Existoval plán na likvidaci Kubiceho?

Sabina Slonková
11. 10. 2006 15:05
Praha - Speciální tým policejního prezidia už přes čtyři měsíce vyšetřuje podezření, že se chystala vražda šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Informace získaly bezpečnostní složky při vyšetřování aktivit skupiny kolem Zdeňka Doležela, bývalého šéfa kabinetu dvou expremiérů za ČSSD.

Doležela v úterý večer zatkla policie spolu se starostou Budišova Ladislavem Péťou a úředníkem z ministerstva zemědělství Miloslavem Řehulkou pro podezření z machinací s dotacemi z EU a vydírání. Právě z několikaměsíčních odposlechů aktérů případu vyplynulo, že existuje plán na Kubiceho likvidaci.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

VÍCE O JANU KUBICEM

KDO JSOU OBVINĚNÍ?

Zdeněk Doležel

  • Bývalý šéf kabinetu Stanislava Grosse, kterého později "zdědil" coby premiér i Jiří Paroubek. Ten nakonec Doležela na hodinu propustil poté, co Nova získala videonahrávku, na níž si Doležel říká o "pět na stole v českých".
  • Paroubek se přesto Doležela zastal. Prohlásil: "Doležel je nyní v mých očích jenom člověkem, který je stíhán. Já mu přeji, aby mu to dopadlo, tento špatný vtip, o který se pokusil, tak, aby to tak bral i případný soud, pokud se k němu ta věc dostane."
  • Do vyšších pater politiky jej vytáhl právě expremiér Gross, který s ním spolupracoval už na ministerstvu vnitra.

Ladislav Péťa

  • Starosta Budišova
  • Místopředseda krajské organizace ČSSD; jeho webovou prezentaci NALEZNETE ZDE

    Miloslav Řehulka

    • Zaměstnanec ministerstva zemědělství, vedoucí oddělení implementací
    • Doleželův známý

      Podle zjištění Aktuálně.cz se začal rodit v době, kdy Kubice - těsně před parlamentními volbami - ve sněmovně oznámil, že se politici snaží manipulovat citlivé kauzy.

      "Informace o chystané vraždě byly k dispozici na přelomu května a června. A to jak z policie, tak z tajné služby. Policejní prezident následně nechal vytvořit speciální tým, který tyto informace pod dozorem státního zastupitelství prověřuje. Zatím nebyl nikdo obviněn," sdělil Aktuálně.cz zdroj detailně obeznámený s vyšetřováním.

      Policie: Prověřujeme, víc nelze říct

      Policejní prezidium potvrdilo, že se prověřováním vraždy zabývá. Detaily případu odmítá komentovat. "Případ prověřujeme, ale nic dalšího nelze zveřejnit," uvedl náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení František Snopek.

      Stručný byl i sám Jan Kubice: "Nebudu k tomu říkat vůbec nic."

      Z odposlechů a dalších důkazů týmu podle informací Aktuálně.cz vyplynulo, že plán na odstranění Kubiceho počítal s několika fázemi: Nejprve by byl policista diskreditován v médiích, následovalo by jeho obvinění ze strany inspekce ministra vnitra kvůli obsahu jeho zprávy pro poslance; později by byl postaven mimo službu.

      Teprve pak by byl zabit, ale navenek by šlo o sebevraždu, protože "neunesl tlak okolností".

      Policie má podezření, že první část - skandalizace - už začala. Někteří novináři v minulých dnech obdrželi stostránkový dokument s názvem Obchodní a majetkové vztahy rodiny plk. Jana Kubiceho. O jeho obsahu 3. října informoval deník Šíp.

      "Spis obsahuje řadu podezření, která by měl Kubice věrohodně vysvětlit," napsal deník, který současně naznačuje, že dokument má Kubiceho diskreditovat.

      Kdo je autorem plánu?

      Tým policejního prezidia nyní shromažďuje důkazy, které mají ozřejmit roli jednotlivých členů Doleželovy skupiny. Z jejich odposlechů vyplývá, že se o ataku na Kubiceho bavili v kódové řeči.

      Policie současně po celý dnešní den vyslýchala Doležela i další dva zatčené muže. Všichni jsou vyšetřováni pro podezření, že chtěli neoprávněně získat přes třicet miliónů korun z dotací Evropské unie určených na obnovu památek.

      Foto: Aktuálně.cz

      Kromě toho čelí podezření z vydírání kvůli nátlaku na architekta, který zpracovával projekt na rekonstrukci zámku v Budišově a později přestal se skupinou "spolupracovat".

      Bývalý ministr pro místní rozvoj Radko Martínek dnes oznámil, že architekt jej zjara o celém případu informoval. "Navštívil mě pan architekt, který mi sdělil své určité podezření. Já jsem ho vyzval, aby informoval policii a nabídl mu spolupráci s tím, že je mi jedno, koho se to týká," řekl Martínek.

      Architekt byl následně v kontaktu i s reportérem pořadu Na vlastní oči televize Nova, která pak v této kauze pořídila nahrávky z několika schůzek Doleželovy skupiny.

      Nova dnes přinesla záběry ze schůzky Doležela, Řehulky a Péti, které skrytou kamerou pořídil její reportér Aleš Vébr. Televize tvrdí, že se mu podařilo získat důvěru této trojice a do chstaných transakcí proniknout. Na záběrech Novy bylo vidět, jak si muži předávají peníze a jak mluví o tom, že je potřeba uplatit jakéhosi úředníka. Hovoří také o možném násilí, podle Novy měl být jeho obětí architekt, který s Doleželem a Péťou spolupracoval na obnově budišovského zámku.  

      ČSSD se za Doležela omlouvá

      Sociální demokracie v čele s Jiřím Paroubkem se od Doležela v posledních hodinách opakovaně tvrdě distancovala a veřejnosti se za jeho jednání omluvila.

      Paroubek současně na dnešní mimořádné tiskové konferenci naznačil, že v kauze Doležel jde o víc než doposud známé unijní peníze a vydírání.

      "Jestliže jsem před třinácti měsíci mluvil o tom, že se (Doležel, pozn. red.) považuje za nového Jamese Bonda, pak nyní mně připadá jeho chování jako chování těžkého psychotika. A to nejen kvůli korupčnímu chování, ale i z důvodů, které znám z doslechu. Nešlo o obyčejné korupční chování," řekl bez bližších podrobností Paroubek.

      Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
       

      Právě se děje

      Další zprávy