Výbor doporučí Senátu vydat Čunka

Eliška Bártová, Veronika Suchá, Red Dom
24. 1. 2007 18:36
Praha - V imunitním a mandátovém výboru Senátu byli jen čtyři senátoři proti tomu, aby policie mohla trestně stíhat lidoveckého předsedu kvůli korupci.

Pro Čunkovo vydání hlasovalo sedm jeho kolegů. Toto doporučení imunitního výboru je pro plénum horní komory klíčové, nikoli však závazné.

Schůze Senátu by se měla kvůli Čunkově kauze sejít 7. nebo 8. února. Tehdy se rozhodne definitině, zda bude místopředseda nové vlády zbaven imunity, která chrání zákonodárce před vyšetřováním.

Jiřího Čunka podezřívá policie, že vzal ve funkci vsetínského starosty půlmilionový úplatek od místní realitní firmy. Jako hlavní důkaz proti Čunkovi přitom policie označuje výpisy z bankovních účtů. Ty dokládají, že ve stejnou dobu, kdy si realitní firma H&B Real vyzvedla ze svého účtu 499 tisíc korun, uložil Jiří Čunek na své konto částku jen o dva tisíce nižší.

Aféra nebo omyl?

  • Čunka protikorupční policie podezírá z toho, že si úplatek se zástupcem vsetínské firmy H&B Real dojednal 11. února 2002.
  • Nynější vicepremiér si tehdy uložil na svůj účet 497 000 korun, jmenovaná firma si v té době vybrala ze svého účtu sumu 499 000.
  • Firma oznámila, že tato vybraná částka byla převedena určena do firemní pokladny na doplnění hotovosti. Uplácení Čunka vyloučila.
  • Čunek se brání tím, že peníze pocházeli z jeho a manželčiných úspor a že si již na transakci přesně nevzpomíná.
  • "Společnost H&B REAL jako realitní firma používá hotovostní platby běžně. Všechny převody z banky do pokladny jsou řádně evidovány v účetnictví firmy. Vybraná částka dne 11.2.2002 byla rovněž přijata do firemní pokladny. Částka v žádném případě nebyla použita jako úplatek pro Jiřího Čunka," hájí se firma v tiskové zprávě.

Člen imunitního výboru senátor Jaromír Štětina Aktuálně.cz řekl, že o souslednosti těchto převodů se na výboru nejednalo. Jiří Čunek ani nevysvětloval, původ peněz, které si uložil. Hovořil podle Štětiny o tom, proč je nesmyslné, aby jakýkoli úplatek bral.

Senátoři se také podle Štětiny zabývali především politickými souvislostmi případu - shodli se, že za ním stojí politické tlaky a jako důkaz připomněli, že policie podala žádost o Čunkovo vydání tři dny před tím, než se ve sněmovně hlasovalo o důvěře nové Topolánkově vládě. V té je lidovec Čunek místopředsedou a ministrem pro místní rozvoj.

Čunek: Je to sehraná partie

Sám Čunek nechtěl rozhodnutí příliš komentovat. V rozhovoru pro Radiožurnál po šesté večer ovšem řekl, že mu senátní výbor doporučil, aby nerezignoval na své funkce: "Že je zřejmé, že je to celé sehraná partie," prohlásil Čunek.

Z celé aféry podle něj čiší právě záměr o funkce ho připravit. "Do doby, než jsem se stal senátorem, žádné podezření nebylo. Až když jsem začal stoupat nahoru," konstatoval. "Nevím, proč bych měl odstoupit, já jsem nic zlého neudělal," dodal.

Uvedl také, že cítí podporu spolustraníků a že svoji nevinu dokáže jim i veřejnosti s pomocí výpisů z účtu.

Hra o budoucnost

Navzdory tomu ještě před jednáním výboru potvrdily Aktuálně.cz zdroje blízké vládě, že vystoupení Čunka před senátory je klíčové pro jeho další setrvání v kabinetu. Podle zdrojů dokonce důležitější než fakt, jestli Čunka policie obviní nebo ne.

