Pitrovy Vánoce: Naposledy na svobodě?

Sabina Slonková
1. 1. 2007 0:00
Praha - Několik měsíců se Tomáš Pitr snaží odvrátit hrozbu pětiletého vězení. Končící svátky mohou být na dlouho poslední, které prožil na svobodě.

Soud už před Vánoci zamítl Pitrovu žádost o obnovu procesu, podnikatel známý svým letitým angažmá v ústecké Setuze se ale hodlá dál odvolávat. Nástup do věznice tím už ovšem dlouho neoddálí. Odvolací soud definitivně rozhodne o obnově procesu za pár týdnů.

Pokud Tomáš Pitr dostojí svým veřejným výrokům, půjde si letos skutečně sednout za mříže a o obnovu procesu se může dál snažit z věznice.

Vyloučena ale není ani varianta, že jeden z nejbohatších tuzemských podnikatelů oželí patnáctimilionovou kauci a nakonec zmizí.

Nebo se nechá hospitalizovat. To už ostatně udělal loni v říjnu, kdy pár dní před určeným nástupem trestu nastoupil do vojenské nemocnice s diagnózou vyhřezlá ploténka.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Útěk? Ani náhodou

On sám ale popírá, že by před trestem utekl.

"Takovou radost nikomu neudělám. A navíc mi to nestojí za to, třeba mě po polovině trestu pustí," doufá Pitr, který od počátku jakoukoli vinu za dvanáct let starý daňový delikt odmítá.

A jako důkaz, že se nechystá zmizet, přidává další argument: Už prý počítal, že ve vězení bude o letošních Vánocích.

"Proto jsem za poslední roky vůbec poprvé neobjednal na svátky žádné hory. A když nakonec budu na svobodě, svolal jsem na středu mezi svátky poradu. Myslím, že ze mě měli spolupracovníci radost," tvrdí.

Vánoční svátky strávil objížděním své košaté rodiny. Pitr má pět dětí, s jejich matkami nežije. Jak ale říká, svátky na konci roku moc neprožívá.

"Držím kvůli dětem Štědrý den, ale třeba Silvestr vůbec neslavím. Nepiju ani nekouřím, a na Silvestra chodím v deset spát. Nesnáším to plánované veselí."

Smrt partnera, pak prodej Setuzy

Uplynulý rok přitom patřil mezi Pitrovy nejdobrodružnější. Nejprve jej o loňských vánočních svátcích naháněla policie poté, co na něj soud vydal zatykač.

Z rakouských Alp se nakonec vracel v doprovodu přímo tehdejšího šéfa rozvědky Karla Randáka. (Mimochodem tato mise jednoho z nejvlivnějších státních úředníků dodnes nebyla uspokojivě vysvětlena.)

Pár týdnů poté, co se z hrozící vazby vykoupil patnáctimiliónovou kaucí, najatý vrah zastřelil Pitrova obchodního partnera Františka Mrázka. Bosse podsvětí, o němž se mluvilo jako o muži, díky němuž Tomáše Pitra "vyrostl". Jedna z vyšetřovacích verzí hovořila o tom, že s vraždou Mrázka je spojen právě Pitr. Nic takového se ale neprokázalo a úřady vyšetřování Mrázkovy smrti nyní takzvaně odložili, aniž by vypátrali vraha.

Několik měsíců po Mrázkově smrti byla prodaná ústecká Setuza, potravinářský a chemický podnik s nejasnou vlastnickou strukturou, za nějž vždy vystupovali právě Pitr s Mrázkem. Pitr dodnes nepřiznal, že by v ní měl majetkový podíl.

Když pak ale Topolánkova vláda na podzim poslala Setuzu do konkursu, jedním z argumentů byla obava, že prodej podniku byl jen "na oko" a Pitr si v něm svůj vliv ponechal.

Ve vazbě nadto skončil další Pitrův přítel, prezident fotbalové Marily Jaroslav Starka. Právě příbramskou Marilu sponzorovaly firmy spojené s Pitrem a Mrázkem.

Předcházející díly seriálu "Vánoce za mřížemi":



 

Právě se děje

Další zprávy