Čunka by mohl zastupovat Gross

lhr, sim, tof
9. 2. 2007 22:11
Praha - Jiří Čunek si pro svou právní obhajobu zvolil advokátní kancelář, v níž jako právnický začátečník působí expremiér Stanislav Gross.
Prvního prosince vypovídal Stanislav Gross před sněmovní vyšetřovací komisí. Popřel, že by se nechal uplácet v souvislosti s prodejem petrochemické společnosti Unipetrol.
Prvního prosince vypovídal Stanislav Gross před sněmovní vyšetřovací komisí. Popřel, že by se nechal uplácet v souvislosti s prodejem petrochemické společnosti Unipetrol. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Policie na konci týdne předala lidoveckému šéfovi obvinění z trestného činu přijímání úplatku. "Podáme proti tomu stížnost," prohlásil za Čunka jeho nový advokát Eduard Bruna.

Tím, kdo by stížnost mohl sepisovat, je někdejší předseda sociálních demokratů a premiér Stanislav Gross. Známý pražský advokát Bruna, jehož kancelář se zaměřuje na trestní právo, si totiž Grosse - poté, co skončil s vysokou politikou - vzal k sobě jako koncipienta.

Gross na dotaz Aktuálně.cz reagoval textovou zprávou, v níž potvrdil, že kancelář na Čunkově případu skutečně pracuje. "Pan Čunek se výslovně na naši kancelář obrátil jako řada jiných klientů a řešíme jej jako každý jiný případ," napsal Gross.

Čunek pak v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že o působení Stanislava Grosse v kanceláři Eduarda Bruny nevěděl.

"Já to nevěděl. Já jsem jen potřeboval rozšířit tým lidí, který mě zastupuje. Pracuji hodně v Praze a potřebuji mít právníka i tady. Ve Vsetíně ho už mám," řekl.

Kdo mu Brunu doporučil? "To bych nechtěl komentovat."

Paradoxem je, že právě ke Grossově aféře bývá Čunkova kauza přirovnávána.

Čunek neuměl dlouho vysvětlit, kde vzal půl milionu korun na stavbu domu ve Vsetíně. Několikrát měnil výpovědi. Podobně tomu bylo u Grosse. Ani ten nedal jasné vysvětlení, jak zaplatil 2,5 milionu zálohy na svůj nový pražský byt.

Grosse v jeho kauze tehdy zastupovala advokátka Jana Rejžková, v jejíž kanceláři pracoval také bývalý Grossův podřízený, elitní policista z protikorupční jednotky Petr Bernátek.

Rejžková nyní první měsíc zastupovala Čunka, zůstává jeho advokátkou ve Vsetíně. Byla to ona, kdo upozornil, že trestní oznámení na Čunka bylo založeno na nezákonně získaných výpisech z bankovního účtu; policie prý odmítla, aby mohla do spisu nahlédnout.

 

 

Právě se děje

Další zprávy