Náměstek Kalouska má škraloup: bazén

Sabina Slonková
1. 2. 2007 0:00
Praha - Minulost Ivana Fuksy, náměstka ministra financí, má stín. Jako druhý muž Příbrami navštívil oslavu u podnikatele žijícího z městských zakázek.
Náměstci v mecenášově bazénu: Vlevo Fuksa, vpravo Vacek
Náměstci v mecenášově bazénu: Vlevo Fuksa, vpravo Vacek | Foto: Archív redakce

Oslava, jejíž účastníci naskákali v rozjaření do bazénu v podnikatelově vile, se odehrála před osmi lety po komunálních volbách. 

Majitel vily Tomáš Melichar finančně podporoval tehdy úspěšné příbramské politiky. Jeho firma Investa měla v té době dominantní postavení ve městě - získávala veřejné zakázky za desítky milionů korun.

"Nainvestovali jsme do radnice a města spousty peněz. Dělali jsme to proto, abychom byli v přízni města a vůbec nás přizvali do těch zakázek," přiznává bez okolků Tomáš Melichar, který se nakonec s radnicí i Fuksou rozešel ve zlém.

Kromě novopečeného ministerského náměstka Fuksy z ODS spláchl v Melicharově bazénu povolební únavu také například starosta a dnešní náměstek středočeského hejtmana Josef Vacek (KDU-ČSL).

Fotografie z inkriminovaného mejdanu má Aktuálně.cz k dispozici. Podívejte se na ně.

Fuksa: Dnes už bych tam nešel

Sám Fuksa dnes přiznává, že povolební oslava u Melichara nebyla nejlepší nápad. Trvá ale na tom, že on osobně podnikatele ani jeho firmu nikdy nijak nezvýhodnil.

"Dnes už bych tam nešel. Ale Příbram tehdy žila jako jedna velká vesnice, polovinu lidí jste znali osobně, druhou polovinu od vidění. Jít si k někomu někam sednout tehdy bývalo zvykem. To, že se šlo k takovému člověku, jehož podnikání pak skončilo v problémech, byla jednoznačně chyba," říká dnes náměstek Fuksa.

A co se týče zakázek pro firmu podnikatele Melichara? "Za výběrová řízení, která prošla oficiálními toky, výběrovou komisí a podobně, dávám ruku do ohně. Jestli bylo něco mimo tyto oficiální toky a o čem jsem nevěděl, za to neurčím," dodává politik na vzestupu.

Nejdřív razie, pak rozpačité mlčení

Příbramské pohledy

Hospodaření radnice za éry starosty Vacka a místostarosty Fuksy roky prověřovala protikorupční služba. Ta měla podezření, že radnice šla na ruku zejména firmě Lubomíra Kašáka - švagra nynějšího ministra financí Miroslava Kalouska - a bossovi fotbalového klubu Jaroslavu Starkovi.

Dokonce podnikla razii přímo na radnici, kde za plného provozu zabavila desítky dokumentů. Fuksa ani Vacek ale nikdy obviněni nebyli. Před soud se nakonec dostal jen zlomek prověřovaných kauz, rozsudek nepadl jediný.

Vyšetřující policisté se hájili tím, že necítili podporu shora, a proto nedotáhli příbramskou story do konce. Zakázky pro Kalouskova švagra se pak už navíc neprověřovaly, Lubomír Kašák byl před lety zastřelen.

Další vysvětlení pak nabízí opět příběh podnikatele Tomáše Melichara, který policii obšírně povyprávěl o poměrech, které ve městě a na radnici tehdy panovaly. Jeho výslechy se pak objevily u vyšetřovaných podnikatelů - někdo z policie je prodal. Důkazy proti konkrétnímu policistovi se dodnes neobjevily.

Oslovil ho Topolánek

Ivan Fuksa poslední roky řídil Příbram z pozice starosty. Loni opět vyhrál volby, ale protože se konkurenční sociální demokraté dohodli na koalici s SNK-ED, musela Fuksova ODS vyklidit pole.

Bývalého starostu však jeho strana nominovala na post prvního náměstka ministra financí, který je mimo jiné zodpovědný za státní podíly v ČSA či ČEZu. Fuksu přitom oslovil přímo premiér Topolánek.

"Víte, já jsem dal všechno v Příbrami do pořádku. Za mé éry, kdy jsem byl starosta, se žádný nový problém neobjevil a pořád nás straší ze záhrobí jen tyhle problémy z minula," říká Fuksa.

Kalousek ho chválí 

Nový příbramský starosta a politický konkurent z ČSSD Josef Řihák ale jeho působení hodnotí jinak. "Nemůže se zříkat odpovědnosti. Roky řídil ekonomiku na radnici a teprve teď řešíme problémy způsobené v letech 1998 až 2002."

Za svým náměstkem ale stojí i ministr Kalousek. "Je to podle mě kompetentní muž. V Příbrami vyhrál volby, to znamená, že příbramští voliči se nedomnívají, že by tam dělal něco v jejich neprospěch," citovaly ministra Hospodářské noviny.

A co si o Fuksově vzestupu myslí podnikatel Melichar? "Co k tomu říct? Slušně se to komentovat snad ani nedá."

 

Právě se děje

Další zprávy