Za internet do škol padne první obvinění

Simona Holecová
18. 11. 2005 17:08
Praha - V kauze sedmimiliardového projektu na zavedení internetu do škol má padnout první obvinění. Vyšetřovatel se chystá stíhat někdejšího vysokého úředníka ministerstva školství za porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Zdroj dobře obeznámený s dvouletým vyšetřováním projektu agentuře ČTK potvrdil, že obvinění čeká úředníka, který schválil proplácení fakutry na téměř 150 milionů korun. Ty putovaly na účet generálního dodavatele projektu za průzkum, který mělo přitom uskupení AutoCont OnLine a Český Telecom provést zdarma.

"Ten, kdo tu fakturu věcně přezkoumal a schválil k proplacení, asi ponese trestní odpovědnost. Ministerstvo totiž proplatilo stopadesátimilionovou fakuturu, ač nemělo," uvedl vysoce důvěryhodný zdroj.

Podle informací deníku Aktuálně.cz je oním úředníkem někdejší šéf sekce Státní informační politiky ve vzdělávání Drahomír Fránek. Přes četné pokusy se jej nepodařilo zastihnout.

Právě Fránka pověřil tehdejší ministr školství Eduard Zeman řízením projektu. A Fránkův podpis je pod drtinou většinou smluv uzavřených v rámci projektu, které má rovněž redakce k dispozici.

Šly peníze na průzkum?

Předraženým průzkumem, který měl před startem celého projektu zjistit, jakými jsou vlastně školy vybaveny počítači a jaké mají připojení, se už v květnu 2002 zabývala vláda.

Z podkladové zprávy, již tehdy přinesl kabinetu Eduard Zeman, vypývalo, že resort školství za šetření skutečně zaplatil 150 milionů korun. Zeman se však tehdy bránil: "Celé je to nesmysl. Šetření stálo 50 tisíc. Další miliony spolykaly platby za jiné služby," tvrdil.

A podobně tehdy mluvil i ředitel AutoCont OnLine Vlastimil Palata: "Průzkum tolik nestál."

Celá operace spočívala ve snaze vyčerpat peníze, které toho roku měly na projekt jít ze státního rozpočtu. Protože projekt začal se zpožděním a suma vyčleněná na daný rok mohla propadnout, po domluvě s ministerskými úředníky dostal generální dodavatel peníze "za průzkum", byť podle Palaty byla většina z nich použita následující rok na koupi počítačů.

Ať již průzkum stál tisíce nebo jejich násobky, Česko z něj příliš nemělo. Tehdejší vedení resortu se rozhodlo jej nezveřejnit.

K číslům se marně pokoušel dostat jak Český statistický úřad, tak Úřad pro veřejné informační systémy. Jeho zástupci jeli v červnu 2002 na konferenci ministrů do Lublaně, kde měli prezentovat "internetovou" situaci ve školství.

"Nakonec jsme tam dodali čísla za rok 2000, což je ostudné, protože ostatní dali novější data. My neměli odkud brát. Pokoutně jsme to stahovali," potvrdil tehdejší tajemník ÚVIS Libor Vacek. Další sporné faktury. ČTĚTE ZDE 

 

Právě se děje

Další zprávy