Advokát chce postavit ČSSD mimo zákon

19. 10. 2006 15:35
Praha - Advokát Zdeněk Altner, který se domáhá na sociální demokracii více než 18 miliard korun, podal vládě návrh na pozastavení činnosti této opoziční strany.

Altner v něm tvrdí, že ČSSD nejméně od roku 2000 zneužívala svého vlivu na výkon státní moci včetně moci soudní s přesvědčením, že se jí ho podaří zlikvidovat jako svého věřitele dříve, než se domůže svých práv.

Text návrhu dnes Altner zveřejnil na tiskové konferenci. Předseda ČSSD Jiří Paroubek věří, že se strana s Altnerem dohodne. "Bylo by zajímavé, kdyby se nejstarší politická strana ocitla ve stavu ilegality. Myslím, že by to nebylo ani v zájmu této vlády," řekl ČTK Paroubek.

Paroubek: 18 milionů možná, 18 miliard nikdy

"Nedávno jsem četl jeho dopis. Četl jsem o 18 milionech. To jsem si říkal, že by se o tom dalo jednat. Pak jsem si ale všiml, že tam jsou tři nuly navíc. Jednáme o tom, a věřím, že věci dokážeme dořešit v době několika dalších týdnů," uvedl Paroubek. Altner zastupoval ČSSD při jejím sporu o vlastnictví Lidového domu. Honorář podle něj činí 93 milionů korun. Zbytek vymáhané částky jsou úroky, sankce za neplacení a smluvní pokuty. Dlužná částka se podle Altnera denně zvyšuje o zhruba 8,5 milionu korun, což činí kolem tří miliard korun ročně.

Strana má advokátovy nároky za neopodstatněné

ČSSD již dříve oznámila že považuje Altnerovy nároky za neopodstatněné. Jako důvod uvedla především nemorálnost vyplývající ze smlouvy, kterou s ním uzavřela v době, kdy na ní byl vyvíjen ekonomický a politický tlak. Byla prý přesto ochotná se s advokátem dohodnout na vyrovnání závazků, on to ale odmítl.

Altner dnes na dotaz, zda by byl ochoten s ČSSD dohodnout kompromisní řešení, řekl, že považuje takové řešení za přijatelnou metodu, ne však za situace, když je věřitel pod nátlakem. "Dokud budu vydíraný, tak není cesta ke kompromisu," zdůraznil.

Advokát: Vím, že ČSSD tolik peněz nemá

Advokát si je vědom toho, že ČSSD vymáhanou sumu nemá. Co nevymůže na ní, bude prý vymáhat po České republice, protože byl vystaven tlakům a příkořím z podnětu ČSSD. Má prý důkazy o tom, že sociální demokracie ovlivňovala státní orgány, aby na něj vyvíjely nátlak, který ho měl přimět, aby od nároků vůči ČSSD ustoupil.

Altner dnes rovněž zopakoval svou dřívější hrozbu, že je připraven podat návrh na konkurz ČSSD jako na předluženou stranu, jakmile se objeví její další věřitel. Advokát je také rozhodnut se svých nároků domáhat u evropských institucí, jestliže neuspěje u domácích soudů. Udělá prý vše pro to, aby i v Česku platilo, že smlouvy se dodržují. Sociální demokracie vedla letitý spor o vlastnictví Lidového domu s ministerstvem financí.

Soud už v roce 1994 uznal, že Lidový dům nikdy nepřestal být majetkem akciové společnosti Cíl, kterou vlastnili sociálnědemokratičtí funkcionáři. V roce 2000 ukončil kauzu Ústavní soud, který rozhodl o právní kontinuitě sociální demokracie, již žalobce stále zpochybňoval.

 

Právě se děje

Další zprávy