  • O tom, jak vidí budoucnost Jiřího Čunka bookmakeři sázkových kanceláří ČTĚTE ZDE.

Zdroje z ČSSD a ODS pak Aktuálně.cz řekly, že obě velké strany se nyní v Čunkově případu politicky neangažují a nechávají jej na KDU-ČSL.

"Samozřejmě, že mi to vadí, ale protože nejde o činnost v této vládě, nechám na panu Čunkovi, jak se rozhodne," řekl premiér Mirek Topolánek s tím, že pro něj je důležitý výsledek, jak v Senátu, tak u policie.

Pro a proti

Jaromír Štětina uvedl už před zahájením schůze, že bude hlasovat proti tomu, aby byl Čunek vydán. "Každý demokratický stát si chrání imunitu po dobu mandátu svých politiků, aby byli chráněni proti politické dehonestaci," řekl senátor, který se za Čunka postavil už na podzim, kdy byl vsetínský starosta kritizován za to, jakým způsobem vystěhoval romské obyvatele z domu v centru Vsetína.

Jaromír Štětina by Čunka nevydal.
Jaromír Štětina by Čunka nevydal. | Foto: Aktuálně.cz

Naopak místopředseda ČSSD Petr Vícha řekl, že bude hlasovat pro Čunkovo vydání. "Důkazy proti němu jsou nepřesvědčivé, ale měl by dostat šanci se obhájit," uvedl Vícha.

Stejný postoj zaujal také předseda imunitního a mandátového výboru Jiří Pospíši z ODS

Tři svědci proti Čunkovi

Kromě bankovních výpisů staví policie své podezření a žádost o vydání také výpověď jeho bývalé sekretářky. Ta už dříve vsetínského starostu obvinila ze sexuálního obtěžování.

Podle asistentky Marcely Urbanové, kterou citují Hospodářské noviny, si Čunek půl milionu od firmy H&B Real vzal, a ještě se s ním chlubil. Policii řekla, že Čunek před ní obálku od zástupců firmy převzal, roztrhl a prohlásil: "Vidělas, jak vypadá půl mega? Takhle se vydělávají peníze."

Výpověď asistentky povrzují ještě dva svědci - její partner a známá. Oba tvrdí, že jim o penězích řekla už před pěti lety, kdy byl Čunek, jak tvrdí sekretářka, uplacen.

Podle informací Aktuálně.cz policie jiné důkazy proti Čunkovi nemá.

Obhajoba Čunka: Byly to úspory na dům

Jiří Čunek zatím žádný konkrétní důkaz ve svůj prospěch nepřinesl, hájí se tím, že peníze pocházely z rodinných úspor a potřeboval je na stavbu domu. Na přesné okolnosti si senátor nevzpomíná.

"Já jsem takové peníze z účtu vybíral i vkládal. Pro mě to nebyly nějak nepředstavitelně velké peníze. Celý dům stál tři a půl milionu, pracoval jsem jako starosta s cizími penězi," řekl Čunek Hospodářským novinám.

Hovoří sociální demokrat

Jiří Čunek je často cílem trestních oznámení. Jedno z nich na něj podal i Petr Šulák, bývalý poslanec-pozorovatel Evropského parlamentu a člen ČSSD.

"Co se týče kauzy s H&B Real, nemám žádné důkazy," říká. "Ale tato firma dostala od města velmi lukrativní a velkou zakázku rozprodat byty, které na město převedla Zbrojovka. Ta měla na dva tisíc bytů, přičemž jeden přišel na 400-800 tisíc. O tuto zakázku se realitky praly. Po tom, co jí získala H&B Real, bezkonkurenčně ovládla trh s realitami na Vsetínsku."

Ze záznamu jednání vsetínského zastupitelstva vyplývá, že Vsetín a H&B Real založili v březnu 1999 společnou firmu, která byty Zbrojovky rozprodala. O tomto faktu už před časem informovala MF DNES.

Město pronajalo v letech 2003 a 2004 firmě H&B Real kanceláře, další prostory pronajímalo i jiné firmě, která je s H&B Real personálně spojena.

 

Právě se děje

Další zprávy