Dokument: Filip verboval pro StB

Pavel Baroch
18. 10. 2006 14:00
Praha - Předseda komunistů Filip se podle dokumentů StB snažil v 80. letech získat pro spolupráci spolumajitelku německého nočního klubu.
Filip: Nevěděl jsem, pro koho pracuju
Filip: Nevěděl jsem, pro koho pracuju | Foto: Ludvík Hradilek

Z historických materiálů Úřadu pro zahraniční styky a informace, které dnes zveřejnil senátor Martin Mejstřík, vyplývá, že Vojtěch Filip nejprve jako kandidát spolupráce s StB pod krycím jménem Vojtěch a později jako ideový spolupracovník pod přezdívkou Falmer navštěvoval noční podnik Cabaret Carussell u Stuttgartu.

Jeho spolumajitelkou byla Jarmila Vidláková, bývalá známá Filipovy manželky. Vidláková se provdala do západního Německa za majitele tohoto klubu. Jelikož noční podnik hojně navštěvovali američtí vojáci, snažil se Filip v rámci akce LORA získat Vidlákovou-Wiesmannovou pro spolupráci s StB.

"Jelikož 'LORA' má přímý dotek na pracovníky a příslušníky US základny v NSR, kteří podnik 'CABARET CARUSSELL' navštěvují, jeví se jako vhodný typ k dalšímu rozoracování dle podmínek zdejšího odboru, s perspektivou jejího získání pro funkci poziční agentury proti hlavnímu nepříteli," uvádí se v dokumentech StB.

Filip: Nevím, o co jde, soud mě osvobodil

Filip se ovšem proti těmto informacím ohradil. "Vůbec nevím, o co jde, nemám o tom tušení," řekl Aktuálně.cz Filip. Dodal, že nemá čas se věnovat senátoru Mejstříkovi.

Filip alias Falmer a jeho závazek
Filip alias Falmer a jeho závazek | Foto: Aktuálně.cz

"Mám jiné starosti. Nevím, kde to pan Mejstřík vytáhnul a moc mě to nezajímá," řekl Filip.

Předseda KSČM se opakovaně brání i rozsudkem českobudějovického soudu, podle něhož nebyl vědomým spolupracovníkem StB. Podle soudu sice Filip vědomě podepsal spolupráci s komunistickou rozvědkou, ovšem nevěděl prý, že rozvědka je součástí StB.

"Pan Filip nemohl být tak naivní, aby nevěděl, pro koho pracuje," řekl senátor Mejstřík. Dodal, základní strukturu vnitra tehdy znal i "jenom trochu dospělý člověk".

Ke spolupráci mělo pomoci i nádobí

To, že Filip aktivně spolupracoval s komunistickou tajnou policií, dokládají podle Mejstříka i nové dokumenty, kde se velmi podrobně popisují Filipova hlášení z německého nočního klubu, jehož spolumajitelku se snažil získat.

Mejstřík uvedl, že si do podniku Filip odskočil, když byl například jako člen SSM na mezinárodním budovatelském táboře.

"Zjistil, že jmenovaná je majitelem mezinárodního nočního klubu, ve kterém zaměstnává 17 zaměstnanců, převážně stryptérek různé národnosti," píše se v jednom z prvních záznamů StB.

O pár stránek dál se píše, jak se Filip, který si s majiteli podniku i dopisoval, snažil získat jejich důvěru i tím, že jim sehnal nádobí. V té době totiž Filip pracoval v českobudějovické továrně na smaltované nádobí Sfinx.

"FALMER v rozhovoru s manželem LORY zjistil, že jmenovaná projevuje zájem o získání litinového nádobí, které by jí mohl FALMER zakoupit v nižší ceně v ČSSR a nějakým způsobem dopravit do NSR," uvádí se v jedné zprávě českobudějovické StB.

Filip nakonec nebyl úspěšný

Vztahy mezi Filipem a majiteli německého nočního podniku později ochladly, jak je patrné z dokumentů StB. Filip se opakovaně marně snažil o další setkání či aspoň telefonický rozhovor.

Mejstřík: Filip o své spolupríáci s StB lže
Mejstřík: Filip o své spolupríáci s StB lže | Foto: Aktuálně.cz

"Druhou návštěvu uvedeného podniku za účelem kontaktu uskutečnil dne 10.8.1987, zdržel se od 21,30 do 22,30 hod. Servírka si IS (ideový spolupracovník) okamžitě všimla, oznámila mu, že šéf nepřijde, že je za obchodem v Hamburku a že se vrátí až za týden," uvádí se ve zprávě.

Státní bezpečnost v roce 1987 ukončila akci LORA jako neúspěšnou.

Podle senátora Mejstříka jsou Filipovy aktivity v Německu důkazem, že před listopadem 1989 pracoval proti NATO.

"Vojtěch Filip, byť neúspěšně, pracoval proti našim současným spojencům," tvrdí Mejstřík.

Akce KONTO skončilo lidovou prověrkou

Dalším důkazem, že Filip o své spolupráci s StB opakovaně lže, je podle senátora Mejstříka akce KONTO, v níž současný předseda KSČM také figuruje.

Podle Mejstříka byla na základě Filipových nepravdivých informací pro jeho řídící důstojníky obviněna v 80. letech Eva Vlasáková, pracovnice podniku zahraničního obchodu Merkuria ze založení valutového konta v zahraničí a důvěrných kontaktů s německým občanem.

Eva Vlasáková se považuje za oběť ideového spolupracovníka StB Falmera
Eva Vlasáková se považuje za oběť ideového spolupracovníka StB Falmera | Foto: Pavel Baroch

Vlasákovou kvůli tomu prověřoval Výbor lidové kontroly, StB na ní založila svazek a čtyři roky ji sledovala.

Žena, která je dnes v důchodu, se o aktivitách Filipa a StB dozvěděla teprve před několika lety, když o případu jako první psala Mf Dnes.

"To je takové nařčení, že bych s tím snad ani nemohla umřít," říká Vlasáková. Dodala, že se s Filipem seznámila roku 1981. Ve Sfinxu měl podle ní pověst člověka, který má politické ambice, a proto se hodně angažoval například v SSM.

Vojtěch Filip popřel, že by na Vlásakovou donášel. "Slečnu Evu si pamatuju, spolupracoval jsem s ní a všechno jsem jí říkal do očí narovinu. Nevyvíjel jsem proti ní žádné aktivity," řekl Aktuálně.cz Filip.

 

Právě se děje

Další zprávy