Čelil podezřením. Dnes rezignoval

Sabina Slonková
28. 11. 2006 12:45
Praha - Vlivný muž ministerstva kultury Zdeněk Novák, který už desetiletí fakticky ovládá hospodaření resortu, rezignoval.
Náměstek ministra kultury Zdeněk Novák.
Náměstek ministra kultury Zdeněk Novák. | Foto: Respekt

On line deník Aktuálně.cz již před časem upozornil, že Novák čelí vážnému podezření z nehospodárné politiky resortu. Nováka kvůli pochybám zbavil vlivu bývalý ministr Vítězslav Jandák, jeho nástupce Martin Štěpánek jej ale povolal zpět. A to i přesto, že se o Nováka zajímá policie.

Zdeněk Novák (vpravo) na akci Pocta Antonínu Dvořákovi 2004.
Zdeněk Novák (vpravo) na akci Pocta Antonínu Dvořákovi 2004. | Foto: Aktuálně.cz
  • ČTĚTE VÍCE:
    Vláda žádá tresty v resortu kultury
    Jeden ministr jej kvůli pochybám o hospodaření z úřadu vyhodil, druhý jej přijal zpět. A to i přesto, že se o něj zajímá policie.

Nechci, aby někdo pálil na resort

Případ nakonec vyřešil sám Novák, který dnes podal rezignaci. Pochyby o své práci ale nadále odmítá a říká, že z funkce odchází proto, aby pomohl resortu. Pro ministra Štěpánka ale bude pracovat i nadále.

"Zdá se mi rozumné stáhnout se do pozadí, nedělat z ministerstva kultury terč útoků, které jsou vedeny proti mě," prohlásil Novák.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Novák byl náměstkem od roku 1995 a zodpovídal za hospodaření resortu. Nejvyšší kontrolní úřad v něm opakovaně nalezl takové nedostatky, že Jandákovo vedení kvůli nim podalo trestní oznámení.

Co zajímá policii? 

Okolnosti hospodaření resortu nadto zkoumá protikorupční jednotka policie a podle zjištění Aktuálně.cz se na ministerstvu zajímá zejména o projekty, které spadaly pod náměstka Nováka. Jde například o podezření o předražení rekonstrukcí Nostického paláce v Praze či zámků Lednice a Valtice.

Exministr Jandák Nováka odvolal.
Exministr Jandák Nováka odvolal. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kromě toho policie zkoumá i osobní vazby Zdeňka Nováka na zástupce firem, které od resortu dostávaly zakázky na opravu kulturních památek. Jde především o jihomoravskou společnost Archatt.

Novák od ní koupil u Brna stavební parcelu za patnáctkrát nižší cenu, než je v dané lokalitě obvyklá cena. Dokládají to dokumenty, která má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Sám Novák ale na transakci podle svých slov pro deník Právo, který na osobní propojení upozornil jako první, neviděl nic špatného. Tvrdil,  že pozemek koupil levně proto, že se zavázal, že stavbu domu svěří opět firmě Archatt.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy