Vláda žádá tresty v resortu kultury

Sabina Slonková, Adam Junek
3. 11. 2006 0:00
Praha - Jeden ministr jej kvůli pochybám o hospodaření z úřadu vyhodil, druhý jej přijal zpět. A to i přesto, že se o něj zajímá policie.
Náměstek ministra kultury Zdeněk Novák.
Náměstek ministra kultury Zdeněk Novák. | Foto: Respekt

Řeč je o prvním náměstkovi ministra kultury Zdeňku Novákovi, kterého zbavil vlivu bývalý ministr Vítězslav Jandák. Novák byl náměstkem od roku 1995 a zodpovídal za hospodaření resortu. Nejvyšší kontrolní úřad v něm opakovaně nalezl takové nedostatky, že Jandákovo vedení kvůli nim podalo trestní oznámení.

Okolnosti hospodaření resortu nadto zkoumá protikorupční jednotka policie a podle zjištění Aktuálně.cz se na ministerstvu zajímá zejména o projekty, které spadaly pod náměstka Nováka. Jde například o podezření o předražení rekonstrukcí Nostického paláce v Praze či zámků Lednice a Valtice.

Jandákův nástupce Martin Štěpánek si ale přesto Nováka povolal zpět.

Štěpánek: Prostě jsem ho vzal zpět

"Musel odejít, protože se mi dostaly do ruky informace, které jasně svědčily o špatném hospodaření. A za to byl zodpovědný právě on. Za jeho éry se vžila praxe, kdy se vynakládaly peníze například na rekonstrukce památek, aniž by se seriozně zjišťovalo, jestli na to bylo třeba vynaložit právě takovou sumu. Dokonce jsme proto podávali trestní oznámení," prohlásil na Novákovu adresu bývalý ministr za ČSSD Vítězslav Jandák.

Exministr kultury Vítězslav Jandák
Exministr kultury Vítězslav Jandák | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nynější ministr Topolánkovy vlády Martin Štěpánek ale nehodlá o osobě Zdeňka Nováka diskutovat. Odmítl se vyjádřit i k tomu, zda vzhledem k závěrům NKÚ i vyšetřování policie nepovažuje instalování Nováka do pozice prvního náměstka za riskantní krok.

"Pana Nováka odvolal předešlý ministr a já jsem si ho vzal zpátky. Vše ostatní je v tiskové zprávě," sdělil ve středu odpoledne Aktuálně.cz ministr Štěpánek s tím, že nemá čas a má neodkladné jednání u sebe doma.

Tisková zpráva resortu přitom pouze říká, že Novák je odborník a na ministerstvu byl náměstkem deset let.

Sám Zdeněk Novák tvrdí, že se rozhodně nemůže stát Štěpánkovým slabým místem. Je totiž přesvědčen, že se ničeho protiprávního nedopustil a z vyšetřování vyjde čistý.

"Za mě žádné problémy nebyly. Nejsem si vědom toho, že bychom se vědomě dopustili spáchání nějakého trestného činu," uvedl Novák.

Ministr kultury Martin Štěpánek
Ministr kultury Martin Štěpánek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Výtah coby památka

Poprvé odhalil Nejvyšší kontrolní úřad nedostatky v roce 2003, kdy zjistil, že resort neohlídal téměř čtvrt miliardy korun určených na obnovu památek. Kontrola zjistila, že část peněz byla použita na úplně jiné projekty než vládou schválený miliardový Program záchrany architektonického dědictví.

Například: památkový ústav si z těchto peněz podle NKÚ nechal vybudovat výtah, nakoupil počítače či scanner. Na dotace dosáhli v několika případech i žadatelé, kteří nesplnili podmínky programu a neměli dostat ani korunu.

Jak se to mohlo stát?

"Ministerstvo nehodnotilo všechny přijaté projekty a žádosti objektivní metodou...Část peněz poskytlo, aniž by stanovilo podmínky pro jejich použití...Nestanovilo příjemcům peněz závazné technicko-ekonomické parametry akce," stojí v kontrolní zprávě.

Vláda dala za pravdu NKÚ

Právě tato zpráva, kterou ale předchozí vedení resortu nijak neřešilo, přispěla podle Jandáka k odchodu Nováka a trestnímu oznámení. Následoval pak další nález NKÚ, který potvrdil, že resort stále využívá peníze nehospodárně. Mimo jiné poskytlo dotace firmě, která nebyla zřízena k poskytování kulturních služeb.

Pochybnostmi o hospodaření resortu se zabývala ve středu i vláda, kde prezident NKÚ František Dohnal veřejně kritizoval Štěpánkův úřad za oponentní zprávu ke kontrolním nálezům. Aktuálně.cz pak Dohnal sdělil, že ministerstvo argumentuje pochybně.

Ministři dali šéfovi NKÚ za pravdu a nařídili Štěpánkovi, aby resort své vyjádření k závěrům kontroly přepracoval. Kromě toho Topolánkův kabinet žádá, aby z pochybení byly vyvozeny konkrétní dopady na konkrétní lidi.

K vyvozování osobní zodpovědnosti se šéf NKÚ Dohnal nechtěl vyjadřovat, protože podle něj je to plně v kompetenci příslušných ministrů. Nicméně dodal: "Kontrolní zjištění ovšem směřují ke statutárním představitelům, neboť za organizace odpovídají a popsané situace nemohli neznat."

O Novákově setrvání v resortu tak bude jasněji poté, co ministr Štěpánek vládě předloží doplněnou zprávu a požadované "vyvození odpovědnosti" u konkrétních osob.

 

Právě se děje

Další zprávy