Padlo obvinění za fotky Karla Svobody

Red dom
5. 2. 2007 1:48
Praha - Státní zástupce dnes obvinil bývalého policistu, který chtěl prodat fotky mrtvého skladatele Karla Svobody.
Může za to systém, říká Husák.
Může za to systém, říká Husák. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Obvinění zní: zneužití pravomoci veřejného činitele. Obviněnému, kterého nadřízení v pátek od policie propustili, hrozí šest měsíců až tři roky vězení. Dvaadvacetiletý Aleš S. byl u policie dva roky, po páteční výpovědi odchází do civilu bez jakéhokoli nároku na výsluhy.

Policejní prezident včera poodhalil další podrobnosti k případu.

Dvaadvacetiletý podpraporčík policejního oddělní v Kostelci nad Černými Lesy kontaktoval den po skladatelově sebevraždě deník Blesk a nabídl, že mu prodá fotografie mrtvého Svobodova těla.

Policejní prezident Vladislav Husák dnes v České televizi potvrdil, že nabízené snímky pořídili policisté při vyšetřování na místě činu a že si je podpraporčík stáhl ze služebního počítače, když následující den po tragédii přišel do služby.

Máme staré počítače

Na oddělení, kde podpraporčík pracoval, jsou počítače vybaveny starším systémem, v němž je problematické zabránit tomu, aby se k datům dostal každý policista, uvedl Husák. "Neumožňuje separaci jednotlivých informací," řekl.

Dodal, že podobné vybavení jako služebna v Kostelci mají řádově stovky dalších policejních pracovišť.

Husák řekl, že černokostelecké oddělení má deset policistů. Zdůraznil, že fotografie neprodával nikdo z policistů, kteří u skladatelovy vily pracovali.

Je to alarmující 

Nejvýše postavený muž policie k případu dále řekl, že policista snímky nabízel sám a že neměl komplice.

"Pro mě je tento případ alarmující," uvedl Vladislav Husák. "Vždycky, když se na podobný případ přijde, budu požadovat to nejtvrdší potrestání, to znamená propuštění z řad policie," řekl policejní prezident.

Policista, který snímky nabízel, byl propuštěn už v pátek. Hrozí mu také, že bude obviněn z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

 

Právě se děje

Další zprávy