Ministr Štěpánek bude splácet Microsoftu

11. 12. 2006 19:00
Praha - Ministerstvo kultury splatí do konce února software, který už léta nelegálně používá. Na pirátské programy upozornil deník Aktuálně.cz.
Ministr kultury Martin Štěpánek.
Ministr kultury Martin Štěpánek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

První splátky by měly firmě Microsoft přijít už do konce tohoto roku. Deníku Aktuálně.cz to řekl ministr Martin Štěpánek.

Problém s nelegálním softwarem odhalil audit, který zadal ještě exministr Vítězslav Jandák. Štěpánek pak na jeho realizaci dohlížel.

Hotový audit dostal na stůl na konci listopadu. Dočetl se v něm, že téměř dvě třetiny počítačů na ministerstvu běží díky nelegálním programům.

"S firmou Microsoft jsme navázali kontakt hned po dokončení auditu. Dohadujeme se teď na splátkovém kalendáři. Licence by měly být do února 2007 zaplaceny," sdělil dnes Aktuálně.cz Štěpánek.

Cena chybějících licencí by podle auditu měla být až jeden milion korun.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Ministerstvo užívá pirátský software

    Skoro dvě třetiny počítačů na ministerstvu kultury běží díky nelegálnímu software. Vyplývá to z auditu, který má Aktuálně.cz k dispozici...

Více o nelegálním software na ministerstvu čtětě ZDE.

Štěpánek: Hledáme viníka! Úniku informací...

Kromě splácení hodlá Štěpánek vyvodit také konkrétní kroky proti lidem, kteří mají situaci na svědomí. Na otázku Aktuálně.cz, jaké kroky přesně plánuje, nejdříve odpověděl, že bude hledat viníka, který audit redakci poskytl.

"Zvažujeme trestní oznámení na neznámého pachatele, protože zaměstnanci nesmí žádné důvěrné informace - jako je například tento audit - vydávat na veřejnost," řekl Štěpánek.

Teprve posléze dodal, že bude hledat i viníky, kteří mají na svědomí nelegální software. Tím podle něj může být i Vítězslav Jandák, který vedl úřad před ním. "Musel to vědět a nijak na to nereagoval," myslí si Štěpánek.

Jandák vs. Štěpánek

Jandák jeho obvinění odmítá. "Chtěl jsem mít objektivní informaci a proto jsem čekal na výsledky auditu, provedeného odbornou firmou. Bohužel, mezitím se změnila vláda a já jsem odešel," řekl Aktuálně.cz Jandák.

"Byl jsem přesvědčen, že můj nástupce tuto věc dokončí, nalezne viníky a stanoví míru odpovědnosti. Nestalo se tak a jak dění na MK sleduji, je snaha zamést vše do ztracena," domnívá se bývalý ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy