Sedm výhrad k Temelínu. Co říká Česko?

Pavel Baroch
16. 12. 2006 0:00
Praha - Rakousko uvádí sedm základních důvodů, proč dát Česko kvůli Temelínu k mezinárodnímu soudu. Aktuálně.cz přináší české odpovědi.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sedm problémů Temelína vypočetla hornorakouská organizace odpůrců Temelína Atomstop.

Podle ní jsou to nedostatky závažné. "Zjistila je Mezinárodní komise expertů, kterou v rámci dohody z Melku akceptovala Česká republika i Rakousko," uvedl Atomstop.

Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost ovšem odmítá, že by v Temelíně byly jakékoli bezpečnostní nedostatky. Připouští pouze, že se v elektrárně použila jiná technická a organizační řešení, která jsou však zahraničními experty rovněž uznávána.

Žádná z pětadvaceti mezinárodních kontrol, která v posledních letech prošla Temelínem, nezjistila žádné odchylky od mezinárodních standardů.

1. Potrubí je blízko vedle sebe

Rakouští odpůrci Temelína poukazují především na dvě rizika: na potrubí a na ventily.

Co vadí Rakušanům: "Tyto bezpečnostní nedostatky v jaderné elektrárně stále přetrvávají, což dokládá i konečná zpráva k dohodě z Melku z října loňského roku," tvrdí hornorakouský Atomstopp. Rakušanům vadí, že v Temelíně leží příliš blízko sebe dva typy potrubí na vodu a na páru, aniž by byly odděleny přepážkou. Poukazují na německé normy, které takové položení trubek neumožňují. Kritici Temelína trvají na tom, aby mezi dvěma typy potrubí byla postavena ochranná zeď.

Česká odpověď: Provozovatel Temelína s posvěcením Státního úřadu pro jadernou bezpečnost zvolil jiné řešení, které se běžně používá v elektrárnách po celém světě. Umožňují ho například americké předpisy. Na potrubí jsou namontovány takzvané omezovače švihu, které mají zabránit tomu, aby při nehodě jedno potrubí poškodilo druhé. "Další opatření umožňují v dostatečném předstihu zjistit, že se něco děje a část potrubí případně vyměnit," řekl Aktuálně.cz mluvčí úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann. Stavba přepážek by podle něho znamenala, že by se elektrárna musela na několik let zastavit.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

2. Ventily (ne)mají certifikát

Co vadí Rakušanům: Upozorňují, že bezpečnostní ventily pro parovodní směs použité v Temelíně nemají patřičnou klasifikaci.

Česká odpověď: Vedení Temelína oponuje, že k ventilům má patřičné certifikáty. Přesto ještě renomovaná německá firma dokončuje další certifikaci přímo na podmínky jihočeské jaderné elektrárny. Podle mluvčího úřadu pro jadernou bezpečnost Pittermanna jsou i ventily stejně jako potrubí pod pravidelnou kontrolou.

3. Reaktor je (ne)bezpečný

Další kritika se týká reaktorové nádoby a ochranného obalu (kontejnmentu) reaktoru.

Co vadí Rakušanům: Reaktorová nádoba nemusí být podle odpůrců elektrárny dostatečně odolná vůči křehnutí. Obávají se také toho, zda ochranný obal reaktoru zůstane v případě nehody celistvý, aby neunikla radioaktivita.

Česká odpověď: "V případě reaktorové nádoby byly provedeny všechny zkoušky podle českých předpisů. Také ochranný obal byl několikrát odzkoušený," tvrdí Pavel Pittermann z ústavu pro jadernou bezpečnost. Žádné nedostatky nebyly podle něho při testech zjištěny.

4.-7. Zemětřesení

Co vadí Rakušanům: Podle nich nebyla použita moderní metoda zaznamenávání tektonických zlomů a ohrožení okolí Temelína případným zemětřesením. Vadí jim i to, že se dostatečně neposoudilo chování bezpečnostně významných součástí Temelína v případě nehody nebo zemětřesení. Poslední výhrada se týká takzvaných nedestruktivních testů, při nichž nebyla použita odpovídající ultrazvuková metoda.

Česká odpověď: Mluvčí Pittermann tvrdí, že se uskutečnily všechny testy a kontroly. I když byly třeba jiné, než požadují Rakušané, jsou na stejné úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy