Herci ministry: Odejdi, a zas se vrať

4. 11. 2006 0:00
Praha - Ministerstvo kultury zažívá kolotoč vyhazovů i návratů starých zaměstnanců. Začal s tím Vítězslav Jandák, nový ministr Martin Štěpánek pokračuje.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V září odvolal Štěpánkův náměstek František Formánek ředitele odboru strukturálních fondů Aleše Grofa. Štěpánek pak na tiskové konferenci prohlásil, že Grof pracoval špatně a v odboru ho není třeba.

Před několika dny byl Grof povolán do odboru zpět.

Náměstek ministra kultury Zdeněk Novák.
Náměstek ministra kultury Zdeněk Novák. | Foto: Respekt
Vláda chce trestat ministerstvo kultury
Přečtěte si o dalším případu podivné personální politiky na ministerstvu

"Pan Grof byl odvolán z funkce, protože tam byly nejasnosti kolem jedné smlouvy, kterou uzavíral. Než se ta věc vysvětlila, byl přesunut na odbor investic. Nyní se mohl vrátit, protože nejasnosti se už vyřešily a my ho potřebujeme jako odborníka na strukturální fondy," sdělil deníku Aktuálně.cz ministr Štěpánek.

Nevýhodné smlouvy nevadí

Problematickou smlouvu uzavřel Grof s firmou Labartt, která měla pro ministerstvo zpracovávat projekty pro získání peněz z Evropské unie. Smlouva však byla pro ministerstvo nevýhodná. "Na tento úkol nebylo třeba najímat externí firmu. A zvlášť ne za cenu, která byla ve smlouvě stanovena," říká Grofův nadřízený a náměstek ministerstva Adolf Toman, který smlouvu prověřoval.

Labartt si řekl o dva miliony korun, ačkoliv rozsah práce podle Tomana této částce neodpovídal. Zaměstnanci ministerstva by podle něho stejnou práci zastali levněji.

Mluvčí ministerstva Aktuálně.cz sdělila, že náměstek Toman Aktuálně pokračuje v jednáních s firmou Labartt a dále zkoumá objem zadaných prací ve vztahu k ceně.

Uvedla také, že smlouva se společností Labartt byla prošetřena a nebylo shledáno žádných pochyb v zadání ani ve výběrovém řízení.

"Smlouva byla napsána velmi výhodně pro Labartt. Naštěstí jsme se s ním už domluvili, že od svých nároků odstoupí," říká náměstek Toman. Podobně nevýhodné smlouvy podle něj uzavřel Grof ještě ve dvou dalších případech.

Potřebujeme odborníka

Přesto si chce ministrův náměstek úředníka na ministerstvu ponechat. "Jsme teď v poslední fázi dokončování integrovaných operačních programů a těžko bychom rychle sehnali jiného člověka, který se v tom vyzná. Nemůžeme ohrozit zisk peněz pro kulturu," říká Toman. "Ten problém příliš drahých smluv se už vyřešil, takže pan Grof se může vrátit," dodává.

Stejný názor sdílí i ministr Štěpánek. Vzal zpět už i svůj zářijový výrok, že Grof pracuje špatně, a musí proto odejít. "Pan Grof dokáže pracovat dobře, ale musí mít dobré zadání. To, které dostal od ministra Jandáka, bylo špatné. Dnes už je to zadání velice přesné," vysvětluje.

Na ministerstvo se Grof dostal právě díky Jandákovi letos v lednu. Jandák tehdy odbor strukturálních fondů zakládal a Grofa jeho vybudováním pověřil. Podle zdrojů z ministerstva to udělal na doporučení Jiřího Paroubka.

Jandák to považuje za nesmysl. "Pan Grof za mnou přišel sám po jednom mém vystoupení v rádiu, kde jsem říkal, že chci začít čerpat peníze z EU," říká Jandák.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Měl zkušenosti už z předchozích jednání s EU, a proto jsem ho přijal." Grof předtím získával z Evropy dotace na stavbu kanalizací.

Z nových pochybení strach nemáme

Na ministerstvu se nových Grofových pochybení neobávají. Mluvčí ministesrstva uvedla, že dispoziční a podpisové právo Grofovi zaniklo  - automaticky s tím, že byl odvolán z funkce vrchního ředitele sekce, která byla v rámci reorganizace ministerstva zrušena.

Grofovy kvality v očích ministra Štěpánka nezpochybňuje ani jeho podnikatelská minulost. Grof byl v devadesátých letech spojený hlavně s postavou Antonína Charouze. Působil například jako jeden z jednatelů firmy Transinvest, kterou založil Charouz společně s ředitelem Vojenských staveb Jaroslavem Roušalem.

Transinvest posléze Vojenské stavby koupil. Peníze na transakci šly z úvěru od Investiční a poštovní banky, s jejímiž šéfy byl Charouz v přátelských vztazích.

V roce 2000 Investiční a poštovní banka zkrachovala. Přispěly k tomu i tři miliardy dluhů, které Charouz vůči bance měl. Do dnešního dne splatil ČSOB, která IPB převzala, pouze několik set milionů. Ve stejné době byl Grof také členem dozorčí rady firmy ACT Praha. Ta byla přímo vlastněná skupinou Charouz Holding.

"Minulost pana Grofa mne nadšením nenaplňuje, ale znovu opakuji, že je to pro mne platný odborník," říká ministr Štěpánek. "Všech podnikatelských aktivit se navíc po nástupu do funkce vzdal," uzavírá šéf kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy