Kauza Čepro: Klíčový svědek mrtev

Sabina Slonková
30. 1. 2007 0:00
Praha - Někdejší manažer Čepra Milan Pelcl měl detailní informace o machinacích v této státem ovládané firmě. Před pár dny byl nalezen oběšený.
Foto: Ondřej Besperát

Milan Pelcl podle zjištění Aktuálně.cz koncem loňského roku oficiálně vypovídal do policejního protokolu ke kauze, v níž úřady viní uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře a bývalé topmanažery Čepra, že připravovali další plán na vyvedení miliard z podniku.

"Jeho svědectví bylo důležité. Podporovalo verzi policie," uvedl státní úředník detailně obeznámený s vyšetřováním.

Příbuzní pochybují

Policie Pelclovu smrt oficiálně vyšetřuje jako sebevraždu. Jeho příbuzní i spolupracovníci, s nimiž redakce Aktuálně.cz hovořila, však pochybují, že by si na život sáhl sám. Nenašel se ani dopis na rozloučenou.

Čtěte více
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Čtěte více

"Marně hledám motiv, který by otce k takové věci dovedl. Nevím o ničem. Navíc to nebyl člověk, který by potíže řešil takovým způsobem. Proto mi to nesedí," neskrývá pochyby Pelclův syn Milan.

Podobně mluví i jeho spolupracovníci. "Ty dny před smrtí byl zcela vyrovnaný, proto mě to dost překvapilo," uvedl jeden z jeho kolegů.

Policie si je jistá

V den smrti Pelcl odjel na chalupu, kde byl později nalezen mrtvý. Minulý týden byl pohřeb.

Pelclovu smrt vyšetřují jiní policisté, než ti, kteří rozplétají miliardové podvody v Čepru.

Vyšetřovatel případu Libor Zadina sice motiv sebevraždy nezná, přesto má jasno. "Dosavadní vyšetřování zatím cizí zavinění nepotvrdilo," uvedl Zadina.

Ataky na Čepro: Krejčíř?

Pokusy odčerpat - ze státem ovládané firmy - miliardy korun úřady připisují podnikateli Radovanu Krejčířovi.

Radovan Krejčíř, jak se prezentuje na svých webových stránkách.
Radovan Krejčíř, jak se prezentuje na svých webových stránkách. | Foto: Repro

Nejprve byl obviněn, že se pokusil vyvést peníze pomocí fiktivních pohledávek, které pak uplatnil u soudu. A vyhrál. Kdesi v Čepru se totiž "ztratily" soudní obsílky a zástupci podniku se vůbec nedostavili k přelíčení.

Z druhého pokusu jej pak policie obvinila loni v létě. To už ale spolu s ním začala stíhat i bývalé špičky Čepra - generálního ředitele Tomáše Kadlece a obchodního náměstka Alexandra Houšku. Podle policie jsou podezřelí, že plánovali "nesplnitelný" obchod, který by v důsledku připravil Čepro až o čtyři miliardy korun na smluvních pokutách.

Krejčíř i všichni další obvinění od počátku jakýkoli podíl na machinacích s majetkem firmy striktně popírali. Kadlec nicméně musel loni vysvětlovat, proč se v době prvního útoku na firmu objevily na jeho účtu dva miliony korun, které tam nechal vložit Krejčířův komplic. Kadlec tvrdil, že to byla půjčka od náměstka Houšky, ten to ale popřel a případ dodnes nebyl vyjasněn.

 

Právě se děje

Další zprávy