Expokladníci čekají na prominutí trestu

Sabina Slonková
28. 12. 2006 0:00
Praha - Exministr financí Ivo Svoboda a jeho poradkyně a přítelkyně Barbora Snopková strávili ve vězení už druhé Vánoce.

Co to znamená, být o vánočních svátcích bez svých blízkých a nadto za mřížemi, ví kdysi jedna z nejvlivnějších dvojic české politiky a ekonomiky velmi dobře. Lidé, kteří mívali na starosti stranické peníze sociální demokracie, udělali první zkušenost už před šesti lety, kdy je úřady nechaly přes Vánoce ve vazbě.

Zemanův ministr financí se tehdy zhroutil, nedokázal se se situací vyrovnat. Od té doby se ale oba zocelili.

Příští rok však mohou oba požádat o prominutí poloviny trestu.

Svoboda: Musíte se naučit přežít

Loňské Vánoce, které poprvé prožili coby odsouzení tuneláři, už psychicky zvládli bez větších obtíží.

Ostatně, jak sám Svoboda před lety řekl o pobytu ve vazbě: "Ty světy jsou oddělené a vy se buď nějak naučíte v tom vnitřním, světě žít, nebo se to nenaučíte a pak to není pro vás dobře. A těm ostatním je to úplně jedno."

Ivo Svoboda si odpykává pětiletý trest za vytunelování mělnické továrny na kočárky Liberta ve věznici ve Všehrdech. Barbora Snopková ve výběrové ženské káznici v Praze-Řepích.

I ona vidí život za mřížemi podobně jako Svoboda: "Přiznám se, že za pár hodin jsem si řekla: Tělo se dá uvěznit, duch ne. Takže jsem se začala orientovat tímto směrem."

Na nevině trvají

Svoboda ani Snopková o svých nynějších pocitech ve vězení mluvit nechtějí. "Nechce s nikým komunikovat," tlumočil Svobodovo stanovisko šéf věznice.

Svoboda a Snopková

  • Jedna z nejvlivnějších dvojic tuzemské politiky z konce devadesátých let.
  • Ivo Svoboda byl ministrem financí Zemanovy vlády, který nastartoval privatizaci velkých bank, a současně byl i místopředsedou vládní sociální demokracie.
  • Měl na starosti stranické financování a sháněl miliony do tehdy prázdné pokladny Lidového domu.
  • Z jejich éry pocházejí největší veřejně známé machinace s financováním ČSSD.
  • Snopková byla Svobodovou poradkyní, ale v nerozlučném tandemu však vždy hrála prim právě ona.
  • Před deseti lety přišli do mělnické Liberty podle svých slov firmu zachránit, vzali si úvěr v bance, ale podle soudu peníze použili na úhradu jiné své firmy.
  • Kromě toho vyváděli z Liberty další peníze pro své firmy.
  • Soud je za to poslal do vězení na pět let. Oba navíc musí zaplati dvě stě tisíc korun pokuty.

Jisté ale je, že v příštím roce budou mít oba - po započtení vazby - odpykanou polovinu trestu. A mohou tak požádat o prominutí zbytku.

Že tak hodlají učinit, řekli už dříve. S trestem se nikdy nesmířili. Oba trvají na tom, že jsou nevinní.

Nesrovnali se ani se ztrátou vlivu. Koncem devadesátých let se bez Iva Svobody a zejména bez Barbory Snopkové neobešlo žádné důležité ekonomické rozhodnutí nejen v jejich mateřské sociální demokracii, ale ani ve vládě.

Překládají, chovají rybičky

Než soud o jejich žádosti rozhodne, budou se i nadále ve vězení věnovat svým koníčkům. Svoboda pro divadelní kroužek překládal do angličtiny několik her, čas tráví i v akvaristickém a přírodovědeckém kroužku, kde si pořídili dokonce i leguána.

Svoboda se musel zabavit. Jak sám řekl, psychicky pro něj bylo nejhorší vypořádat se ve vazbě s tím, že každý den je prázdný.

 "Může se to vyskytnout u lidí, kteří jsou zvyklí na plánování svého času a na soustavnou vysokou odpovědnst. Tohle vám najednu seberou a seberou vám to během několika málo minut. Vyfasujete dvě deky, prostěradlo, zamknou vás tam a dělejte, co umíte. Zůstane vám jméno, to je všechno," popsal uvězení před časem.

Během trestu se nejvíc sblížil se sochařem Pavlem Opočenským, který byl už ale ze Všehrd propuštěn. "Rád jsem si s ním povídal. Je velmi vzdělaný a navíc máme rádi stejný humor," řekl o něm Opočenský v Mf Dnes.

Barbora Snopková se věnuje hlavně svému oblíbenému háčkování. Ve vězení nepracují, jejich zdravotní stav jim to údajně nedovoluje.

 

Právě se děje

Další zprávy