Ministrova rodina má peníze z hazardu

Sabina Slonková
5. 1. 2007 15:00
Praha - Firma, v jejímž vedení působí manželka a otec ministra financí Vlastimila Tlustého, získává peníze od společností sázkového impéria rodiny Valentů. Právě o regulaci hazardu Tlustý coby ministr rozhoduje.
Ministr financí Tlustý se o obchodních aktivitách své rodiny nechce bavit.
Ministr financí Tlustý se o obchodních aktivitách své rodiny nechce bavit. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Není to jediná spojitost mezi rodinami Valentů a vlivného občanského demokrata: loni se Tlustý zúčastnil například rodinné oslavy narozenin Iva Valenty, který je mimo jiné zapleten do korupční aféry v elitní fotbalové soutěži.

Deník Aktuálně.cz navíc už loni upozornil, že jedním z prvních kroků Vlastimila Tlustého v roli ministra financí bylo odvolání šéfa odboru pro dohled nad loterijním byznysem. Ten skončil těsně před tím, než ukončil správní řízení s firmou Synot rodiny Valentů a dalšími loterijními společnostmi, jimž chtěl zpřísnit podmínky pro lukrativní provoz videoterminálů.

Sport bary a herny

Finanční propojení mezi společnostmi rodiny Valentů a firmou JMT CZ, v jejímž představenstvu sedí Ladislava Tlustá a dozorčí radu řídí ministrův otec, vypátral v minulých týdnech deník Aktuálně.cz.

Firma JMT CZ vlastní ve středních Čechách několik nově zrekonstruovaných budov. Prostory domů v Rakovníku a ve Slaném pronajímá společnostem holdingu Synot, které v nich provozují sportbary a herny.

Ze smluv, které má Aktuálně.cz k dispozici, vyplývá, že některých případech - například za sportbar ve Slaném - firmy Valentových původně platily měsíčně padesát procent z výnosů z výherních hracích přístrojů a 35 procent z výnosů z technického zařízení. Po čase bylo nájemné stanovelo měsíčním paušálem.

Vila Vlastimila Tlustého ve Slaném, pohled ze zahrady.
Vila Vlastimila Tlustého ve Slaném, pohled ze zahrady. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Za kolik? Neřekneme

Kolik přesně firmy Synotu za poslední dva roky za pronájmy firmě JMT CZ odvedly ale nelze z veřejných zdrojů zjistit. A nikdo z aktérů transakcí je nechce prozradit.

"Nevím, proč bych vám to měl říkat," uvedl Vlastimil Tlustý starší.

Z informací, které deník Aktuálně.cz nashromáždil, nicméně vyplývá, že například loni v červenci firma JMT CZ fakturovala společnosti Synot Real Estate za pronájem prostor ve Slaném 200 tisíc korun. Fakturu na zhruba tu samou částku firma vystavila Valentovým loni v červnu za pronájem herny v Rakovníku.

Pokus o rozhovor

Ministr Vlastimil Tlustý dnes nezvedal telefony. Redakce deníku Aktuálně.cz mu proto položila otázky prostřednictvím sms zpráv. Zde je výsledek:

A: Dobrý den, mohu Vám zavolat?

Tlustý: Bez odpovědi

A: Ještě jednou dobrý den, dovoluji si Vám položit otázky sms: Angažoval jste se v pronájmech prostor firmy JMT CZ firmám holdingu Synot? Nevidíte v těchto pronájmech svůj střet zájmů? Kolik peněz bere Vaše paní za agažmá ve firmě JMT CZ? Děkuji 

Tlustý: Na tyto otázky jsme já i moje manželka odpověděli v době, kdy byly kladeny poprvé. Nalezněte si, prosím tehdejší články a TV pořady.

A: Je mi líto, ale na tyto otázky ohledně pronájmu jste neodpovídal. Byl byste tak hodný a odpověděl mi nyní? Děkuji

Tlustý: Vím jistě, že odpovídal. V.T.

A: Archivní služba od roku 1996 Vaše odpovědi o pronájmech nemá. Je možné, že to novináři nevydali. Můžete mi tedy odpovědět? Děkuji. 

Tlustý: V žádných pronájmech žádné firmy jsem se nikdy neangažoval a neangažuji. V.T.

A: Děkuji. A střet zájmů a peníze Vaší paní z firmy JMT CZ? 

Tlustý: NIC nemůže být ve střetu s NIČÍM. V.T.

A: Děkuji. A poslední dotaz: peníze Vaší paní od JMT CZ? 

Tlustý: Tak to jsme určitě zveřejňovali opakovaně.

A: Bohužel archivní služba tyto údaje nemá. Můžete mi, prosím odpovědět? Nejde mi o přesné částky měsíc co měsíc, ale alespoň řádově za loňský rok. Děkuji 

Tlustý: Tak to máte špatný archiv a já Vám víc v útocích na mne pomáhat nemohu. V.T.

Mediální zástupce Synotu Jiří Hrabovský tyto sumy nekomentoval. Pouze prohlásil, že společnost nikdy nezveřejňuje obsah smluv s obchodními partnery.

"Ať už se jedná o pronájem za procenta z výnosu či pravidelný paušál, v žádném případě nezveřejňujeme důvěrná obchodní data, jako jsou například konkrétní fakturované částky," sdělil Hrabovský.

Tlustý: Mě se to netýká

Vlastimil Tlustý i mediální zástupce Synotu odmítají, že by politik v pronájmech sehrál jakoukoli roli.

"Synot si po celé republice pronajímá stovky podobných nemovitostí. Ve všech případech, tedy i v případě pronájmů od JMT, se jedná o obchodní vztahy v rámci zákonů a předpisů, za cenu obvyklou v daném čase a na daném místě," dodal Hrabovský.

Vlastimil Tlustý na otázky nejprve nechtěl odpovídat s tím, že už je zodpověděl v minulosti. Na upozornění, že se jej na pronájmy firmám rodiny Valentových doposud nikdo neptal, nakonec řekl, že s tím nemá nic společného.

"V žádných pronájmech žádné firmy jsem se nikdy neangažoval a neangažuji," uvedl Tlustý.

Kolik peněz přesně přibude do rozpočtu rodiny Tlustých díky angažmá politikovy ženy a otce ve firmě JMT CZ opět není možné z veřejných zdrojů zjistit. A oni sami to opět neprozradili.

"To vám neřeknu," prohlásil Vlastimil Tlustý starší.

Ladislava Tlustá nebyla k zastižení. Ministr Tlustý zase řekl, že už na tuto otázku odpovídal. Ani tento údaj přitom archiv novinových článků a televizních reportáží od roku 1996 neobsahuje.

  • Pokus redakce Aktuálně.cz o rozhovor s Tlustým je popsán v infoboxu.

V souvislostech:

Foto: Aktuálně.cz
  • Odhalení! Policie zkusila ovlivnit volby
    Protikorupční jednotka policie a inspekce ministra vnitra se ze sebe snaží setřást odpovědnost za to, že před volbami kdosi vynesl odposlechy o napojení poslance Tlustého na skupinu zavražděného Mrázka...
    přečtěte si KAUZU
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Druhá volba předsedy sněmovny
Druhá volba předsedy sněmovny | Foto: Ludvík Hradilek
 

Právě se děje

Další zprávy