Prodej svazáckého majetku jde k soudu

čtk, dom
2. 1. 2007 15:50
Praha - Kauza podezřelého prodeje majetku bývalého Fondu dětí a mládeže se dostane k soudu. Podle policie stát přišel o víc než dvě stě miliónů korun.
I hotel Belária Hradec nad Moravicí byl v majetku fondu. Podle NKÚ má hodnotu minimálně 70 milionů. Prodán byl za 24,5 milionu korun.
I hotel Belária Hradec nad Moravicí byl v majetku fondu. Podle NKÚ má hodnotu minimálně 70 milionů. Prodán byl za 24,5 milionu korun. | Foto: Hotel Belaria

Žalobce předal soudu trestní kauzu likvidátora fondu Pavla Žáka, právníka Ondřeje Hanáka a někdejšího šéfa společnosti spjaté s FDM Petra Kučery.

Viní je, že prodali majetek fondu pod cenou a připravili tak stát o 215 milionů korun. "Obžaloba byla v pátek předána Městskému soudu v Praze," řekl státní zástupce.

Nejvyšší kontrolní úřad
Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: čtk

FDM vznikl v roce 1993 a převzal jmění někdejšího Svazu socialistické mládeže (SSM). Po vyhlášení likvidace mohl majetkem disponovat jedině Žák, který jej měl postupně převádět na různá sdružení dětí a mládeže.

Objevila se však podezření, že místo toho majetek za miliardy korun rozprodal soukromým firmám za ceny nevýhodné pro stát. Podezření v březnu potvrdil Nejvyšší kontrolní úřad. Konstatoval, že prodej byl plný podvodů a nevýhodných smluv.

Trestní oznámení podali poslanci

Poslanci Žáka kvůli podezřením z machinací z funkce likvidátora v roce 2004 odvolali. Zároveň podali trestní oznámení na Žáka i Hanáka, který údajně připravoval podklady k problematickým prodejům budov a pozemků.

Likvidátor, právník FDM i statutární zástupce firmy spjaté s fondem čelí obvinění kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku. Žák je stíhán i za zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění a zároveň s Kučerou rovněž za zneužívání informací v obchodním styku.

Oběma hrozí dva roky až osm let vězení, Kučerovi až pětiletý trest.

Průměrná cena? Jedna nemovistost za jeden milion

Podle policie bylo pod cenou prodáno 36 nemovitostí, přičemž hodnota nevýhodně prodaného majetku je odhadována na téměř 253 milionů korun. Při prodeji prý ale bylo utrženo jen asi 37 milionů. Stát tak podle posudků mohl na obchodech tratit až kolem 215 milionů korun.

Obvinění se týká prodeje budov a pozemků po celé republice. Podle Hospodářských novin Žák například prodal pod cenou činžovní dům v pražských Vršovicích, hotel Emauzy v Dobré Vodě na Českobudějovicku, pozemky o rozloze pět tisíc metrů čtverečních na Českokrumlovsku, garáž a saunu v Srbské Kamenici, dům na náměstí ve Znojmě - známý jako Tip klub, nemovitost v Rožmberku, dům na pěší zóně v Teplicích, nemovitost v Hradci Králové, dům v Chrudimi a dům dětí ve Svitavách.

Ministerstvo podalo 35 žalob 

Žák údajně prodával státní majetek pod cenou soukromým firmám, které podle tisku vznikly krátce před veřejnou soutěží. V jednom případě prý byla prodejní cena dokonce padesátinásobně nižší než cena skutečná.

U dalších objektů pak desetkrát, osmkrát či šestkrát nižší. Likvidátor také podle policie zkresloval účetnictví a nezanášel do něj všechny platby. Kvůli pochybným prodejům majetku bývalého FDM podalo ministerstvo financí na likvidátora Žáka zhruba 35 žalob.

Tam, kde soudy rozhodly, rozhodly podle červnového prohlášení exministra financí Bohuslava Sobotky ve prospěch státu a majetky vrací. Ministerstvo podle Sobotky například vyhrálo spor o prodej pozemku na Českokrumlovsku.

 

Právě se děje

Další zprávy