Soud zrušil osvobození Součkové

mih, ves, čtk
26. 2. 2007 15:14
Praha - V kauza Diag Human dnes padly dva klíčové verdikty: obvinění Marie Součkové bude znovu projednávat soud a advokát Nováček peníze, které mu exministryně slíbila, od státu nedostane.

Pražský městský soud v odvolacím jednání zrušil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2, který loni zprostil exministryni obžaloby v souvislosti s uzavřením smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human.

Obvodní soud se musí jejím případem znovu zabývat.

Součková byla obžalovaná ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle obžaloby uzavřela nevýhodnou smlouvu mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou, firmou Diag Human.

Podle žalobce byla smlouva pro stát nevýhodná, exministryně prý chtěla Nováčka obohatit. Navíc ho podle obžaloby nezákonně pověřila zastupováním státu bez výběrového řízení, a to přesto, že prý měla povinnost předat případ Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Foto: ČT24
ČTĚTE V SOUVISLOSTECH:

Soud první instance loni v říjnu Součkovou osvobodil. Soudkyně se za ministryni jednoznačně postavila.

"Veškeré kroky byly podniknuty v dobré víře zachránit, co se zachránit dalo. Chtěla, aby stát tratil co nejméně," ohodnotila jednání Součkové soudkyně Monika Křikavová a dodala, že Součková se v úřadu chovala nesmírně spravedlivě a nebála se činit nepopulární kroky.

Státní zástupce, který odvolání podal, žádal pro Součkovou vězení i náhradu škody přibližně deset milionů korun.

Nováček peníze nedostane

Soudní pře advokáta Zdeňka Nováčka, který se v souvislosti se smlouvou o zastupování státu ve sporu s firmou Diag Human domáhal na ministerstvu zdravotnictví deseti milionů korun, definitivně skončila. Nováček požadované peníze od státu nedostane.

Protože nezaplatil asi 400.000 korun jako soudní poplatek za odvolací řízení, soudy projednávání jeho žaloby na ministerstvo zastavily. V platnosti tak zůstává verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2, který loni Nováčkovu žalobu o miliony zamítl.

"Městský soud potvrdil naše usnesení o zastavení odvolacího řízení pro nezaplacení soudního poplatku," řekl dnes ČTK prvoinstanční soudce Ivan Kratochvíl.

Nováček by se eventuálně mohl ještě pokusit spor oživit tím, že by podal dovolání k Nejvyššímu soudu či vznesl návrh na obnovu řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy