Doležel, muž z vlády, je venku z vazby

red dom, čtk
1. 2. 2007 11:53
Praha - Ředitel sekretariátu dvou posledních premiérů za ČSSD byl ve vazbě kvůli vydírání a machinacím s evropskými penězi čtyři měsíce.

Doležel byl zatčen v říjnu. Podle obvinění Doležel a další lidé nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku v Budišově na Třebíčsku tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun.  Doležel a spol. byli také obviněni, že vydírali architekta Marka Řičáře, který na nesrovnalosti s rekonstrukcí zámku upozornil policii. 

Podle obhájce Filipa Prince Obvodní soud pro Prahu 1 nyní uznal stížnost, že Doležel nemůže opakovat trestnou činnost, ze které je obviněn.Informaci o jeho propuštění přinesl server iDNES.

KDO JSOU OBVINĚNÍ?

Zdeněk Doležel

  • Bývalý šéf kabinetu Stanislava Grosse, kterého později "zdědil" coby premiér i Jiří Paroubek.
  • Ten nakonec Doležala na hodinu propustil poté, co Nova získala videonahrávku, na níž si Doležal říká o "pět na stole v českých".
  • Paroubek se přesto Doležela zastal. Když je policie začala v této kauze stíhat, řekl ministerský předseda ČTK: "Doležel je nyní v mých očích jenom člověkem, který je stíhán. Já mu přeji, aby mu to dopadlo, tento špatný vtip, o který se pokusil, tak, aby to tak bral i případný soud, pokud se k němu ta věc dostane."
  • Do vyšších pater politiky jej vytáhl právě expremiér Gross, který s ním spolupracoval už na ministerstvu vnitra.

    Ladislav Péťa

    • Starosta Budišova

      Miloslav Řehulka

      • Zaměstnanec ministerstva zemědělství, vedoucí oddělení implementací
      • Doležalův známý

        Kromě Doležela vzal vříjnu Obvodní soud pro Prahu 1 do vazby ještě starostu Budišova Ladislava Péťu a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku. Později byla v této kauze obviněna z přijímání úplatku také bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová. Ta byla však z vazby záhy propuštěna, časem se octli na svobodě i Péťa s Řehulkou. Doležel posledním vyzebně stíhaným členem skupiny.

         Doležel z vazby: Prožívám pocit křivdy

        Doležel je stíhán pro trestné činy vydírání, nepřímé úplatkářství a neoprávněné nakládání s osobními údaji, Péťa pro vydírání, podplácení a nepřímé úplatkářství a úředník ministerstva zemědělství Řehulka pro vydírání.

        Doležel: Jsem obětí zvěrstva

        Krátce před Vánocemi Doležel poskytl Aktutálně.cz z vazby rozhovor. Uvedl v něm, že se cítí nevinný a že je obětí "zvěrstva".

        Podle policejní verze se Doležel spolu s komunálními politiky rozhodli neoprávněně získat část z desítek miliónů, které na obnovu památek poskytly Evropská unie a ministerstvo pro místní rozvoj. A to prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Bono Publico.

        Téměř sedmdesát milionů korun mělo být podle projektu, který vybralo ministerstvo pro místní rozvoj, použito na obnovu zámku v Budišově na Třebíčsku.

        A co Kubice?

        Při vyšetřování skupiny kolem Doležela zjistily bezpečnostní složky také informace, že lidé kolem zatčeného šéfa kabinetu dvou expremiérů plánovali likvidaci policejního důstojníka Jana Kubiceho.

        Ani půlroční vyšetřování tohoto případu však nepřineslo přímý důkaz, že se vržda elitního důstojníka plánovala.

        Kubice před volbami přinesl informace o prorůstání zločinu a politiky a sociální demokraté tvrdí, že kvůli tomu prohráli volby. Premiér Paroubek, jehož úřad Doležel po nějakou dobu řídil, podal na Kubiceho trestní oznámení. 

        Vyšetřovatelé rozhodli, že Kubice nebude za předvolební přeložení informací trestně stíhán, nyní se čeká, jaký mu jeho nadřízení uloží kázeňský trest.

         

        Právě se děje

        Další zprávy