidi v r. 2000-2001 odposlouchávali bývalého politického vězně Vladimíra Hučína a jeho přátele z řad odpůrců ČSSD Vám nevadí? Jen se podívejte co to byla akce "Twist" "Seliko" a další !!! Kubice ani zdaleka neřekl vše, pouze to co se mu hodí !!!

Jakub Unger: Podívám se na to. Takhle z hlavy nevím, co bych k tomu teď řekl, bohužel

Odpovězeno: 22. 02. | 14:16Autor: VV

Otázka: Dobrý den, můžete sdělit jak tipujete že se podaří (v jaké procentuální výši spáchaného) a) odhalit nezákonná jednání Policie ČR (+ příslušných orgánů za panování socanů b) potrestat nezákonná jednání Policie ČR (+ příslušných orgánů v tomtéž období ? Děkuji.

Jakub Unger: pokud se ptáte na praktiky, s nimiž se setkala redakce Aktuálně.cz, tak můj tip: a)0 % b)0%. Buď proto, že se o těchto věcech nikdy nedozvíme, anebo proto, že "formálně při nich byla naplněna litera zákona" (tj. ten, kdo je má povolovat, je povolil)

Odpovězeno: 22. 02. | 14:18Autor: veverka-starší

Otázka: otázka: jak si může novinář dovolit napsat jen to, co se mu hodí?

Jakub Unger: Podle mého přesvědčení má novinář psát, co ví. Neboli fakta.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:19Autor: Tomáš Martínek

Otázka: Před touto kauzou jste řešili i "problémy" ČSSD. Myslíte, že se dokumenty mohly dostat do jejich rukou a mohli zjišťovat kdo stojí za zveřejněním těchto informací?

Jakub Unger: Myslet si můžu řadu věcí, ale jak jsem uvedl v předchozí odpovědi: Tvrdit mám jen to, co vím. To není tento případ.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:24Autor: H.Kim

Otázka: Média mají tu moc chránit demokracii jen do té míry, do které jim společnost důvěřuje. Věří česká společnost dostatečně svým seriózním médiím?

Jakub Unger: Seriózní deník Aktuálně.cz čte denně bezmála 200 tisíc lidí, zobrazí si zhruba milión stránek. Pro mě je to víra vyjádřená čísly, která mě nepřestávají ohromovat. Jsem za ně vděčnej.

Odpovězeno: 22. 02. | 14:28Autor: Domrémy

Otázka: Obáváte se že je odposloucháváno více vašich novinářů? Třeba Vy sám?

Jakub Unger: Bojím se, co by tomu řekla maminka, kdyby si přečetla výrazy z některých mých rozhovorů... ;-) Ale jinak přeci není důvod bát se. Důvod ke strachu mají ti, kteří tuší, že na ně něco praskne. Třeba inspekce ministra vnitra?

Odpovězeno: 22. 02. | 14:33Autor: Jiří Král

Otázka: Kdyby policie požádala o seznam hovorů s čísly(nikoli odposlechy) pouze určitých politiků, bylo by to košer? Neptám se na novináře.

Jakub Unger: Politik,novinář, to máte jedno - buď existuje podložený důvod, že dotyčný velmi hrubě porušil zákon (dle trestního řádu se třeba odposlechy mají nasazovat POUZE při řešení zvlášť závažných trestných činů, například vražd, terorismu či obchodu s drogami), anebo ten důvod neexistuje.
Díky za váš dotaz, i všechny předchozí. A hlavně za to, že čtete Aktuálně.cz. Mějte se pěkně!

 

Právě se děje

Další zprávy